Συνεχώς ακούμε στη καθημερινότητα μας για τη μεσογειακή διατροφή και πόσο ωφέλιμη είναι αυτή για το σώμα και την υγεία μας. Πληθώρα μελετών, με πρωταρχική την μελέτη των επτά χωρών, η οποία σύγκρινε το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής με τη διατροφή στη βόρεια Ευρώπη, επιβεβαίωσαν τα πλεονεκτήματα της. Τι σημαίνει όμως μεσογειακή διατροφή και πως μπορούμε να την εφαρμόσουμε στη καθημερινότητα μας;
Τι σημαίνει μεσογειακή διατροφή;
Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί ένα διατροφικό μοντέλο το οποίο εκφράζει τις συνήθειες διατροφής που συναντώνται στην Ελλάδα, την Ισπανία και τη νότιο Ιταλία. Το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής είναι η υψηλή κατανάλωση φυτικών προϊόντων, όπως δημητριακά, όσπρια, φρούτα και λαχανικά, ελαιόλαδο ως αποκλειστική πηγή λίπους, υψηλή κατανάλωση ψαριών και μέτρια γαλακτοκομικών και ελάχιστη κατανάλωση κρέατος. Τέλος, και κάτι καινοτόμο, υπογραμμίζει την ευεργετικότητα της μικρής κατανάλωσης κόκκινου κρασιού.
Ποια τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής;
Η μεσογειακή διατροφή ωφελεί τον οργανισμό μας με ποικίλους τρόπους. Οι πιο βασικοί είναι οι εξής:
•Η μεσογειακή διατροφή είναι φτωχή σε κορεσμένα ή «κακά» λιπαρά και ταυτόχρονα πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά, που έχουν θετική δράση για την υγεία της καρδιάς.
•Είναι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, με ποικίλα οφέλη για την καρδιαγγειακό και γαστρεντερικό σύστημα.
•Η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού παρέχει στον οργανισμό μας πολυφαινόλες, ουσίες αντιοξειδωτικές με δράση αντικαρκινική, κατά της γήρανσης και υπέρ της υγείας της καρδιάς.
Πως μπορούμε να εφαρμόσουμε καλύτερα τη μεσογειακή διατροφή;
Σαν λαός είμαστε ιδιαίτερα τυχερός καθώς η μεσογειακή διατροφή είναι μέρος της κληρονομιάς μας. Παρόλα αυτά οι δυτικές επιρροές, καθώς και ο τρόπος ζωής πολλές φορές μας αποπροσανατολίζουν και χάνουμε τη συνολική εικόνα του διατροφικού μοντέλου. Έτσι λοιπόν ας δούμε κάποιες μικρές συμβουλές που θα μας φέρουν ακόμη πιο κοντά στη μεσογειακή διατροφή.
•Κατανάλωσε ποικιλία λαχανικών. Η μεσημεριανή σου σαλάτα μπορεί να περιέχει τα πάντα, και όχι μόνο ντομάτα. Βάλε βάση την εποχή ότι φρέσκο υπάρχει και προσπάθησε να έχεις και κάθε μέρα και διαφορετικό λαχανικό.
•Επέλεξε πληθώρα φρέσκων φρούτων. Εδώ ισχύει ο ίδιος κανόνας με τα λαχανικά. Επέλεγε πάντα φρούτα εποχής σε όση μεγαλύτερη ποικιλία μπορείς.
•Βάλε τα λαχανικά ως κυρίως πιάτο τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Αντικατέστησε το κρέας με λαχανικά και φτιάξτε πιάτα όπως φασολάκια, σπανακόρυζο, τουρλού πιο συχνά. Επίσης μη ξεχνάς να συνοδεύεις και τα κρέατα σου με λαχανικά μαγειρεύοντας φαγητά όπως κοτόπουλο με μπάμιες ή μοσχάρι φρικασέ.
•Κατανάλωσε φρούτα για επιδόρπιο. Στην Ελλάδα υπάρχουν ατελείωτες συνταγές γλυκών με βάση τα φρούτα. Χρησιμοποίησε τες στη καθημερινότητα σου. Φτιάξε κυδώνια στο φούρνο ή γλυκά του κουταλιού και κέρδισε και γεύση και υγεία.
Για οποιαδήποτε απορία σας μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στην ηλεκτρονική διεύθυνση vgesou@gmail.com ή στα παρακάτω τηλέφωνα. Επίσης παρακολουθήστε στο West Channel, την εκπομπή «Περί Διατροφής» κάθε Σάββατο στις 17.30 και Τετάρτη στις 18.40 (Ε), όπου θα ανακαλύψουμε περισσότερες πτυχές της σωστής διατροφής.
Βασιλική Μ. Γκέσου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών
Μπουσίου & Εστίας 3, 50100 Κοζάνη
Τ. 2461501817 Κ. 6932727508
vgesou@gmail.com