Συνέντευξη: Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
Την άποψη ότι τα κόμματα από οργανισμοί αναπαραγωγής ιδεολογιών μεταλλάχθηκαν σε μηχανισμούς διαιώνισης της πολιτικής εξουσίας χάριν συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων, εκφράζει ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρος Καρυπίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Π».
Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ανατροπή Δημιουργία» υποστηρίζει ότι χαμένος από την απόσυρση της στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ στην υποψηφιότητά του θα βγει μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ παρά ο ίδιος. Μιλώντας για τον απερχόμενο περιφερειάρχη Γιώργο Δακή δηλώνει ότι θα περάσει στην τοπική ιστορία ως «Πόντιος Πιλάτος».
Αναφερόμενος στο συνδυασμό του λέει ότι η συγκρότηση του ψηφοδελτίου του αποκτά χαρακτηριστικά συνεύρεσης των πιο δημιουργικών δυνάμεων του τόπου μας, ενώ για το μείζον για την περιοχή μας θέμα της “μικρής ΔΕΗ” και πώλησης λιγνιτωρυχείων και σταθμών της περιοχής σε ιδιώτες λέει ότι ως αυριανός περιφερειάρχης δεν θα επιτρέψει να παραδοθούν αυτοί οι πόροι σε διάφορους πλιατσικολόγους «επενδυτές».
Αυτά και άλλα πολλά στη συνέντευξη που ακολουθεί:
Η υποψηφιότητά σας για τη θέση του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, με τη στήριξη του ΣΥΡΖΑ αρχικά, δημιούργησε πρωτοφανή αντίδραση κομμάτων, κεντρικών ΜΜΕ, ακόμα και του Αμερικανικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου. Γιατί λέτε; Που το αποδίδετε;
Οι πρωτοφανείς, όπως πολύ σωστά επισημαίνετε, αλλά και συγχρονισμένες παράλληλα αντιδράσεις στοχεύανε σε δυο κατευθύνσεις: Η πρώτη επιδίωξε, και τελικά το κατάφερε, να ακυρώσει – για αυτές τουλάχιστον τις εκλογές – ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ προς ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές ομάδες. Ανοίγματα τα οποία, κατά την προσωπική μου γνώμη είναι απαραίτητα για ένα κόμμα εξουσίας, όπως επιδιώκει να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η δεύτερη στόχευση, ήταν τοπικής εμβέλειας. Επιδίωξαν με τις επικοινωνιακές τους πιέσεις να ψαλιδισθεί η δυναμική της υποψηφιότητάς μας. Τώρα γιατί το έκαναν; Μα είναι προφανές: Το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο έχει επενδύσει αρκετά για να φτιάξει τους τοπικούς του μηχανισμούς. Μηχανισμούς που δεν έχει τη διάθεση να αποποιηθεί αφού ήδη έχει επενδύσει αρκετά, ώστε να αναμένει άμεσα και τα ανάλογα οφέλη. Που όπως φαίνεται είναι υψηλού οικονομικού ενδιαφέροντος.
Τι σάς άφησε όλη αυτή η ιστορία με το ΣΥΡΙΖΑ, της υπαναχώρησης και απόσυρσης της στήριξης στο πρόσωπό σας;
Όσο απομακρυνόμαστε χρονικά από τις μέρες της συναισθηματικής φόρτισης, τόσο πιο θετικές συνέπειες βλέπω ότι είχε όλη αυτή την εξέλιξη.
Πρώτον, επιβεβαιώθηκε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο ότι η υποψηφιότητά μου ότι δεν ήταν προϊόν κάποιου κομματικού σωλήνα.
Δεύτερον, δόθηκε η ευκαιρία σε ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές ομάδες να μας πλησιάσουν και να ενταχθούν στο εγχείρημα μας, που είναι η Ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης.
Και τρίτον, η απόφασή μας να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, έστω και χωρίς τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζεται από το σύνολο των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας, ως μια πράξη αποφασιστικότητας και συνέπειας προς τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις μας.
Κατ’ αυτή την έννοια μόνο θετικές συνέπειες διαπιστώνω. Απλά ο ΣΥΡΙΖΑ, έχασε την ευκαιρία να πιστωθεί κατά ένα μεγάλο μέρος το θετικό μας αποτέλεσμα.
