Τη συνέχιση της κατάληψης του δημαρχείου Εορδαίας και του γραφείου προσωπικού του δήμου, αλλά και να μην λειτουργήσουν σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή μέχρι τις 10 το βράδυ όλες οι υπηρεσίες του δήμου, όπως βρεφονηπιακοί σταθμοί, Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, τεχνικές υπηρεσίες, Πολεοδομία και συνεργεία καθαριότητας, αποφάσισαν χθες οι εργαζόμενοι του δήμου Εορδαίας σε έκτακτη γενική συνέλευση του σωματείου τους, για να εκφραστεί η αντίδρασή τους στην απόφαση που προβλέπει το μνημόνιο για υπαγωγή δημοτικών υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Σημειώνεται ότι η απόφαση για συνέχιση της κατάληψης και συμμετοχής στην κινητοποίηση και εργαζομένων που υπηρετούν σε δημοτικές υπηρεσίες που λειτουργούσαν μέχρι χθες, ελήφθη παρά το γεγονός ότι δεν τίθεται πλέον θέμα διαθεσιμότητας 18 υπαλλήλων ΙΔΑΧ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου) διοικητικού- οικονομικού τομέα του δήμου Εορδαίας που προσλήφτηκαν εκτός ΑΣΕΠ, καθώς με βάση τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου, δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος.
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στον «Π» το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του
Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Εορδαίας, Δημήτρης Τσίπρας, αποφασίσθηκε η γενίκευση της κατάληψης στο πλαίσιο συμμετοχής του σωματείου στις κινητοποιήσεις της ομοσπονδίας των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση ΠΟΕ-ΟΤΑ, παρά το γεγονός ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να τεθούν 18 υπάλληλοι του δήμου σε διαθεσιμότητα. «Ο δήμος Εορδαίας δεν εμπίπτει στις προϋποθέσεις που θέτει η διάταξη για τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα προσωπικού και εξαιρείται, καθώς τα άτομα ΙΔΑΧ-ΔΕ είναι μόλις 18 σε σύνολο 55 διοικητικοοικονομικών υπαλλήλων του δήμου, ενώ μεταξύ των 18 ατόμων είναι και άτομα με ειδικές ανάγκες», είπε.
Υπογράμμισε ότι η συνέχιση της κινητοποίησης γίνεται σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα της ΠΟΕ-ΟΤΑ ενάντια στο καθεστώς διαθεσιμότητας που είναι προθάλαμος απόλυσης για πολλούς δημοτικούς υπαλλήλους, και κυρίως σε γειτονικούς δήμους. Τόνισε όμως πως θα υπάρξει εξαιρούμενο προσωπικό μονάχα στην υπηρεσία καθαριότητας και συγκεκριμένα για την αποκομιδή απορριμμάτων από το Μποδοσάκειο νοσοκομείο και τα σχολεία.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε επίσης ότι η συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων θα αποφασιστεί σε νέα γενική συνέλευση των μελών του σωματείου των εργαζομένων στο δήμο Εορδαίας, η οποία ορίστηκε για αύριο Παρασκευή.
Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι ψήφισμα συμπαράστασης για τους εργαζόμενους στο Δήμο Εορδαίας εξέδωσε η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Εορδαίας, στο οποίο εκφράζει επίσης την αντίθεσή της «στην πολιτική των δανειστών, που επιχειρεί να υλοποιήσει με υπέρμετρο ζήλο η συγκυβέρνηση. Μπροστά στην απαίτηση τους για απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, απαντάμε με καθολικό και κατηγορηματικό ΟΧΙ – Καμία απόλυση», αναφέρει η ΕΛΜΕ, υπογραμμίζοντας ότι: «…τα μέτρα δεν αφήνουν κανέναν εργαζόμενο απ’ έξω. Τσακίζουν όλο το λαό, όλους τους δημόσιους υπάλληλους. Οι απολύσεις στον Δημόσιο Τομέα δεν θα αφήσουν απ’ έξω εκπαιδευτικούς και νοσοκομειακούς υπαλλήλους. Σήμερα ανακοινώθηκαν 2000 απολύσεις στο Δημόσιο, αν περάσουν θα απολυθούν άλλοι 20.000 το 2013 και 150.000 το 2014 και 2015.
Καθημερινά διαλύουν την πατρίδα μας, βγάζουν το πλούτο μας στο σφυρί, χρεοκοπούν την χώρα. Συντρίβουν δημόσιες υπηρεσίες, υποβαθμίζουν την ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών στο λαό, εξαφανίζουν συστηματικά εργατικά και λαϊκά δικαιώματα.», αναφέρει η ΕΛΜΕ και τονίζει ότι: «Η απάντηση, πρέπει να είναι Ενότητα- Αγώνας όλου του λαού για :
– Την ανατροπή των πολιτικών που μας χρεοκοπούν.
– Παλλαϊκός πολιτικός για κοινωνικός αγώνας με κίνημα που θα διεκδικεί
μέτρα υπέρ των εργαζομένων, και θα ανοίγει δρόμους για ένα καλύτερο μέλλον.»
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ




























