Υπεύθυνη για νοσηρότητα – θνησιμότητα η σωματιδιακή ρύπανση
Υπογράμμισε ο πνευμονολόγος Γιάννης Τσιότσιος, εισηγητής στην ημερίδα
Η σωματιδιακή ρύπανση ευθύνεται για την αύξηση της νοσηρότητας του πληθυσμού, των καρκίνων, ακόμη και για τους θανάτους, τόνισε ο γνωστός πνευμονολόγος γιατρός Γιάννης Τσιότσιος, κατά τη διάρκεια χτεσινής ημερίδας στο Κοβεντάρειο στην Κοζάνη.
Η ημερίδα με θέμα «η έκθεση του ανθρώπου σε επιβλαβείς χημικές ουσίες και οι δυνατότητες μείωσης για την αποφυγή μεσοπρόθεσμων και μακροχρόνιων ασθενειών», διοργανώθηκε από τη ΔΕΗ και την εταιρία Sun Edison, η οποία δραστηριοποιείται στα φωτοβολταϊκά και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με συντονιστή τον αρμόδιο καθηγητή Ιωάννη Μπάρτζη.
Εισηγητής στην ημερίδα ήταν μεταξύ άλλων ο πνευμονολόγος γιατρός Ι. Τσιότσιος, ο οποίος με δηλώσεις του στον «Π», δίνοντας το στίγμα της εισήγησής του, υπογράμμισε:
«Κάποτε ο πρύτανης των ρυπαντών θεωρούνταν τα οξείδια του θείου. Εδώ και πάνω από δεκαετία ο πλέον σοβαρός ρύπος θεωρούνται τα σωματίδια, τα οποία έχουν και πάρα πολλές πηγές εκπομπής, όπως οι καύσεις, τα τροχοφόρα, τα εργοστάσια κ.λ.π. Γι’ αυτό είναι ο ρύπος που πρέπει να αντιμετωπισθεί όσο γίνεται καλύτερα και γρηγορότερα.
Σαφέστατα είναι αποδεδειγμένο ότι τα σωματίδια διαφόρων μεγεθών δρουν από το ανώτερο αναπνευστικό μέχρι βαθιά στις κυψελίδες. Από τις κυψελίδες και από το δίκτυο των κυττάρων εισέρχονται στην κυκλοφορία και μπορούν να προκαλέσουν βλάβη σε οποιοδήποτε όργανο και μάλιστα ανάλογα με τις χημικές ουσίες που έχουν προσροφήσει. Όσο πιο μικρή διάμετρο έχουν τόσο πιο μεγάλη προσροφητικότητα έχουν, άρα προσροφούν ότι ίπταται: οξείδια, διοξείδια, υδρατμοί, μικροσωματίδια κ.λ.π.
Θεωρείται ότι η ευθύνη της σωματιδιακής ρύπανσης είναι μεγάλη για την εμφάνιση τόσο των νοσημάτων του ανώτερου αναπνευστικού, όσο και των νοσημάτων του κατώτερου αναπνευστικού, όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), άσθμα, βρογχίτιδα κ.λ.π., όπως και την εμφάνιση καρκίνων.
Δυστυχώς, όπως ξέρετε η ανοργανωσιά γενικά του τρόπου αντιμετώπισης πρόληψης των συνεπειών της ρύπανσης στην περιοχή εξακολουθεί να υφίσταται.
Παλιά είχαμε κάνει μελέτη με σπειρομετρήσεις παιδιών και ενηλίκων της περιοχής. Η σύγκριση έγινε με κατοίκους της περιοχής Γρεβενών. Εκείνο που ήταν εκπληκτικό και εξακολουθούσαμε να το ερευνούμε είναι ότι πρώτα εμφανίζονται οι συνέπειες στο ανώτερο αναπνευστικό με βαριές ρινίτιδες, η συχνότητα των οποίων ήταν 50% στην Πτολεμαΐδα και 15-17% στα Γρεβενά, ενώ βεβαίως είναι μεγαλύτερη η συχνότητα των βρογχίτιδων στην περιοχή μας.