Αρνηθήκατε έντονα τις κατηγορίες ότι είστε “γυρολόγος” της πολιτικής, απαντώντας ότι δεν έχετε κομματική ένταξη και ότι δεν φλερτάρατε στο παρελθόν εσείς με τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ, αλλά το αντίθετο. Είναι τόσο κακό να έχει κάποιος “κομματικά ένσημα”;
Αντίθετα, θεωρώ ότι ο κάθε πολίτης, μπορεί να έχει τις κομματικές του συμπάθειες ή και τις ενασχολήσεις του. Τα κόμματα ως οργανισμοί αναπαραγωγής των ιδεολογιών είναι απαραίτητα στο σύγχρονο πολιτικό μας σύστημα. Αυτό όμως, δεν έχει καμιά σχέση, με τον τρόπο όπως αυτά λειτουργούν σήμερα. Από οργανισμοί αναπαραγωγής των ιδεολογιών μεταλλάχθηκαν σε μηχανισμούς διαιώνισης της πολιτικής εξουσίας χάριν συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων.
Τώρα ως προς το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, θα πρέπει να σας επισημάνω ότι ένεκα της επαγγελματικής μου ιδιότητας, δεοντολογικά δεν ήταν δυνατόν να είμαι κομματικά ενταγμένος. Αυτό μου επέβαλε η συνείδησή μου. Ποτέ δεν ήμουν θιασώτης της στρατευμένης δημοσιογραφίας (όπως επιτάσσει ένα κόμμα από τα μέλη). Συνεπώς το «γυρολόγος» είναι μια έκφραση που δε μ’ αγγίζει καθόλου. Ίσα, ίσα την αξιολογώ ως αδυναμία ουσιαστικής αντιπαράθεσης προς εμένα, όσων την εκφέρουν και την επικαλούνται κατά διαστήματα.
Ποια είναι η γνώμη σας για τον σημερινό περιφερειάρχη Γιώργο Δακή; Πως κρίνετε τη στάση της σημερινής περιφερειακής αρχής στις απαιτήσεις και προκλήσεις των καιρών αυτά τα 3,5 δύσκολα χρόνια;
Ο κ. Δακής είναι συνεπής και πιστός σ’ αυτά που επέλεξε να υπηρετεί. Είναι τοπικό πολιτικό στέλεχος ενός συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, που για την περαιτέρω πολιτική του ανέλιξη επέλεξε να ακολουθήσει την γνωστή πεπατημένη. Δηλαδή να σταδιοδρομήσει πολιτικά υλοποιώντας τις απαιτήσεις της κομματικής του ηγεσίας, εμπαίζοντας παράλληλα τους πολίτες που υποτίθεται εκλέχθηκε να υπηρετήσει. Στην τοπική ιστορία θα περάσει ως Περιφερειάρχης «Πόντιος Πιλάτος» που ένιπτε τα χέρια του με επιστολές. Είναι γνωστό σ’ όλους πως για ό,τι δυσμενές συνέβαινε στην Περιφέρειά μας, έβγαζε κάθε φορά μια επιστολή διαμαρτυρίας, ενώ διέδιδε παράλληλα (δηλ. πριόνιζε τις βουλευτικές τους καρέκλες) ότι τους νόμους τους ψηφίζουν οι βουλευτές, άρα τα ρέστα να τα ζητήσουν οι πολίτες απ’ αυτούς.
Ο κ. Δακής εκπροσωπούσε όλα αυτά τα χρόνια μια Περιφέρεια, που η συνεισφορά της στην εθνική οικονομία (ένεκα ΔΕΗ) είναι δυσανάλογα μεγαλύτερη του πληθυσμού της (το τρίτο κατά κεφαλή ΑΕΠ στο σύνολο της χώρας) και ως αντάλλαγμα εισέπραττε την μεγαλύτερη ανεργία απ’ όλες τις περιφέρειες της χώρας, με 32% για το 2013.
