Την μείωση του τιμολογίου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης- Αποχέτευσης Πτολεμαΐδας (ΔΕΥΑΠ) κατά 30% ανά λογαριασμό για την πόλη της Πτολεμαΐδας και όλους τους οικισμούς που ανήκαν στον πρώην Καποδιστριακό δήμο Πτολεμαΐδας αποφάσισε η δημοτική αρχή Εορδαίας σε συνεργασία με τη διοίκηση της ΔΕΥΑΠ, προκειμένου να δώσει μια μικρή ανάσα στους δημότες.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε σε χθεσινή συνέντευξη τύπου η δήμαρχος Παρασκευή Βρυζίδου η αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής της επιχείρησης αποφασίσθηκε λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που βιώνουν οι δημότες και μετά από μελέτη του θέματος της τιμολόγησης του νερού αποφασίσθηκε η μείωση του τέλους (πάγιο) 80% που επέβαλλαν με νόμο οι ΔΕΥΑ τα προηγούμενα χρόνια προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν έργα και επιβάρυναν τους λογαριασμούς των καταναλωτών τουλάχιστον κατά 30%. Σημείωσε ότι με τη λήξη δεκαετίας υπήρχε η δυνατότητα μείωσης του τέλους αυτού, ωστόσο αυτή η μείωση δεν ήταν εφικτή μέχρι τώρα γιατί βάσει των εσόδων γινόταν ο προγραμματισμός της λειτουργίας της επιχείρησης και η υλοποίηση του επενδυτικού της έργου, με αποτέλεσμα όπου γινόταν μείωση το 80% να αυξάνεται η τιμή χρέωσης ανά κυβικό.
Υπογράμμισε ωστόσο πως με μια οργανωμένη δουλειά που έγινε στη ΔΕΥΑΠ για μείωση των εξόδων της επιχείρησης και λόγω της πολιτικής βούλησης να ελαφρυνθούν οικονομικά οι δημότες, εξετάστηκε η δυνατότητα μείωσης του τέλους 80%, παρά το γεγονός ότι εντάχθηκαν και θα συνεχιστούν τα δίκτυα ύδρευσης σε Πεντάβρυσο, Περδίκκα, Δροσερό, Γαλάτεια, Ολυμπιάδα και Προάστιο. Και παρά το γεγονός ότι ο νόμος λέει ότι μπορεί να παραταθεί το 80% για να μπορέσουν να συνεχισθούν έργα, καταλήχθηκε ότι η επιχείρηση θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο επενδυτικό της έργο με μείωση η οποία αντιστοιχεί στο 30% των λογαριασμών.
Η κ. Βρυζίδου επισήμανε ότι το μέτρο δεν αφορά την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑ για τους οικισμούς των υπολοίπων πρώην Καποδιστριακών δήμων που εντάχθηκαν στο δήμο Εορδαίας, καθώς η χρέωση του νερού ανά κυβικό γίνεται με χαμηλό κοστολόγιο το οποίο με πολιτική απόφαση θα εξακολουθήσει να παραμένει σε ισχύ.
Ανακοίνωσε ακόμη ότι το προσεχές διάστημα θα εξεταστούν και άλλα μέτρα με στόχο την οικονομική ανακούφιση των δημοτών και όχι μόνο ευπαθών ομάδων, ενώ ερωτηθείσα σχετικά με τα χρέη της ΔΕΥΑΠ προς τη ΔΕΗ η δήμαρχος απάντησε ότι ο δήμος άρχισε να πληρώνει από τις αρχές του 2011 την κατανάλωση προς τη ΔΕΗ και πως βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τη ΔΕΗ για τον διακανονισμό εξόφλησης των οφειλών των παρελθόντων ετών που ανέρχονται σε 5 εκατομμύρια ευρώ.
Την ικανοποίησή του για τη λήψη μιας τέτοιας «γενναίας απόφασης» για μείωση των λογαριασμών της επιχείρησης εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Δημήτρης Τσαγκαλίδης, τονίζοντας ότι το μέτρο της μείωσης των λογαριασμών τέθηκε ήδη σε ισχύ από χθες, οπότε οι καταναλωτές της επιχείρησης θα πληρώσουν μειωμένους τους επόμενους λογαριασμούς.
Ο κ. Τσαγκαλίδης ανακοίνωσε ακόμη ότι ΔΕΥΑΠ έχει προχωρήσει στην πρόσληψη 10 μαθητευομένων σπουδαστών επαγγελματικής σχολής ΕΠΑΣ ΚΕΤΕΚ του ΟΑΕΔ.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
































