Επιδότηση έως και 21.000€ θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν από τον ΟΑΕΔ 3000 άνεργοι που επιθυμούν να ανοίξουν δική τους επιχείρηση.
Η προκήρυξη του νέου προγράμματος που θα έχει τίτλο «Νέοι και Επιχειρηματικότητα», αναμένεται εντός των επόμενων ημερών.
Σκοπός του προγράμματος είναι η προώθηση άνεργων νέων στην απασχόληση, μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και θα δίνει τη δυνατότητα σε άτομα ηλικίας από 22 έως 32 ετών να ενταχθούν στην αγορά εργασίας δημιουργώντας τη δική τους επιχείρηση.
Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι όσοι:
1. Έχουν την ιδιότητα του ανέργου (διαθέτουν δηλ. δελτίο ανεργίας σε ισχύ την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητάς τους ή μέχρι και 30 ημέρες πριν από την έναρξη) και να έχουν ωφεληθεί από τη διαδικασία εξατομικευμένης παρέμβασης.
2. Έχουν παρακολουθήσει σεμινάριο επιχειρηματικότητας σε κέντρο Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ) του ΟΑΕΔ.
3. Έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε. ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα.
4. Διαθέτουν ΑΦΜ.
5. Οι άνδρες υποψήφιοι να έχουν εκπληρώσει ή απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Θα μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα μέχρι και 2 μέλη νέας εταιρίας (Ο.Ε., Ε.Ε., ΕΠΕ) με την προϋπόθεση ότι ο κάθε υποψήφιος για ένταξη στο πρόγραμμα θα μετέχει σε ποσοστό τουλάχιστον 40% στο εταιρικό κεφάλαιό της.
Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα καθορίζεται στα 18.000 ευρώ σε τρεις ισόποσες δόσεις.
Στις περιπτώσεις επιδοτούμενων ανέργων που διακόπτουν την επιδότηση ανεργίας μέχρι το δεύτερο μήνα της επιδότησής τους, το ποσό της επιδότησης προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ (σύνολο 21.000 ευρώ).
Παράλληλα τις επόμενες ημέρες αναμένεται η προκήρυξη 3.200 νέων θέσεων με την ανανέωση του «Ειδικού προγράμματος απασχόλησης νέων» που εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΔ. Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι οι νέοι απόφοιτοι τουλάχιστον γυμνασίου ηλικίας μέχρι 30 ετών (κατ’ εξαίρεση μέχρι 35 ετών οι άνεργες γυναίκες, μητέρες ανηλίκων τέκνων).
Το πρόγραμμα αφορά την επιχορήγηση αμιγώς ιδιωτικών επιχειρήσεων (που απασχολούν έως 50 άτομα προσωπικό) και χρηματοδοτείται από πόρους του ΛΑΕΚ (Λογαριασμός για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση).
Οι άνεργοι που θα επωφεληθούν θα προέρχονται από τα μητρώα ανέργων των Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ.
Από τις ως άνω θέσεις ποσοστό τουλάχιστον 60% θα καλυφθεί από γυναίκες. Στο πλαίσιο της πολιτικής πρόληψης της μακροχρόνιας ανεργίας:
– Tουλάχιστον 67% θα καλυφθεί από άνεργους οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων των Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ μέχρι 6 μήνες, όσοι είναι ηλικίας μέχρι 25 ετών και μέχρι 12 μήνες όσοι είναι ηλικίας 25 ετών και άνω.
– Eως 33% θα καλυφθεί από άνεργους οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι από 6 μήνες και άνω, όσοι είναι ηλικίας μέχρι 25 ετών και από 12 μήνες και άνω, όσοι είναι ηλικίας 25 ετών και άνω.
Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σε σχέση με τις επαγγελματικές και επιστημονικές ειδικότητες των ανέργων νέων. Επιλέξιμοι θα είναι όλοι οι άνεργοι νέοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ που ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές της ζήτησης από τις επιχειρήσεις και πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις.
Το ύψος της επιδότησης για κάθε ημέρα πλήρους ωραρίου ανέρχεται:
1. Στα 22 ευρώ ημερησίως, τους δύο πρώτους μήνες του προγράμματος,
2. Τους υπόλοιπους δεκαεννέα μήνες, στα 14 ευρώ ημερησίως για τους κοινούς άνεργους και
3. στα 18 ευρώ ημερησίως για τους μακροχρόνια ανέργους.
• Πιθανόν το 2010 η ενίσχυση των ΜΜΕ μέσω νέων προκηρύξεων των ΠΕΠ To 2010 θεωρείται ως η πιθανότερη χρονικά περίοδος προκηρύξεων νέων κύκλων ενισχύσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω των ΠΕΠ καθώς τα διαθέσιμα κονδύλια του Γ’ ΚΠΣ θα δοθούν εξ ολοκλήρου για τις επιδοτήσεις στους υφιστάμενους κύκλους.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα με τη χρήση της μεθόδου υπερδέσμευσης κοινοτικών κονδυλίων έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο χρηματοδότησης νέου κύκλου ενισχύσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ. Αυτό σημαίνει ότι για το 2008 και το 2009 δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν νέες προκηρύξεις μέσω των ΠΕΠ, όπως έγινε πέρυσι για τη μεταποίηση, τον τουρισμό, το εμπόριο και τις υπηρεσίες.