Ποια είναι η ειδοποιός διαφορά του δικού σας συνδυασμού από τους άλλους συνδυασμούς που διεκδικούν την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας;
Ο δικός μας συνδυασμός, ενέχει στο DNA του την ενότητα, που τις κρίσιμες τούτες στιγμές χρειάζεται η χώρα μας. Είναι ο συνδυασμός που πιστεύει ότι μόνο μέσα από τη συνεννόηση και την πραγματική ενότητα (και όχι τις ευκαιριακές εκλογικές συναθροίσεις) είναι δυνατό να βρούμε αυτά που μας ενώνουν, προς επ’ ωφελεία του συνόλου των πολιτών και όχι μεμονωμένων οικονομικών συμφερόντων. Ζητούμενο για μας είναι, αφού εντοπίσουμε ό,τι μάς ενώνει, τότε αυτά να τα κάνουμε κοινό τόπο και κοινή προσπάθεια για την επίτευξή τους. Και αυτά που μάς ενώνουν είναι πολλά περισσότερα απ’ αυτά που μας χωρίζουν.
Πως πάει η συγκρότηση του ψηφοδελτίου σας; Και με ποιο κριτήριο προσεγγίζετε ανθρώπους που επιθυμείτε να κατέλθουν με το ψηφοδέλτιό σας στις εκλογές;
Η μεγάλη απήχηση του εγχειρήματός μας από τους Δυτικομακεδόνες να κατέλθουμε στις εκλογές αυτές, επηρέασε ανάλογα και τους πολίτες που θέλουν να ασχοληθούν από μια πιο ενεργή θέση. Έτσι το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται είναι ιδιαίτερα συγκινητικό και ελπιδοφόρο. Μάς προσεγγίζουν πολίτες δοκιμασμένοι σε τέτοιου είδους εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά και ταυτόχρονα αηδιασμένοι από την λειτουργία του σημερινού πολιτικού συστήματος. Έρχονται νέοι που βλέπουν ότι ανοίγεται μπροστά τους ένα καθαρό και αποναρκοθετημένο πεδίο έκφρασης και δράσης, χωρίς χειραγωγήσεις και εξαρτήσεις. Έρχονται γυναίκες, όχι ως τα απαραίτητο συμπλήρωμα ενός ψηφοδελτίου, αλλά με διάθεση για ουσιαστική και δυναμική προσφορά. Μάς εμπιστεύονται νέοι επιστήμονες, με έκδηλη τη διάθεσή τους να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του τόπου με τις εξειδικευμένες γνώσεις τους .
Μέσα σ’ ένα τέτοιο πλέγμα η συγκρότηση του ψηφοδελτίου μας αποκτά χαρακτηριστικά συνεύρεσης των πιο δημιουργικών δυνάμεων του τόπου μας. Ενώ για τους άλλους, μπορεί να αποτελεί μια επίπονη διαδικασία– αφού εισπράττουν συνεχώς απορρίψεις – για μάς μέλημα και αγωνία μας είναι να βρούμε διέξοδο και σ’ άλλες δράσεις ώστε να ικανοποιήσουμε παραγωγικά και αποτελεσματικά αυτό το ενδιαφέρον, ιδιαίτερα των νέων μας.
Να έρθουμε στο επίκαιρο θέμα των ημερών με τη “μικρή ΔΕΗ”. Εάν ήσαστε εσείς σήμερα περιφερειάρχης, πως θα αντιδρούσατε σε επικείμενη πώληση μονάδων και λιγνιτικών κοιτασμάτων της περιοχής;
Η «μικρή ΔΕΗ» αποτελεί την αρχή μιας νέας σελίδας για τις σχέσεις μας με την κεντρική κυβέρνηση και την «μητρική ΔΕΗ». Η μέχρι τώρα επικρατούσα αντίληψη, ότι έρχεται η πολιτεία και εκμεταλλεύεται τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους μας, αντί πινακίου φακής, έχει λάβει τέλος. Έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Δεν είμαστε διαθέσιμοι να παραδώσουμε αυτούς τους πόρους στους διάφορους πλιατσικολόγους «επενδυτές». Ο κατακερματισμός της ΔΕΗ και στη συνέχεια η πώληση της είναι μια ευθέως εχθρική πράξη έναντι της Περιφέρειας μας και των πολιτών της. Ως τέτοια την εκλαμβάνουμε και ως τέτοια θα την αντιμετωπίσουμε. Ο δρόμος για την αποτροπή αυτής της κυβερνητικής απόφασης, θα είναι μακρύς. Απομένει να μετρήσουμε με ποιους θα συμπορευτούμε και ποιους θα έχουμε για εμπόδια.
