Υποβάθμιση του περιβάλλοντος, αλλοίωση τοπίου, μελλοντική εγκατάλειψη και ακριβό ρεύμα «φέρνουν» οι ανεμογενήτριες
Πριν από λίγες εβδομάδες το δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας έδωσε κατά πλειοψηφία θετική γνωμοδότηση για τη δημιουργία αιολικού πάρκου στο Άσκιο. Με προηγούμενη επιστολή μας προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς είχαμε εκφράσει τεκμηριωμένα και με στοιχεία τους λόγους για τους οποίους κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να προχωρήσει. Εν τούτοις κανείς από τον Δήμο δεν μπήκε στη διαδικασία να μας προσκαλέσει στη συνεδρίαση αυτή, ως όφειλε, για να ακουστεί και η άποψή μας από ειδικούς επιστήμονες, που ασχολούνται με τέτοια ζητήματα. Αν και με την προηγούμενη επιστολή μας αναλύσαμε διεξοδικά το θέμα, θα αναφερθούμε επιγραμματικά στα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργούν οι ανεμογεννήτριες επισημαίνοντας τα εξής:
– Αλλοίωση τοπίου: Χωματουργικά, διαπλάτυνση δασικών δρόμων, θεμελίωση-σκυροδέτηση εγκαταστάσεων
– Ασυμβατότητα με πανίδα: Θόρυβος-υπόηχοι που επηρεάζουν τα ζώα σε ακτίνα 2,5 χλμ. Έλικες που σκοτώνουν διερχόμενα πουλιά τα οποία είναι προστατευόμενα από τη νομοθεσία.
– Διάβρωση: Τα έργα υποδομής για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών θα εκθέσουν χιλιάδες τόνους εδάφους στον αέρα και τη βροχή με αποτέλεσμα την εκτεταμένη διάβρωση.
– Επιπτώσεις στον τουρισμό: όπου υπάρχουν ανεμογεννήτριες έχει καταγραφεί η υποβάθμιση του τοπίου απομακρύνει τους τουρίστες.
– Κτηνοτροφία: Καταστρέφονται βοσκότοποι για να στηθούν μεταλλικά «θηρία». Στην περιοχή πλέον δεν θα υπάρχει κτηνοτροφία
– Θέσεις εργασίας: Ένα αιολικό πάρκο δημιουργεί 1 με 2 το πολύ θέσεις εργασίας. Μελέτες του ΟΟΣΑ έδειξαν ότι για κάθε κτηνοτρόφο δημιουργούνται επτά (7) θέσεις εργασίας (που πλέον τους διώχνουμε απ’ την περιοχή με τα αιολικά) ενώ λόγω της υποβάθμισης του τοπίου αναμένεται περίπου 30% πτώση του τζίρου του τουρισμού στην περιοχή, άρα και μείωση θέσεων εργασίας.
– Αλλαγή στο μικροκλίμα: Η λειτουργία των πτερυγίων συμβάλλει στη δημιουργία άνυδρων χειμώνων και μείωση χιονιού στις γύρω κορυφές. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει ζήτημα με την ποσότητα του πόσιμου νερού.
