Του Ρούλη Κοκελίδη
Οι φετινές κινητοποιήσεις των αγροτών διαφέρουν από άλλες των προηγούμενων χρόνων. Οι αγρότες του Νομού Κοζάνης και όλης της χώρας γνωρίζουν ότι δίνουν μεγάλη μάχη, όχι πλέον για να κερδίσουν περισσότερα χρήματα, αλλά για την επιβίωσή τους.
Προβληματικό είναι το μέλλον του Έλληνα αγρότη με τα σημερινά δεδομένα. Δεν υπάρχει καμία στρατηγική, τη στιγμή μάλιστα που όλοι γνωρίζουμε ότι το 2013 τελειώνουν οι επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι αγρότες, που στη χώρα μας στο παρελθόν ήταν βασικός μοχλός ανάπτυξης, σήμερα βρίσκονται σε απόγνωση, αφού το εισόδημα κάθε χρόνο μειώνεται με ουσιαστικό τρόπο. Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο την τελευταία εικοσαετία. Βρίσκονται από καιρό σε πολύ δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση οι αγρότες όλης της χώρας, διότι έχουν πέσει πάρα πολύ χαμηλά οι τιμές που δίνουν οι έμποροι και οι μεσάζοντες στα προϊόντα τους, με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται το κόστος παραγωγής.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. χωρίς καμία πολιτική στον αγροτικό τομέα έχει αφήσει τους χονδρεμπόρους και τους κερδοσκόπους να εκμεταλλεύονται τους αγρότες, να αγοράζουν τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα με εξευτελιστικές τιμές και να φθάνουν στον καταναλωτή πάρα πολύ ακριβά.
Η νεοφιλελεύθερη πολιτική της δεξιάς είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση στο κόστος παραγωγής κατά 22%, την πραγματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος όταν μάλιστα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώθηκε αύξηση κατά 5%.
Η αποδυνάμωση του αγροτικού τομέα σήμερα δεν αφορά μόνο τους αγρότες και κτηνοτρόφους, αφορά συνολικά την παραγωγική δομή της χώρας μας. Η αγροτική οικονομία αποτελούσε πάντα βασικό παράγοντα ανάπτυξης στην Ελλάδα.
Αυτό που χρειάζονται οι αγρότες πέρα από τη φετινή στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, είναι μια αγροτική πολιτική, ώστε η ελληνική γεωργία να γίνει ανταγωνιστική, να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και να μένει ένα λογικό κέρδος στους παραγωγούς.
Βασικό εργαλείο για μια αποτελεσματική αγροτική οικονομία στη χώρα μας είναι η ανάπτυξη ενός νέου συνεταιριστικού κινήματος, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνο έτσι θα παραμερισθούν οι μεσάζοντες και οι πολυεθνικές.
Η δημιουργία οργανώσεων εμπορίας, προμηθειών, γεωργικών εφοδίων, οι επιχειρήσεις μεταποίησης και αξιοποίησης της παραγωγής από τους συνεταιρισμούς νέου τύπου είναι μια εξέλιξη, η οποία μαζί με την αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής, μπορούν να αποτελέσουν βασικούς πυλώνες μιας νέας αγροτικής πολιτικής στην Ελλάδα.
Για μια τέτοια εξέλιξη επιβάλλεται μια νέα πολιτική ανάπτυξης γιατί η Νέα Δημοκρατία με τη νεοφιλελεύθερη πολιτικής δεν συμπορεύεται για μια νέα πολιτική συνεταιρισμού στην Ελλάδα. Βασική βέβαια προϋπόθεση είναι το Μητρώο Αγροτών.
Είναι πολύ σημαντικό που οι κινητοποιήσεις των αγροτών ανέδειξαν τα πραγματικά προβλήματα της αγροτικής οικονομίας. Ιδιαίτερα οι νέοι αγρότες οι οποίοι αγωνιούν από την έλλειψη προοπτικής για το αύριο, έχουν συμβάλλει στον προβληματισμό για συνολική αλλαγή στο σχεδιασμό της αγροτικής ανάπτυξης. Η συζήτηση, ο διάλογος για μια νέα ποιοτική γεωργία με την οικολογική διάσταση του παγκόσμιου διατροφικού προβλήματος ανοίγει νέους ορίζοντες για την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία.
Η αδιέξοδη πολιτική της Ν.Δ. η οποία με επικοινωνιακά μέτρα επιχειρεί να αντιδράσει στο αγροτικό πρόβλημα δεν πείθει τους αγρότες και την ελληνική κοινωνία γενικότερα.
Η κυβέρνηση Καραμανλή είναι πλέον κυβέρνηση αναξιόπιστη και μειωμένων ανακλαστικών. Ο πολιτικός της χρόνος έχει τελειώσει.
Οι Έλληνες αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, το σύνολο του λαού μας έχει συνειδητοποιήσει ότι ο τόπος έχει ανάγκη για μια νέα πολιτική ανάπτυξης.