Του Ιορδάνη Καμπουρίδη
Δυστυχώς, πολλά πράγματα που χαρίζουν απόλαυση είναι επιβλαβή για την υγεία μας, όπως είναι και η ζάχαρη. Μπορεί να προσφέρει μια γλύκα προς στιγμήν στην ζωή αλλά προκαλεί βλάβη αργά και σταθερά. Δεν συντελεί μόνο στην αύξηση του βάρους αλλά ευθύνεται και για την εμφάνιση καρκίνου του παγκρέατος σε μεγάλες ποσότητες. Σουηδοί επιστήμονες έπειτα από έρευνες που έκαναν χιλιάδες άντρες και γυναίκες επί μία επταετία, διαπίστωσαν ότι αυτοί που έτρωγαν 5 ή και περισσότερες μερίδες φαγητών ή ποτών με προσθήκη ζάχαρης παρουσίαζαν ποσοστό 69% πιο πολύ να εμφανίσουν το συγκεκριμένο καρκίνο, απ’ αυτούς που δεν ήταν επιρρεπείς στην γλυκιά απόλαυση. Το ποσοστό αυτό φτάνει το 93% γι αυτούς που καταναλώνουν 2 και πλέον αναψυκτικά την ημέρα. Η ζάχαρη αναγκάζει το πάγκρεας να υπερλειτουργεί και να παράγει πιο πολύ ινσουλίνη, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί μείωση της ευαισθησίας στη συγκεκριμένη ορμόνη. Εξάλλου ότι το υπερβολικό, βλάπτει τον οργανισμό.