Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για το νέο εργατικό ατύχημα στα «Σκληρά» του Ορυχείου Νότιου Πεδίου της ΔΕΗ στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Ελένη Γερασιμίδου και Σπύρος Χαλβατζής, στην οποία αναφέρουν τα ακόλουθα:
«Λίγες μέρες μετά το εργατικό ατύχημα που στοίχησε τη ζωή σε έναν εργαζόμενο στα «Σκληρά» του Ορυχείου Νοτίου Πεδίου της ΔΕΗ στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, ένα νέο εργατικό ατύχημα έρχεται να προστεθεί στη μακριά λίστα των εργατικών ατυχημάτων – εργοδοτικών εγκλημάτων στους χώρους εργασίας της ΔΕΗ ΑΕ στην Δυτική Μακεδονία.
Αυτή τη φορά θύμα ήταν εργαζόμενος στα οκτάμηνα, που από τύχη γλύτωσε τη ζωή του, αφού το φορτηγό τύπου ΤΑΜΠΕΡ το οποίο οδηγούσε, ανετράπη, στις 3/8/14, στις 9πμ, μετά από υποχώρηση του εδάφους ενώ προσπαθούσε να κάνει απόθεση, με αποτέλεσμα να φέρει πολλαπλά τραύματα στο κεφάλι, το χέρι, το πόδι και τα πλευρά, και μετά από χειρουργείο νοσηλεύεται στο θάλαμο εντατικής παρακολούθησης, καθώς του αφαίρεσαν τη σπλήνα.
Το δεύτερο ατύχημα μέσα σε λίγες μέρες, έγινε σε ένα χώρο όπου εδώ και χρόνια λειτουργεί σύστημα παρακολούθησης της παραγωγικότητας, που αποδεικνύει ότι η εντατικοποίηση και το μεγαλύτερο κυνήγι του κέρδους έχει τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους.
Επίσης δημιουργούνται και ερωτήματα, σύμφωνα με ανακοίνωση του σωματείου ΣΕΕΕΝ, σχετικά με «το πόσο μπορεί να ακολουθείται η προβλεπόμενη συντήρηση των οχημάτων, δεδομένου ότι πολλοί έμπειροι συνάδελφοι έχουν συνταξιοδοτηθεί αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό τεχνογνωσίας και εμπειρίας, το οποίο έρχονται να καλύψουν εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας, απλήρωτοι και ανασφάλιστοι».
Το νέο ατύχημα έρχεται να προστεθεί στο πλήθος των εργατικών ατυχημάτων που συμβαίνουν στους χώρους εργασίας της ΔΕΗ ΑΕ στην Δυτική Μακεδονία και τα οποία το ΚΚΕ έχει αναδείξει με αντίστοιχες Ερωτήσεις (1268/21.07.2014, 7211/21.03.2014, 6362/18.02.2014, 1087/29.08.2013, 11716/11.06.2013, 8473/14.03.2013).
Ο μεγάλος αριθμός των θανατηφόρων και των εργατικών ατυχημάτων είναι αποτέλεσμα της ικανοποίησης της ανάγκης για μεγαλύτερη κερδοφορία των μετόχων της ΔΕΗ ΑΕ και των εργολάβων, μιας και η κερδοφορία τους περνάει μέσα από τη μείωση του κόστους που απαιτούν τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας. Πολιτική που υπηρετεί, σε συνέχεια των προκατόχων της, η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ υλοποιώντας την απελευθέρωση στην αγοράς της ενέργειας, στην ιδιωτικοποίηση της Δ.Ε.Η. και στην λειτουργία της με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για:
- Την ολοκληρωμένη διερεύνηση του εργατικού ατυχήματος, την απόδοση των ευθυνών, την κάλυψη των νέων αναγκών της οικογένειας του άτυχου εργαζόμενου.
- Την άμεση λήψη των αναγκαίων μέτρων για τη διασφάλιση των εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων και την προστασία των εργαζομένων στους εργολάβους και τη ΔΕΗ.
- Τη δημιουργία Επιθεώρησης Μεταλλείων στην Κοζάνη και την ταυτόχρονη ενίσχυση της περιφερειακής διεύθυνσης του ΣΕΠΕ Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου μέσα και από συστηματικούς ελέγχους να δημιουργηθούν ασφαλείς συνθήκες εργασίας στους εργαζομένους των ορυχείων.
- Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. Άμεση προκήρυξη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα και ταυτόχρονη κατάργηση των εργολαβιών και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.»