-Μελλοντική εγκατάλειψη: Το όριο ζωής μιας ανεμογεννήτριας είναι 30-40 χρόνια. Υπάρχει κάποια μέριμνα ποιος θα απομακρύνει τότε και ποιο θα είναι το κόστος της περιβαλλοντικής αποκατάστασης της απομάκρυνσης των εγκαταστάσεων αυτών ή θα παραμείνουν για πάντα τόνοι σκουριασμένων σιδερικών και τσιμέντου που θα μολύνουν το περιβάλλον;
Τα 24 MW που θα εγκατασταθούν εκεί είναι η ονομαστική ΜΕΓΙΣΤΗ ισχύς, η οποία θα παράγεται εάν: 1) Ο άνεμος έχει τη μέγιστη ένταση 2) Ο άνεμος βρίσκει τα πτερύγια από συγκεκριμένη κατεύθυνση και ΟΧΙ από οποιαδήποτε άλλη 3) Η ένταση του ανέμου να είναι σταθερή και να μην μεταβάλλεται…Πόσες μέρες μπορεί να συμβαίνει αυτό στο συγκεκριμένο σημείο; Και για πόσες ώρες;;; Ας παραδεχτούμε ότι αυτό θα συμβαίνει για 6 ώρες της ημέρας επί 50 μέρες, που ούτε 20 μέρες δεν θα είναι, αλλά έστω αυτό. Τις υπόλοιπες ώρες και μέρες;;;; Τα 24 MW μέγιστης ισχύς εάν τα συνυπολογίσει κανείς σύμφωνα με την παραπάνω παραδοχή δεν φτάνουν ούτε για τον Κοινοτικό φωτισμό 50 ημερών!!!!! Μιλάμε για πλήρη παράνοια!!! ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ: Σε 30-40 χρόνια που είναι το όριο ζωής των ανεμογεννητριών ΠΟΙΟΣ θα τις ξηλώσει;; ΠΟΙΟΣ θα αποκαταστήσει το περιβάλλον; Αυτά δεν τα σκέφτηκε κανένα συμβούλιο…
Χώρια που για να λειτουργήσουν αιολικά πάρκα, χρειάζονται εφεδρικές-υποστηρικτικές, συμβατικές μονάδες και δίκτυα, η παράλληλη υπολειτουργία των οποίων κοστίζει βεβαίως οικονομικά και περιβαλλοντικά, πράγμα που σημαίνει ότι τελικά η εξοικονόμηση CO2 είναι ελάχιστη.
Επιπρόσθετα η Βλάστη είναι μια κοινότητα με παλαιά αρχοντικά απαράμιλλης λαϊκής αρχιτεκτονικής, με μοναστήρια και εκκλησίες περασμένων αιώνων με σημαντικότατα κειμήλια και με ένα φυσικό περιβάλλον μοναδικό για τον επισκέπτη. Δεν βλέπει το δημοτικό συμβούλιο τι περιβαλλοντικό «έγκλημα» πρόκειται να κάνει στην περιοχή; Για 40.000 ευρώ αντισταθμιστικά οφέλη (υπό προϋποθέσεις, δηλ μέγιστο συνεχές άνεμο κτλ) «ξεπουλήθηκε» το Άσκιο;; Την ομορφότερη κοινότητα της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και τους γύρω βοσκοτόπους της, τα θυσιάζουμε στο βωμό ενός ελάχιστου κέρδους που τελικά δεν θα είναι ούτε 10.000 ευρώ το χρόνο;
Και εδώ ας δούμε τι κάνουν οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι καλό να …
μαθαίνουμε απ’ τα λάθη που κάνουν άλλοι, για να μην κάνουμε κι εμείς τα ίδια:
2/10/2013 Reuters: Υποτιμάται το κόστος των ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) στα δίκτυα
25/10/2013 Spiegel: Η αποτυχία της “Ενεργειακής Μεταστροφής” στην Γερμανία (μιλά για την αποτυχία να μειωθεί το κόστος της ενέργειας λόγω των ακριβών ΑΠΕ)
10/11/2013 Euronews: Ηλεκτροπαραγωγοί (και οι ENEL, Iberdrola) ζητούν περικοπές σε ΑΠΕ
3/2/2014 Wall Street Journal: Η Ισπανία κόβει αιολικές επιδοτήσεις
28/1/2014 Wall Street Journal: Ανεξέλεγκτο τέρας οι ΑΠΕ στην ΕΕ
