Υπάρχουν καλά νέα και κακά νέα για εκείνους που αποφασίζουν να παρατήσουν το κανονικό κάπνισμα και να δοκιμάσουν τη τύχη τους με το ηλεκτρονικό.
Μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια (USC), στην ερευνητική ομάδα της οποίας βρίσκεται ως επικεφαλής ο δρ. Κωνσταντίνος Σιούτας, καθηγητή Πολιτικών και Περιβαλλοντολόγων Μηχανικών, αναφέρει πως δεν είναι ρόδινα με το e-τσιγάρο.
Τα καλά νέα είναι ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα εκπέμπουν σχεδόν μηδαμινά επίπεδα καρκινογόνων ουσιών στον αέρα. Τα κακά είναι ότι απελευθερώνουν τοξικά μέταλλα που δεν υπάρχουν στα κανονικά τσιγάρα.
Οι ερευνητές μελέτησαν τους ρύπους στον αέρα γραφείων και δωματίων, ενόσω εθελοντές κάπνιζαν κανονικά ή ηλεκτρονικά τσιγάρα. Τα ευρήματα ήταν κάτι παραπάνω από δηλωτικά: κατέγραψαν 10 φορές χαμηλότερα επίπεδα επικίνδυνων αιωρούμενων μορίων στα δωμάτια του ηλεκτρονικού τσιγάρου, με σχεδόν μηδενικά επίπεδα οργανικών καρκινογόνων.
Ωστόσο, υπήρχαν περισσότερα επικίνδυνα μέταλλα στον αέρα, ορισμένα εκ των οποίων δεν περιέχονται καν στα κανονικά τσιγάρα. Στην πραγματικότητα, εντοπίστηκε χρώμιο το οποίο δεν υπάρχει στα κανονικά τσιγάρα, καθώς και τέσσερις φορές υψηλότερα επίπεδα νικελίου, γράφουν στην επιθεώρηση «Journal of Environmental Science, Processes and Impacts».
Υπήρχαν επίσης μόλυβδος, ψευδάργυρος και άλλα τοξικά μέταλλα, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι στα κανονικά τσιγάρα.
Όπως επισήμανε ο κ. Σιούτας:«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι σε γενικές γραμμές τα ηλεκτρονικά τσιγάρα φαίνεται να είναι λιγότερο επιβλαβή από τα κανονικά, αλλά τα αυξημένα επίπεδα τοξικών μετάλλων όπως το νικέλιο και το χρώμιο εγείρουν ανησυχίες».
Πριν από λίγες ημέρες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε την έκθεσή του για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, στην οποία ζητά να υπάρξει αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο για τις συσκευές αυτές και το περιεχόμενό τους, καθώς και να επιβληθούν αυστηρές απαγορεύσεις στη χρήση τους σε κλειστούς χώρους, αλλά και στη διαφήμιση και την πώληση σε ανηλίκους – συστάσεις τις οποίες ενστερνίστηκαν στη συνέχεια διεθνείς ιατρικές ενώσεις, όπως η Βρετανική Ιατρική Εταιρεία και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (ΑΗΑ).