Τις εισπράξεις που βάζουν κάθε μέρα στο ταμείο τους οι επιχειρήσεις που χρωστούν πολλά αλλά δεν πληρώνουν τίποτα στην εφορία, θέλει τώρα να βάλει «στο χέρι» το υπουργείο Οικονομικών.
Το μέτρο ξεκίνησε πιλοτικά να εφαρμόζεται στα τέλη Ιουλίου σε καφετέριες και μπαρ της παραλιακής Λεωφόρου της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με πληροφορίες του www.protothema.gr, η αρχή έγινε πριν δυο εβδομάδες στη Γλυφάδα, όταν δικαστικός επιμελητής και άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας μπήκαν σε κατάμεστη από κόσμο καφετέρια και κατευθύνθηκαν προς την ταμειακή μηχανή της επιχείρησης. Αφού επέδειξαν στους υπευθύνους το ένταλμα κατάσχεσης που είχε εκδοθεί, «άδειασαν» το συρτάρι με τις εισπράξεις που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο ταμείο, αφήνοντας άφωνους τους δεκάδες πελάτες που παρακολουθούσαν τη σκηνή.
Μέσα στις επόμενες μέρες, τέτοιες έφοδοι πραγματοποιήθηκαν και σε τουλάχιστον 6 ακόμα καφετέριες και μπαρ των νοτίων προαστίων, οι οποίες επελέγησαν με κριτήριο τα πολύ υψηλά χρέη που έχουν αφήσει απλήρωτα στην εφορία οι ιδιοκτήτες τους.
Οι κατασχέσεις στο ταμείο των επιχειρήσεων εφαρμόζονται πιλοτικά για να μπορέσει το δημόσιο να πιέσει μεγαλοφειλέτες που ενώ χρωστούν πολλά στην εφορία, διατηρούν επιχειρήσεις που ανθούν εν μέσω κρίσης, αλλά φρόντισαν και να μην αφήσουν και κανένα περιουσιακό στοιχείο στο όνομά τους, για να μη βρίσκει να κατασχέσει τίποτα η εφορία.
Κατασχέσεις, όχι απλά «λουκέτα»
Στο στόχαστρο των επιχειρήσεων της Γενικής Διεύθυνσης Είσπραξης Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών και της Οικονομικής Αστυνομίας βρίσκονται περίπου 20.000 επιχειρήσεις, από τις συνολικά 500.000 που χρωστούν στο δημόσιο πάνω από 50.000 ευρώ η κάθε μία, οι οποίες πάνε μεν καλά από εισπράξεις παρά την κρίση, αλλά δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ στην εφορία για να πληρώσουν έστω και ένα ευρώ σε δόσεις, όπως έχουν πράξει δύο εκατομμύρια φορολογούμενοι ως τώρα.
Το μέτρο στοχεύει να τις πιέσει να έρθουν μόνες τους να πληρώσουν, αφού αλλιώς θα έρχεται σε αυτές η εφορία για να εισπράξει. Για χρέη προς το δημόσιο δεν προβλέπεται αναστολή λειτουργίας και αφαίρεση αδείας, όπως για αποδείξεις που δεν κόβονται. Έτσι οι επιχειρηματίες αισθάνονται ότι δεν πιέζονται, αφού μπορούν να έχουν ανοιχτά τα μαγαζιά τους και να εισπράττουν, όσα και αν χρωστούν στο δημόσιο. Στο εξής θα γνωρίζουν όμως ότι αν δεν τακτοποιήσουν τα χρέη τους, και η εφορία θα τους κάνει κατάσχεση, αλλά και η Οικονομική Αστυνομία που θα τους επισκεφθεί θα κάνει έλεγχο για αποδείξεις, υγειονομικές παραβάσεις και άλλα.
Έφοδοι τη νύχτα
Ωστόσο από τις πρώτες κατασχέσεις διαπιστώθηκε ότι το μέτρο ήταν «κουτσό» και έπρεπε να αλλάξει . Για αυτό εκδόθηκε και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ώστε να μπορεί να γίνεται και σαββατοκύριακα ή μετά τα μεσάνυχτα και μέσα στον Αύγουστο, αλλιώς δεν θα πήγαιναν δικαστικοί επιμελητες μαζί με τα συνεργεία ελέγχου να κάνουν εφόσους.
Οι έφοδοι δικαστικών επιμελητών και ανδρών της Αστυνομίας έγιναν σε ακατάλληλο χρόνο (πχ Πέμπτη απόγευμα). Έτσι δεν βρέθηκαν σε καμία περίπτωση ως τώρα περισσότερα από 2.000 ευρώ στο ταμείο των επιχειρήσεων.
Παρότι αυτά ήταν τα πρώτα λεφτά που «πλήρωσαν» εδώ και χρόνια οι ιδιοκτήτες στην εφορία, αποτελούν ένα πολύ μικρό μέρος του χρέους τους και θα έπρεπε οι ίδιες έφοδοι να γίνονται ξανά και ξανά στα μαγαζιά τους, για να μπορέσει να εισπράξει τα λεφτά του το δημόσιο.
Αντιθέτως, μετά και την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, οι έλεγχοι σε νυχτερινά μαγαζιά που σφύζουν από κίνηση το καλοκαίρι θα αποδώσουν περισσότερα. Αν υπήρχε καλύτερος συντονισμός στο υπουργείο Οικονομικών και μπορούσαν οι δικαστικοί επιμελητές να βρίσκονταν πχ στη Μύκονο και την Κασσάνδρα Χαλκιδικής, μαζί με το ΣΔΟΕ που εισέβαλλε για να κάνει τους δικούς του ελέγχους για αποδείξεις που δεν κόβονται, σε επιχειρήσεις και μπαρ που οι ιδιοκτήτες τους χρωστούν εκατομμύρια στο δημόσιο! Σε κάποιες περιπτώσεις όπως στο Nammos η εφορία θα είχε βάλει «στο χέρι» έως και 400.000 ευρώ σε μία επίσκεψη, από τις εισπράξεις της βραδυάς.