28/1/2014 Financial Times: O Schäuble προειδοποιεί για την «Πρασινάδα» στην Γερμανία (δηλ: για το κόστος της δήθεν πράσινης ενέργειας)
27/1/2014 Euractiv: Η Γερμανία κόβει επιδοτήσεις σε ΑΠΕ
15/1/2014 Spiegel: Χαλαρώνουν οι Στόχοι για το …”Κλίμα”
Με λίγα λόγια: Το κόστος εγκατάστασης ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) αλλά και το περιβαλλοντικό κόστος, είναι ασύμφορο για μια χώρα. Η Γερμανία και η Δανία με τις περισσότερες ΑΠΕ στην Ευρώπη έκαναν φέτος ρεκόρ καύσης λιγνίτη γιατί πολύ απλά, όταν δεν έχει αέρα οι ανεμογεννήτριες δεν λειτουργούν και όταν δεν έχει ήλιο τα φωτοβολταϊκά δεν παράγουν. Ωστόσο, ειδικά για το θέμα των αιολικών πάρκων, το Γερμανικό περιοδικό Spiegel σκιαγραφεί με τα πιο μελανά χρώματα το παρόν και το μέλλον, αναφορικά με τις αποδόσεις στους επενδυτές αλλά και εν γένει ως παραγωγή ενέργειας. «Στο θέμα των αποδόσεων», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το περιοδικό, «υπάρχει μαύρη μελαγχολία στους επενδυτές» ιδιώτες που είχαν επενδύσει σε αιολικά πάρκα. Τώρα ζητούν τις υποσχεθείσες αποδόσεις αλλά δυστυχώς δεν παίρνουν θετική απάντηση. Και αρχίζουν να αποσύρουν τις επενδύσεις.
Και ενώ η Γερμανία στρέφεται σε άλλες πηγές ενέργειας (φυσικό αέριο-λιγνίτη), κατά τ’ άλλα συνεχίζει να πουλά ανεμογεννήτριες στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, που ακόμα δεν έχει καταλάβει τι παιχνίδι παίζεται. Δεν χρειάζεται πολύ ανάλυση: Απλά στηρίζουμε για άλλη μια φορά τη γερμανική βιομηχανία…
Έρευνα επιστημόνων στο έγκριτο περιοδικό Business Insider αναφορικά με τις «δήθεν» ΑΠΕ γράφει τα εξής:
1. Αμφίβολο εάν πράγματι μειώνουν εκπομπές CO2. Δυσνόητη και δύσκολη η ποσοτικοποίηση, αλλά μάλλον αυξάνουν παρά μειώνουν την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων. Φάνηκε στην Γερμανία.
2. Δεν αποτελούν οποιαδήποτε λύση στο θέμα επάρκειας πετρελαίου. Το πετρέλαιο δεν χρησιμοποιείται για ηλεκτροδότηση, και οι ειδικές περιπτώσεις όπως πχ σε νησιά που ηλεκτροδοτούνται, κατ’ επιλογή, ή από ανάγκη με πετρέλαιο, οι ΑΠΕ μπορούν να προσφέρουν κάποια εξοικονόμηση, αλλά μόνο επειδή το κόστος ηλεκτροδότησης είναι ήδη υπέρογκο.
3. Η προσθήκη ακριβών πηγών ενέργειας στο ενεργειακό “χαρτοφυλάκιο” δεν διευκολύνει την επίλυση ενεργειακών θεμάτων. Το μόνο που κάνει είναι να μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα.
4. Οι ΑΠΕ δηλώνουν ότι είναι “ανανεώσιμες”, αλλά δεν είναι. Κάθε ΑΠΕ αντέχει περί τα 25 χρόνια και οι ΑΠΕ δεν συντηρούνται, ούτε κατασκευάζονται από ΑΠΕ.
5. Τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αλλαγές στην ζήτηση στο δίκτυο.
6. Οι ΑΠΕ είναι πραγματικά ρυπογόνες. Και τα αιολικά, και τα φωτοβολταϊκά χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες από “σπάνιες γαίες” με ρυπογόνες διαδικασίες και τοξικά υποπροϊόντα. Το βασικό συστατικό των φωτοβολταϊκών κατασκευάζεται μόνο με μεγάλη χρήση κάρβουνου. Οι ΑΠΕ δεν είναι “αθώες” (ιδίως αν ληφθεί υπ όψη τι πραγματικά δεν προσφέρουν).
