Κινήθηκε κάπως η αγορά της Κοζάνης την περίοδο του Πάσχα, ωστόσο η κίνηση δεν ήταν η αναμενόμενη και δεν ικανοποίησε τους καταστηματάρχες.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης Δημήτρη Αθανασιάδη, «τη Μεγάλη Εβδομάδα παρατηρήθηκε μία αύξηση της κίνησης, σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες που η αγορά ήταν νεκρή και δεν υπήρχε κίνηση. Πάντως, σε καμιά περίπτωση αυτή η κίνηση δεν θύμιζε Πασχαλινή αγορά. Οι κατηγορίες των καταστημάτων που κινήθηκαν περισσότερο ήταν τα τρόφιμα, η ένδυση και η υπόδηση. Σ’ αυτές τις τρεις κατηγορίες καταστημάτων σημειώθηκε πτώση του τζίρου κατά 10 – 20% σε σχέση με το περσινό Πάσχα. Πέρυσι σημειώθηκε πτώση του τζίρου κατά 30 – 40% συγκριτικά με το προπέρσινο Πάσχα. Στο σύνολο των καταστημάτων στην τελευταία τριετία που άρχισε η κρίση, η μείωση του τζίρου ξεπερνά το 50%».
Η εξήγηση του μειωμένου τζίρου, βρίσκεται κατά τον Δ. Αθανασιάδη, «στην συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτικού κοινού, η οποία οφείλεται στη δραστική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και στην εκτίναξη της ανεργίας στα ύψη».
Δυστυχώς για τους εμπόρους της περιοχής, δεν υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης στο προσεχές διάστημα, απλώς θα περιμένουν τις θερινές εκπτώσεις. «Μέχρι τότε δεν περιμένουμε απολύτως τίποτα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης. Σχετικά με το άνοιγμα των καταστημάτων 52 Κυριακές το χρόνο, είπε ότι «δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτα το θετικό, καθώς το πρόβλημα δεν είναι ότι οι καταναλωτές δεν έχουν χρόνο για να ψωνίσουν, είναι ότι δεν έχουν χρήματα. Γι’ αυτό σε γενική συνέλευση όλων των προέδρων των Εμπορικών Συλλόγων της χώρας στις 20 Απριλίου, ομόφωνα αποφασίσαμε ότι ο εμπορικός κόσμος είναι κατηγορηματικά αντίθετος στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές».
Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ασφυξία στην αγορά και οι επιχειρήσεις δεν μπόρεσαν να ρευστοποιήσουν τα εμπορεύματα και να πάρουν ανάσες. Αυτό έχει σα συνέπεια να μπαίνουν πολλά λουκέτα, καθώς όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης, «σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα το 2012 στην πόλη της Κοζάνης ένα στα τέσσερα καταστήματα έχει κλείσει. Δυστυχώς το 2013 η τάση των λουκέτων στην αγορά είναι αυξητική και εκτιμώ ότι ένα στα τρία καταστήματα θα κλείσει τη χρονιά που διανύουμε». Σημείωσε ότι τα περισσότερα λουκέτα μπαίνουν σε καταστήματα ένδυσης και υπόδησης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