Όταν προσπαθήσαμε να εκτιμήσουμε τη συχνότητα των καρκίνων με χειρουργημένους καρκίνους από την περιοχή, σε σύγκριση με χειρουργημένους καρκίνους στο Κιλκίς, καθώς και την αιτία θανάτου από κακοήθειες, καταλήξαμε στο εξής: η αύξηση των θανάτων από κακοήθειες ήταν η ίδια στις δύο περιοχές Πτολεμαΐδα και Κιλκίς, με τη διαφορά ότι η αύξηση των θανάτων από καρκίνο πνεύμονος στην Πτολεμαΐδα, ήταν αυτή που συνέβαλε στην αύξηση των θανάτων από κακοήθειες.
Αλλά αυτά γενικά είναι θέματα που θέλουν αυτό που λείπει: συστηματική οργάνωση, κάποιο Εργαστήριο Υγιεινής, προληπτική εστίαση σε μόνιμη βάση και όχι πρόχειρα. Δηλαδή, αν πάμε στη ΔΕΗ θα πει ότι κάνει προληπτική ιατρική, επειδή έχει γιατρούς εργασίας κ.λ.π. Αυτό δεν είναι προληπτική ιατρική, παρ’ όλα αυτά κάτι προσφέρει τέλος πάντως. Ίσως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας μπορέσει να επιβάλει τέτοιο έλεγχο στις περιοχή μας, ο οποίος επιβάλλεται. Είμαστε τελείως ελλιπείς ως προς τους μηχανισμούς άμυνας και πρόληψης.
Η διευθύντρια της Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας της ΔΕΗ, Μαρία Τολάκη, υπογράμμισε ότι «η προστασία της υγείας των εργαζομένων και των πολιτών γενικότερα, από την έκθεση σε χημικούς παράγοντες, είναι το ζητούμενο για τη ΔΕΗ, μέσα και απ’ αυτή την ημερίδα. Αυτό το έχει ανάγκη η περιοχή και είναι ενδιαφέρον, διότι υπάρχουν βιομηχανικές δραστηριότητες, οι οποίες σχετίζονται με το θέμα των χημικών ουσιών. Μέσα σ’ αυτό είναι οπωσδήποτε και η ΔΕΗ, με βαριά βιομηχανία, ορυχεία κ.λ.π., η οποία έχει δραστηριότητες με χημικές ουσίες.
Βεβαίως, πρέπει να σημειώσω ότι λαμβάνονται τα μέτρα στο πλαίσιο της νομοθεσίας για την προστασία της υγείας των εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτό είναι και η απομάκρυνση του κλοφέν που έχει γίνει από το 2010, είναι οι διαδικασίες που γίνονται για την απομάκρυνση του αμιάντου, είναι τα καθαριστικά, αλλά και μια σειρά από χημικά τα οποία χρησιμοποιούνται, για τα οποία σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια και τους αρμόδιους φορείς γίνεται προσπάθεια διαχείρισής τους, με τον πλέον ασφαλή τρόπο, ώστε και οι εργαζόμενοι και η περιοχή να προστατεύεται, όπως ακριβώς προβλέπεται από τα πρότυπα και τις θεσμοθετημένες διαδικασίες.
Η Μ. Τολάκη αφού υπογράμμισε ότι «οι επιδημιολογικές μελέτες είναι αρμοδιότητα των υπουργείων, των δημοτικών αρχών, των φορέων κ.λ.π., τους οποίους η ΔΕΗ μπορεί να βοηθήσει και να διαθέσει τα στοιχεία που έχει», τόνισε ότι «από τα στοιχεία που έχουμε εμείς για το προσωπικό μας από τους γιατρούς εργασίας και τα ιατρεία μας, δεν έχει προκύψει επίπτωση στην υγεία η συσχέτιση με τις χημικές ουσίες».
Τέλος, παραβρέθηκε και χαιρέτησε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Παπαδόπουλος.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