7. Οι ΑΠΕ κάνουν ζημιά στα δίκτυα και ακριβαίνουν την τιμή του ρεύματος. Επιδοτούνται υπέρμετρα για τυχαία και μεταβλητή χρήση του δικτύου που δεν τις αντέχει. Υπάρχει εσκεμμένη σύγχυση στο κατά πόσον ηλεκτροδοτούν ή όχι, και εάν πραγματικά υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή ή εξοικονομούν καύσιμα. Ότι μόνο εάν το συνολικό κόστος ανα μεγαβατώρα μίας ΑΠΕ — με όποιες ρεαλιστικές παραδοχές λειτουργίας και διάρκειας — είναι μικρότερο από το μεταβλητό κόστος μιας συμβατικής μονάδας, τότε και μόνο τότε έχει κάποιο νόημα η ΑΠΕ). Και πάλι, στο κόστος των ΑΠΕ πρέπει να προστεθεί το πρόσθετο (και συχνά παράλογο) κόστος του δικτύου που τις στηρίζει… Τοποθετούμε δηλαδή νέες γραμμές ρεύματος και καλώδια για 2-3 ώρες ρεύμα την ημέρα;;;
8. Οι ΑΠΕ ξετινάζουν τα δημοσιονομικά μιας χώρας… Απορροφούν πόρους για μη ανταποδοτικές χρήσεις και σε βάρος της καταναλωτικής ή φοροληπτικής ικανότητας. Μειώνουν την ανταγωνιστικότητα και επομένως την πραγματική απασχόληση.
9. Το πρόβλημα στην παγκόσμια οικονομία είναι ανεπαρκή επενδυτικά κεφάλαια και υπερβολικά χρέη. Οι ΑΠΕ απορροφούν κεφάλαια και αυξάνουν τα χρέη, όχι αναγκαστικά προς όφελος της οικονομίας που τις υιοθετεί…
10. Οι ΑΠΕ έχουν βασιστεί σε υποσχέσεις που έχουν αποδειχθεί παραπλανητικές και ψευδείς. Μπορεί να δίνουν την εντύπωση ότι “κάτι κάνουν”, αλλά στην πράξη δεν έχει αποδειχθεί αυτό, αντιθέτως. Ζημιά κάνουν..”.
Και όπως έχει αναφέρει σε μελέτες του ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) η χώρα να έχει πιάσει τους στόχους του 20-20-20, θα έχουμε βάλει ατελείωτα, αιολικά και φωτοβολταϊκά, θα τα πληρώνουμε πανάκριβα, αλλά θα τρέχουμε να βρούμε, να εισάγουμε και να πληρώνουμε τις βραδινές ώρες ενέργεια απ’ τις γειτονικές χώρες!
Τα τελευταία πέντε χρόνια τοποθετήθηκαν στην Ελλάδα χιλιάδες φωτοβολταϊκά και εκατοντάδες ανεμογεννήτριες. Αναρωτηθείτε: Μειώθηκε καθόλου η τιμή της κιλοβατώρας; Αντίθετα αυξήθηκε. Μειώθηκε η τιμή εκπομπής CO2 στη χώρα; Αντίθετα αυξήθηκε. Αυξήθηκαν οι μόνιμες θέσεις εργασίας στην παραγωγή ενέργειας; Όχι. Ας μην γελιόμαστε λοιπόν. Η αλήθεια υπάρχει…το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί.
Είναι ανάγκη λοιπόν όλοι οι φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να ανακληθεί η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για το αιολικό πάρκο στο Άσκιο και να μην καταδικαστεί επ’ άπειρον η μοναδική αξιόλογη περιοχή του Δήμου Εορδαίας. Η ιστορία και οι επόμενες γενεές θα μας κρίνουν και η κρίση τους θα είναι αμείλικτη.
Κώστας Βασβατέκης
Πρόεδρος Συλλόγου Βλατσιωτών Λάρισας