Τη μελέτη – πρόταση κατασκευής πρωτότυπων ηλεκτρικών οχημάτων πόλεως για τον Δήμο Πτολεμαΐδας παρουσίασε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Πτολεμαϊδας Γρηγόρης Τσιούμαρης.
Όπως τόνισε ο κ. Τσιούμαρης στην εισήγησή του «πριν λίγο καιρό είχαν έρθει στο δήμο οι εκπρόσωποι της εταιρείας Tropical με την πρόταση για την παραγωγή του ηλεκτρικού αυτοκινήτου και όπως είχαμε υποσχεθεί, φέρνουμε την τεκμηριωμένη πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο». Η συνεργασία θα γίνει με την εταιρεία Tropical, ιδιαίτερα γνωστή στο χώρο της, η οποία μάλιστα επιλέχθηκε και συμπεριλήφθηκε από τον οικονομολόγο Jeremy Rifkin στην πρόταση-μελέτη που κατέθεσε στο δήμαρχο της Ρώμης για τη δημιουργία της «Πράσινης Ρώμης» άκρως φιλικής προς το περιβάλλον.
«Όταν κάναμε την κατανομή του πόρου ανάπτυξης για την επόμενη πενταετία συμφωνήσαμε να προβλέψουμε 500.000€ για την παραγωγή συναρμολογημένου ηλεκτρικού αυτοκινήτου στο ΒΙΟΠΑ» τόνισε ο κ. Τσιούμαρης αναφερόμενος στο ιστορικό της πρότασης, ενώ «στη συνέχεια ήρθαμε σε επαφή με το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας του ΤΕΙ Λάρισας και συγκεκριμένα με τον αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Λάρισας Γιώργο Μπλάνα και υπεγράφη σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «Στρατηγική Ανάπτυξη Δικτύου Κατασκευής Οχημάτων στην πρώην ΑΕΒΑΛ».
Η πρόταση έργου στοχεύει στην μελέτη, σχεδίαση και κατασκευή/μετασκευή ενός πρότυπου μικρού οχήματος πόλεως το οποίο θα βασίζεται σε ένα ήδη υπάρχον όχημα ευρείας κυκλοφορίας το γνωστό σε όλους μας Mini το οποίο έχει σχεδιαστεί από τον Έλληνα Αλέκο Ισιγόνη. Το κύριο στοιχείο αυτού του οχήματος θα είναι η υψηλή ενεργειακή απόδοση του, το μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και επιδόσεις συγκρίσιμες με αυτές των συμβατικών καθώς και οι ικανοποιητικές για καθημερινές μετακινήσεις των οδηγών σε αστικό περιβάλλον.
Η αυτονομία του οχήματος θα είναι περίπου 150 χιλιόμετρα και ο τύπος των συσσωρευτών θα μελετηθεί στο πλαίσιο της βιομηχανικής έρευνας για το έργο αν και τα πρώτα στοιχεία οδηγούν σε μπαταρίες ιόντων λιθίου. Η συνολική ενεργειακή απόδοση υπολογίζεται ότι θα ανέρχεται στο 60% και ο χρόνος πλήρους ανεφοδιασμού του οχήματος σε τριάντα (30) λεπτά για μια πλήρη φόρτιση (στην περίπτωση χρήσης συσσωρευτών ιόντων λιθίου και σταθμών ανεφοδιασμού υψηλής τάσης στον δήμο Πτολεμαΐδας).
Ο κ. Τσιούμαρης αναφερόμενος στις φάσεις υλοποίησης τόνισε ότι θα είναι οι εξής πέντε:
1. Κατασκευή πρωτότυπων οχημάτων (1 πλήρες & 1 μόνο το σασί, από τα οποία το ένα προορίζεται να καταστραφεί σε crash test για τη λήψη του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού ασφάλειας)
2. Ευρωπαϊκή Έγκριση Τύπου Οχημάτων για δημόσια κυκλοφορία
3. Οργάνωση Γραμμής/Κελιών Παραγωγής στο Βιομηχανικό Πάρκο
4. Αναζήτηση έμπειρου προσωπικού (τεχνικού & διοικητικού)
5. Έναρξη λειτουργίας εργοστασίου & προμήθεια πρώτων υλών
Σχετικά με τα ποσοστά ιδιοκτησίας που θα κατέχει ο κάθε ένας από τους φορείς καθώς και το τελικό σχήμα για την παραγωγή του ηλεκτρικού οχήματος, αυτό θα αποφασιστεί έπειτα από συνάντηση όλων το εμπλεκόμενων φορέων και βεβαίως μετά την υλοποίηση τουλάχιστον της πρώτης φάσης και παράδοσης των ηλεκτρικών πρωτοτύπων οχημάτων.
Το έργο, όπως τόνισε ο δήμαρχος Πτολεμαϊδας, είναι πρωτόγνωρο για το δήμο και πρότεινε στο δημοτικό συμβούλιο να δημιουργηθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία και θα λάβει τις αποφάσεις για την περαιτέρω πορεία και για ζητήματα όπως τα ποσοστά συνιδιοκτησίας, η πρόσληψη συμβούλων κλπ.
Συμπερασματικά, κατέληξε ο κ. Τσιούμαρης η παρούσα πρόταση/μελέτη θα ενισχύσει το τεχνολογικό κύρος και την ανταγωνιστικότητα όλων των φορέων, θα παράγει καινοτόμα προϊόντα υψηλού επιπέδου και με τεκμηριωμένες εμπορικές προοπτικές, αναμένεται να ενισχύσει την εθνική αλλά και τοπική οικονομία καλύπτοντας εσωτερικές ανάγκες και αυξάνοντας τις εξαγωγές, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή και θα υποστηρίξει την προσπάθεια για την επίτευξη των περιβαλλοντικών υποχρεώσεων και στόχων του δήμου Πτολεμαϊδας.