Η σωστή σωματική δραστηριότητα είναι ικανή να αναπτύξει τη φυσική και πνευματική υγεία των παιδιών αλλά και να τους προσφέρει σοβαρά κοινωνικά οφέλη.
Η σωματική άσκηση έχει άμεση επίδραση στο ενδοκρινές σύστημα, αποτελώντας θετικό ερέθισμα για την έκκριση ορμονών. Η έκκριση Αυξητικής Ορμόνης από την υπόφυση ενισχύει τη σωματική άσκηση .Οι ασκούμενοι έφηβοι πλεονεκτούν σε όλους τους δείκτες σωματικής άσκησης και παρουσιάζουν επιτάχυνση της σκελετικής ωριμότητας. Η έλλειψη αντίστοιχα φυσικής δραστηριότητας είναι δυνατόν να θέσει τα παιδιά σε απειλή για παχυσαρκία, πίεση, κακή χοληστερόλη, διαβήτη κ.λ.π.
Επιπλέον ,η φυσική δραστηριότητα βοηθά στη μείωση του άγχους και την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης.
Είναι σημαντικό τα παιδιά να κάνουν την κατάλληλη για την ηλικία τους άσκηση και αυτό γιατί ανάλογα με το φύλο ,την ικανότητα ,την ηλικία, τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά , τη διατροφή και άλλους παράγοντες θα πρέπει να επιλέγεται το κατάλληλο άθλημα που θα προσφέρει το επιδιωκόμενο όφελος.
Σε γενικές γραμμές όμως το παιδί πρέπει να έχει αερόβια δραστηριότητα όπως κολύμπι, τρέξιμο, περπάτημα ,χορό, σχοινάκι ,πατίνια.
Για τη μυϊκή ενίσχυση κατάλληλη είναι η κλασική γυμναστική (που πρέπει να γίνεται και στο σχολείο), η αναρρίχηση και η αιώρηση με μονόζυγο (πιθανόν στις παιδικές χαρές) .
Για την ενίσχυση των οστών κατάλληλα είναι το χοροπήδημα, το κουτσό, το σχοινάκι, το τρέξιμο ,το μπάσκετ, το τέννις, το βόλεϋ κ.λ.π
Οι γονείς θα πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά να καταλάβουν ότι η άσκηση είναι μια εύκολη διαδικασία και μέρος της καθημερινότητάς τους, ώστε να είναι δυνατή η καθημερινή εφαρμογή της.
Είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη οι φυσιολογικές παράμετροι που χαρακτηρίζουν κάθε φάση ανάπτυξης των παιδιών ώστε να σχεδιαστεί το κατάλληλο πρόγραμμα άσκησης που θα συμβάλλει θετικά στην ανάπτυξή του και δεν θα επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα.
Απαραίτητες αρχές για την παιδική άσκηση είναι
1.προθέρμανση
2.άσκηση για μεγάλες μυϊκές ομάδες
3.αργή εκτέλεση με σταθερότητα
4.σταθερή αναπνοή και ρυθμός
5.ξεκούραση μεταξύ των σετ
6.αποθεραπεία
7.συνδυασμός προπόνησης και παιχνιδιού
8.συνεχής ενθάρρυνση
9.ιατρικοί έλεγχοι
10.σταδιακή πρόοδος της άσκησης .
Η συστηματική αναερόβια άσκηση στα παιδιά είναι απαγορευτική εφ όσον δεν έχουν την κατάλληλη φυσική ωρίμανση.
Συμπερασματικά ,η άσκηση είναι απαραίτητη για τα παιδιά, αρκεί να σχεδιάζεται και να εφαρμόζεται με το σωστό τρόπο, διαφορετικά εγκυμονεί κινδύνους και ανεπιθύμητα αποτελέσματα.
Και κάτι για τους μεγαλύτερους… Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, θα ήθελα να σας πληροφορήσω, ότι για τις μεγαλύτερες ηλικίες η ήπια και η συχνή σωματική άσκηση ενισχύει το μέγεθος των εγκεφαλικών περιοχών, που συρρικνώνονται με τα χρόνια, και έτσι καθυστερεί η εμφάνιση της άνοιας.
Έχει διαπιστωθεί ότι, το γρήγορο περπάτημα για περίπου 30-40 λ την ημέρα, 3 φορές την εβδομάδα, οδηγεί στην αναδόμηση των δομών του εγκεφάλου, που συνδέονται με τη γνωστική φθορά, σε προχωρημένη ηλικία και στην τόνωση της εγκεφαλικής λειτουργίας . Αλλά γι αυτό το θέμα θα μιλήσουμε λεπτομερώς σε επόμενο άρθρο.
Ας μη ξεχνάμε βέβαια, ότι η άσκηση σε πισίνα, αποτελεί μία από τις κορυφαίες δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες, λόγω της δυνατότητας που παρέχει η άνωση του νερού, να ρυθμίζεται η ένταση της δραστηριότητας, ανάλογα με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα , δηλαδή από ήπια θεραπευτική ή προληπτική άσκηση, μέχρι πρωταθλητισμό.
Στο κολυμβητήριο της Πτολεμαίδας λειτουργούν αντίστοιχα τμήματα, καθώς και τμήμα εκγύμνασης άκουα-αερόμπικ και συγχρον
Ελένη Μπασέα. κιν. 6944140282
Πτυχ. Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Παν/μίου Αθηνών
Προπονήτρια Συγχρ. Κολύμβησης
και Aqua Aerobic
e-mail. elenabasea@yahoo.gr