Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή Συμβολαιογράφων, Υποθηκοφυλάκων και Φοροτεχνικών διεξήχθη το σεμινάριο, που διοργάνωσε ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Λάρισας για την παρουσίαση, ερμηνεία και εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου, μετά τη δημοσίευση του Ν. 4223/2013 «Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις», με εισηγήτρια την κ. Άννα-Αδάμ-Κόλλια, προϊσταμένη του τμήματος Φορολογίας Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών.
Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιάννης Κόνσουλας, μεταξύ δε άλλων τόνισε και τα παρακάτω:
«Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Λάρισας με τη διοργάνωση του σεμιναρίου για τον ΕΝΦΙΑ κάνει το αυτονόητο: ενημερώνει τα μέλη του, αντί αυτή η ενημέρωση να γίνει με πρωτοβουλία των αρμόδιων θεσμών του Δημοσίου, που θα έπρεπε αυτοί να μεριμνήσουν έγκαιρα, έγκυρα και με συνέπεια, ώστε οι συμβολαιογράφοι της χώρας να έχουν γνώση για διατάξεις νόμων που καλούνται να εφαρμόσουν κατά την κατάρτιση των δικαιοπραξιών. Δυστυχώς μέχρι σήμερα καμία ερμηνευτική εγκύκλιος δεν εκδόθηκε, καμία έγγραφη απάντηση δε λάβαμε σε ερωτήματα που θέσαμε ως ελληνική συμβολαιογραφία για το πιστοποιητικό του Ενιαίου Φόρου ιδιοκτησίας Ακινήτων.
Το σεμινάριο αυτό διοργανώνεται σε μία στιγμή που η χώρα μας καλείται και πάλι να λάβει σκληρά μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα με την ψήφιση σήμερα, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, και χωρίς καμία διαβούλευση ή ακρόαση φορέων, του νομοσχεδίου για τη στήριξη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ένα νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτηρίζεται και πάλι από προχειρότητα και η συγγραφή του οποίου τέλειωσε λίγες ώρες πριν ψηφιστεί, με ρυθμίσεις που συνετάγησαν από μη ειδικούς, καθ’ υπαγόρευση ομάδων που αγνοούν τα προβλήματα που καλούνται δήθεν να επιλύσουν, συχνά υπερβαίνοντας και αγνοώντας τηνπολιτική βούληση των ίδιων των αρμόδιων Υπουργείων, τους στοιχειώδεις κανόνες νομιμότητας και καλής νομοθέτησης. Είναι ένα νομοσχέδιο, που, αντί να επιλύει προβλήματα, δημιουργεί νέα και μετά βεβαιότητας σε ελάχιστο χρονικό διάστημα θα δούμε τα Υπουργεία να επιχειρούν να τα επιλύσουν με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις.
Η νομοθετική παράνοια είναι προκλητική και επιβεβαιώνει πόσο λίγο αυτεξούσιοι είμαστε.
Στο εν λόγω σχέδιο νόμου, οι σχετικές διατάξεις που αφορούσαν την υποχρέωση και την ευθύνη του συμβολαιογράφου για την μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης των συμβαλλομένων (έντυπο Ε-9), και ευτυχώς αποσύρθηκαν, γράφτηκαν την τελευταία στιγμή και ο συντάκτης τους δεν ήταν σίγουρος αν θα έπρεπε να ενσωματωθούν, θέτοντας πολλά ερωτηματικά στο τέλος κάθε σχετικής παραγράφου. Κι εκεί που ξαφνικά δεν υπήρχε κάποιο σοβαρό πρόστιμο για όλους όσους τόσα χρόνια συνέτασσαν λανθασμένες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων, λάθη που καλούμεθα σήμερα εμείς να επιλύσουμε με το νόμο για τον ΕΝΦΙΑ, ξαφνικά προέκυψε υποχρέωση υποβολής και ευθύνη του συμβολαιογράφου για την περίπτωση μη υποβολής ή ανακριβούς ή εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων. Όσα τόσα χρόνια ήταν ανίκανο το κράτος να πράξει, θέλησε να επιβάλει να τα κάνει ο συμβολαιογράφος με τη επίκληση προστίμων και τόκων. Βεβαίως και θέλουμε να βοηθήσουμε και θα βοηθήσουμε την Πολιτεία, όχι όμως με ημίμετρα, με προχειρότητες και με εκβιασμούς.
Επειδή πολλά ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα για την αποχή των συμβολαιογράφων από την κατάρτιση συμβολαίων αγοραπωλησίας, για μια ακόμα φορά θα τονίσω πως οι συμβολαιογράφοι δεν είναι υπεύθυνοι για αυτό. Αντίθετα με την αποχή μας προστατεύουμε τις συναλλαγές και τους συναλλασσόμενους από το χάος και την αβεβαιότητα των διατάξεων για τη φορολογία της υπεραξίας από την πώληση ακινήτων. Η ευθύνη για τη μη κατάρτιση συμβολαίων αγοραπωλησίας ανήκει αποκλειστικά στην πολιτεία, η οποία εδώ και τρεις μήνες και παρόλο που κατάλαβε το αδιέξοδο και το ανεδαφικό των διατάξεων, δεν έκανε απολύτως τίποτα για την αναθέρμανση της κτηματαγοράς, που αποτελούσε κάποτε την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, με συνέπεια της απραξίας αυτής να απωλεσθούν άμεσοι και έμμεσοι φόροι σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την εθνική μας οικονομία.
Η Ελλάδα σημείωσε ακόμα μια επιτυχία: σε αντίθεση με τις χώρες φορολογικούς παραδείσους έχει καταντήσει χώρα φορολογικής κόλασης. Με νόμους που μάς επιβάλλονται, νόμους προχειρογραμμένους, δυσερμήνευτους και εν τέλει μη επιδεχόμενους εφαρμογής. Νόμους που ψηφίζονται και τροποποιούνται πολλές φορές στη συνέχεια, διότι έτσι επιβάλλει η επικαιρότητα της συγκεκριμένης ημέρας. Νόμους που όχι μόνο δε συμβάλουν στη λεγόμενη ανάπτυξη αλλά απωθούν οποιοδήποτε επενδυτικό ενδιαφέρον, νόμους που τα τελευταία χρόνια έχουν επιβαρύνει το ακίνητο με 40 διαφορετικούς φόρους».