Η μαθητική ομάδα του Κε.Πλη.Νε.Τ. Πτολεμαΐδας κατέκτησε την πρώτη θέση στην τελική φάση του 6ου εθνικού διαγωνισμού ρομποτικής και θα εκπροσωπήσει για ακόμα μια φορά τη χώρα μας στην ερχόμενη διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής W.R.O. 2014, που θα φιλοξενηθεί στην ολυμπιακή πόλη του Σότσι στη Ρωσία.
Η μαθητική ομάδα ρομποτικής του ΚεΠληΝεΤ Πτολεμαΐδας που αποτελείται από τις μαθήτριες Ηλιάνα Ζαραφίδου, Θεοδώρα Παυλίδου και Έφη Καρτάλη με προπονητές τους εκπαιδευτικούς πληροφορικής Χαράλαμπο Ζαραφίδη και την Σοφία Παπαγεωργιάδου, διαγωνίσθηκε στο τεχνικό τμήμα (regular category) και κατέκτησε την πρώτη θέση στην κατηγορία του Δημοτικού. Η κατάκτηση της πρώτης θέσης και η πρόκριση για την μαθητική ομάδα Πίκο Απίκο του ΚεΠληΝεΤ Πτολεμαΐδας είναι η επιβράβευση της σκληρής δουλειάς των μαθητριών που αφιέρωσαν περισσότερες από 150 ώρες προετοιμασίας μέσα στους τελευταίους έξι μήνες αλλά και της συσσωρευμένης εμπειρίας μας.
Το σενάριο – πρόκληση που κλήθηκε να επιλύσει η ομάδα της Πτολεμαΐδας είναι η συναρμολόγηση από μνήμης και ο προγραμματισμός μέσα σε 120 λεπτά της ώρας ενός πλήρως αυτόνομου ρομπότ και μίας πλατφόρμας εκτόξευσης. Το ρομπότ πρέπει να είναι ικανό να μεταφέρει τα τρία τμήματα ενός πυραύλου από προκαθορισμένους χώρους αποθήκευσης στην περιοχή συναρμολόγησης. Στη συνέχεια πρέπει να αναγνωρίζει χρωματικά τα τμήματα, να τα συναρμολογήσει με το σωστό τρόπο και να τα ανυψώσει με τη βοήθεια της πλατφόρμας εκτόξευσης κάθετα πάνω από μία κεκλιμένη ράμπα. Στο τέλος πρέπει να μεταφέρει τους πολίτες που βρίσκονται γύρω από την περιοχή της εκτόξευσης σε μια προκαθορισμένη ασφαλή περιοχή και όλα αυτά σε μέσα στο ασφυκτικό χρονικό περιθώριο των 120 δευτερολέπτων.
Η ολυμπιάδα ρομποτικής W.R.O. 2014 θα διοργανωθεί στην Ολυμπιακή πόλη του Σότσι το διάστημα 21-23 Νοεμβρίου 2014. Το Σότσι φιλοξένησε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 και φέτος θα είναι η πρώτη φορά στα 11 χρόνια της διοργάνωσης που μια ολυμπιάδα ρομποτικής φιλοξενείται σε μια Ολυμπιακή πόλη σε μια Ολυμπιακή χρονιά!
Το Κέντρο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών της Πτολεμαΐδας είναι αποκεντρωμένη υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ανήκει στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Π.Ε. Κοζάνης. Το ΚεΠληΝεΤ στηρίζει τους εκπαιδευτικούς, τις σχολικές και διοικητικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των επαρχιών Βοΐου και Εορδαίας του Ν. Κοζάνης. Σκοπός του είναι η διάχυση τεχνογνωσίας και η στήριξη των συναδέλφων στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν με την ένταξη των νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων μετακίνησης, διαμονής και προετοιμασίας καλύφθηκε με προσωπική δαπάνη των προπονητών. Τα μέλη της ομάδας ευχαριστούν τα επιστημονικά σωματεία: Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Μ.Ε.) Εορδαίας και το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εορδαίας που τη στηρίζουν τόσο ηθικά όσο και οικονομικά καλύπτοντας το κόστος της διαμονής και τα αεροπορικά εισιτήρια για τις μαθήτριες Θεοδώρα Παυλίδου και Έφη Καρτάλη.
Ευχαριστούν επίσης το 2ο ΕΠΑ.Λ. Πτολεμαΐδας καθώς και το 2ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας για τον εξοπλισμό που διέθεσαν στην ομάδα. Το 3ο Γενικό Λύκειο Πτολεμαΐδας για τον εξοπλισμό αλλά και για τα εργαστήρια πληροφορικής του διέθεσε στην ομάδα τους. Το Δήμο Εορδαίας που είναι αρωγός της προσπάθειάς τους, καθώς ενίσχυσε φέτος με εξοπλισμό το ΚεΠληΝεΤ για το ξεκίνημα της πιλοτικής φάσης Ρομποτικού Ποδοσφαίρου (Soccer GEN II – W.R.O. 2014). Σημειωτέον ότι την Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014 και ώρα 7:00 μμ στην πισίνα του Ξενοδοχείου Ιωάννου, θα γίνει παρουσίαση των δράσεων του ΚεΠληΝεΤ. Στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί το παρθενικό ταξίδι του τηλεκατευθυνόμενου υποβρύχιου οχήματος που κατασκεύασαν την φετινή χρονιά μαθητές των σχολείων της πόλης της Πτολεμαΐδας με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ευγενίδου και στη στήριξη του ΚεΠληΝεΤ Πτολεμαΐδας. Το υποβρύχιο αναπτύχθηκε μετά από ανοικτή πρόσκληση που απεύθυνε το ΚεΠληΝεΤ στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης. Είναι πλήρως τηλεχειριζόμενο μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και έχει έχει τη δυνατότητα να εξερευνεί τον πυθμένα της θάλασσας, της λίμνης ή του ποταμού, να πάρει μετρήσεις και να μεταδώσει εικόνες. Είναι ένα ρομποτικό όχημα χαμηλού κόστους το οποίο μπορεί διαρκώς να εξελίσσεται σε δυνατότητες.