Στις 18,19 & 20 /6/2008, πραγματοποιήθηκε, στους χώρους του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας, το τριήμερο σεμινάριο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σιάτιστας με θέμα: «Μπούρινος-ένα φυσικό εργαστήρι βιοποικιλότητας».
Στο σεμινάριο πήραν μέρος είκοσι (20) εισηγητές και τριάντα πέντε (35) εκπαιδευτικοί και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης, από τις δέκα (10) Δ/νσεις Εκπ/σης των νομών εμβέλειας του ΚΠΕ.
Στην έναρξη του σεμιναρίου παρευρέθησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σιάτιστας κ. Δίκος Στέργιος, ο Περιφερειακός Δ/ντής Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας κ. Δάρδας Αναστάσιος και ο Προϊστάμενος του 3ου Γραφείου Π.Ε Κοζάνης κ. Φροντιστής Νικόλαος. Παρέστησαν επίσης Δημοτικοί Σύμβουλοι και άλλοι πολίτες.
Τη δεύτερη μέρα του σεμιναρίου παρευρέθη και ο Δήμαρχος Σιάτιστας κ. Κοσμίδης Κων/νος, ο οποίος χαιρέτησε τους επιμορφούμενους και τους ευχήθηκε καλή διαμονή στην πόλη της Σιάτιστας.
Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων που σχετίζονται με τα δασικά οικοσυστήματα και η γνωριμία τους με την προστατευόμενη περιοχή του Μπούρινου ήταν ο βασικός στόχος του σεμιναρίου, ο οποίος προσεγγίστηκε με μεγάλη επιτυχία χάρη στις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις γνωστών πανεπιστημιακών δασκάλων και των άλλων εισηγητών που κατέθεσαν την πολύχρονη εμπειρία τους σε παρόμοια Περιβαλλοντικά Προγράμματα.
«Το φεγγάρι, ο μανδύας και ο Βούρινος», από την κ. Ράσσιου Άννα, η «Βιοποικιλότητα το εργαστήρι της φύσης», από τον κ. Ζαχαρία Σκούρα και η «Διαχείριση προστατευόμενων περιοχών», από τον κ. Θεοχάρη Ζάγκα, ήταν τα κυριότερα θέματα της πρώτης ημέρας του σεμιναρίου. Το πολύ υψηλό επίπεδο και των τριών εισηγητών ήταν η καλύτερη εγγύηση για την πληρότητα και ποιότητα των εισηγήσεων, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την αξιολόγηση που έκαναν οι επιμορφούμενοι με τη λήξη των εργασιών του σεμιναρίου.
Τη δεύτερη μέρα, ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή, όχι μόνο των επιμορφούμενων, αλλά και άλλων πολιτών, μικρών και μεγάλων, στα δύο (2) βιωματικά μέρη του σεμιναρίου. Το πρώτο είχε ως πεδίο το Μπούρινο, με πορεία στην προστατευόμενη περιοχή από τη θέση ¨Σιντριβάνι¨ μέχρι το καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου και στην κοιλάδα του « Μεσιού Νερού». Το δεύτερο είχε ως πεδίο το άλσος του Αγίου Χριστοφόρου, όπου με τα τηλεσκόπια, που μερίμνη του ΚΠΕ στήθηκαν από τον κ. Δημήτρη Τσάμπουρα, τους δόθηκε η δυνατότητα και η ευκαιρία να παρατηρήσουν το φεγγάρι, τον Κρόνο, το Δία, καθώς και διάφορους αστερισμούς. Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στο σιατιστινό λόγιο Γεώργιο Ζαβίρα, ο οποίος κατά τον 18ο αιώνα είχε μεταφράσει το βιβλίο του G. Marothi «Μέθοδος Αστρογνωσίας».
Παράλληλα μας δόθηκε η δυνατότητα να προβάλουμε και να αναδείξουμε πολιτισμικά στοιχεία της πόλης μας με περιηγήσεις και επισκέψεις σε κάποιες γειτονιές και μνημεία, όπου τα στοιχεία αυτά κυριαρχούν και εντυπωσιάζουν, με τη μοναδικότητά τους, τον κάθε επισκέπτη.
Την Τρίτη ημέρα οι εργασίες του σεμιναρίου συνεχίστηκαν με τη συμμετοχή μαθητών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας κατά την παρουσίαση του μουσικοκινητικού προγράμματος του ΚΠΕ για το δάσος και ολοκληρώθηκαν με τις υπόλοιπες εισηγήσεις, έτσι όπως είχαν προγραμματιστεί.
Ευχαριστούμε τη Δ/ντρια και το προσωπικό του 2ου Δημοτικού Σχολείου για την παραχώρηση του χώρου και τις διευκολύνσεις που μας παρείχαν για την ομαλή διεξαγωγή του σεμιναρίου, τους μαθητές του εν λόγω σχολείου που πήραν μέρος στην παρουσίαση του προγράμματος του ΚΠΕ, το Δ/ντή του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου Σιάτιστας κ. Φίλιο Γεώργιο, για την παραχώρηση της αίθουσας όπου στήθηκε το πλανητάριο, τους εισηγητές, τους επιμορφούμενους, καθώς και όλους τους άλλους που συνέβαλαν στην επιτυχή διεξαγωγή του.