Ποιοι είναι οι κεντρικοί άξονες του προγράμματός σας, που θα επικεντρωθείτε;
Το πρώτο ζητούμενο του προγράμματός μας είναι να δημιουργήσουμε τους όρους για μια πολυσχιδή και ισόρροπη ανάπτυξη όλων των παραγωγικών τομέων της οικονομίας μας. Τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα βρίσκονται τόσο στις ιδιαίτερες ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες για ορισμένες παραγωγές, όσο και στο ειδικευμένο εργατοτεχνικό προσωπικό για να στελεχώσει μια επιθετική ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα. Οι δυο αυτοί άξονες θα αποτελέσουν τη βάση της ανασυγκρότησης της περιφέρειας, που μαζί με ειδικά στοχευμένες παρεμβάσεις μας στον τομέα των τουριστικών υπηρεσιών, θα δώσουν την απαραίτητη ώθηση, για να ξεφύγει η Δυτική Μακεδονία από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια.
Με τι πόρους μπορεί να ανακάμψει η Δυτική Μακεδονία, η οποία βρίσκεται σταθερά πρώτη στην ανεργία και την ερήμωση της υπαίθρου;
Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία στην Δυτική Μακεδονία, δεν έχει να κάνει τόσο πολύ με τους πόρους, αλλά γιατί παρουσιάζει σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα. Η υψηλή ανεργία στην Περιφέρειά μας δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί ως συνέπεια της μη ανάπτυξης που γενικώς συμβαίνει στη χώρα τα τελευταία χρόνια, αλλά ως διαχρονικό διαθρωτικό εγγενές πρόβλημα. Η λογική που θέλει ότι οι περισσότεροι πόροι θα φέρουν έργα και τα έργα με τη σειρά τους απασχόληση, στρουθοκαμηλίζει μπροστά στο πραγματικό πρόβλημα της Δυτικής Μακεδονίας. Για να το καταλάβετε αυτό καλύτερα θα σας πω μόνο τούτο. Η Δυτική Μακεδονία ως περιφέρεια είναι μονίμως εδώ και δέκα ολόκληρα χρόνια στην κορυφή με την μικρότερη απασχόληση σε σχέση με το σύνολο του πληθυσμού της. Μετά την Ολυμπιάδα, για να μη πάμε ακόμη πιο πίσω, γιατί η Δυτική Μακεδονία είχε τη μικρότερη απασχόληση απ’ όλες τις άλλες περιφέρειες; Γιατί ενώ η Δυτική Μακεδονία ως περιφέρεια παρουσίαζε μονίμως αυξανόμενο ΑΕΠ, η ανεργία συνεχώς αυξάνεται;
Αναλύοντας αυτά τα ερωτηματικά εγώ και οι συνεργάτες μου καταλήξαμε ότι το πρόβλημα της ανεργίας στη Δυτική Μακεδονία, μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο με την ανάπτυξη. Αυτή όμως θα πρέπει να στηριχθεί σε στέρεες βάσεις. Είμαστε αποφασισμένοι να αναπτύξουμε και τους τρεις παραγωγικούς τομείς, παρέχοντας φθηνή ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό θα είναι και το συγκριτικό πλεονέκτημα που θα περιέχουν τα παραγόμενα προϊόντα της περιοχής μας. Μέσα από τη διάθεση ανταγωνιστικών προϊόντων, θα επιδιώξουμε να αναπτύξουμε τις υφιστάμενες παραγωγές, αλλά και να προσελκύσουμε νέες.
Γιατί να εμπιστευτεί ο Δυτικομακεδόνας στις περιφερειακές εκλογές την τύχη του στα δικά σας χέρια ;
Μα είναι αυτονόητο. Διότι δεν έχουμε εξαρτήσεις από κεντρικές κομματικές ηγεσίες, που όλα αυτά τα χρόνια για το μόνο που νοιάζονται είναι πώς να παραδώσουν τη χώρα στους ξένους τοκογλύφους και στα ντόπια αφεντικά τους.