Παράλληλα οι εκτιμήσεις των στελεχών διαχείρισης των προγραμμάτων του Γ’ ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ 2007-2013 εμφανίζουν ως πολύ δύσκολο το ενδεχόμενο, έως και το 2009, τα νέα Eπιχειρησιακά Προγράμματα να βρίσκονται σε στάδιο ωρίμασης ικανό για την δέσμευση νέων κοινοτικών πόρων.
Σίγουρο θα πρέπει να είναι ότι τα διαθέσιμα κονδύλια του Γ’ ΚΠΣ θα διατεθούν για τις επενδύσεις, οι οποίες θα εγκριθούν στο πλαίσιο των κύκλων που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, αν και σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις στα μεγάλα προγράμματα το ποσοστό των εγκρίσεων/υποβολών κατά μέσο όρο διαμορφώνεται στο 1/3.
Οι προτάσεις που υποβλήθηκαν στους κύκλους ενίσχυσης
Επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 2,8 δισ. ευρώ υποβλήθηκαν στο πλαίσιο των τριών προγραμμάτων ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω του Γ’ ΚΠΣ, που πραγματοποιήθηκαν κατά το 2007. Πρόκειται για 35.063 επενδυτικές προτάσεις οι οποίες εξετάζονται αυτή την περίοδο από τα τραπεζικά ιδρύματα και οι οποίες αιτούνται συνολική επιδότηση ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Ειδικότερα:
– Στο πρόγραμμα για την Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων σε περιοχές ολοκληρωμένης αστικής ανάπτυξης, στους τομείς της μεταποίησης, του τουρισμού, του εμπορίου και των υπηρεσιών, υποβλήθηκαν 2.862 επενδυτικές προτάσεις, αιτούμενης δημόσιας δαπάνης 170,0 εκατ ευρώ. Από τις επενδύσεις αυτές υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν 3.474 νέες θέσεις εργασίας.
– Στο πλαίσιο του Δ’ κύκλου ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στους τομείς του εμπορίου και των υπηρεσιών υποβλήθηκαν συνολικά 31.800 προτάσεις με προϋπολογισμό 2,4 δισ. ευρώ και αιτούμενης δημόσιας δαπάνης ύψους 1,23 δισ. ευρώ. Από τις επενδύσεις αυτές υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν περίπου 40.000 νέες θέσεις εργασίας.
– Στο πλαίσιο του προγράμματος ενισχύσεων που προκηρύχθηκε από την Κοινωνία της Πληροφορίας για την αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού των ΜΜΕ, υποβλήθηκαν 401 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 34 εκατ. ευρώ και αιτούμενης δημόσιας δαπάνης 17 εκατ ευρώ.
Δύο νέα «funds» για την ενίσχυση των ΜMΕ
Στο πλαίσιο της φιλοσοφίας που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη μετάβαση δηλαδή από τις εφάπαξ επιδοτήσεις στην παροχή δανεισμού με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, αλλά και την ανάγκη προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων ως εχέγγυο βιωσιμότητας των αναλαμβανόμενων επενδύσεων, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠΟΙΟ) σε συνεργασία με τον Oμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προωθεί τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών μηχανισμών, κύριο χαρακτηριστικό των οποίων αποτελεί ο πολλαπλασιαστικός χαρακτήρας (revolving funds) των διατιθέμενων κεφαλαίων, η αποπληρωμή των οποίων θα οδηγήσει σε επανεπένδυσή τους σε νέες δράσεις.
• JEREMIE: Στο πλαίσιο του JEREMIE (Κοινοί Ευρωπαϊκοί Πόροι για τις Μικρές και τις Μεσαίες Επιχειρήσεις – Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises), το ΥΠΟΙΟ υπέγραψε στις 26 Ιουνίου 2007 την πρώτη μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. σύμβαση χρηματοδότησης για την οργάνωση των δομών υλοποίησης και χρηματοδότησης του JEREMIE στην Ελλάδα.
Η χρηματοδότηση καλύπτει ευρύ φάσμα προϊόντων, όπως ενδεικτικά αναφέρονται οι μικροπιστώσεις μέσω τραπεζών, η συμμετοχή στο κεφάλαιο επιχειρήσεων, τα κεφάλαια ανάληψης επιχειρηματικού κινδύνου, η παροχή εγγυήσεων κ.ά. Τα μέσα αυτά αναμένεται να έχουν ισχυρό πολλαπλασιαστικό συντελεστή με στόχο την επένδυση ιδιωτικών κεφαλαίων μέσω της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων.
• JESSICA: Στο πλαίσιο της JESSICA (Κοινοί Ευρωπαϊκοί Πόροι για Αειφόρες Επενδύσεις στα Αστικά Κέντρα – Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas), το ΥΠΟΙΟ έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ΕΤΕπ για την ανάθεση μελετών και την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας το προσεχές διάστημα.
Η πρωτοβουλία JESSICA στοχεύει στη στήριξη επενδυτικών προγραμμάτων και έργων αστικής ανάπτυξης. Στόχος της JESSICA είναι η κινητοποίηση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση ολοκληρωμένων δράσεων αστικής ανάπτυξης με πιλοτικά προγράμματα να προβλέπονται για την πρώτη περίοδο σε επίπεδο ΟΤΑ. Απώτερος στόχος είναι η ανάπτυξη αστικών κέντρων και η παροχή νέων θέσεων εργασίας. Οι ενισχύσεις θα χορηγούνται μετά τη σύνταξη Ολοκληρωμένου Σχεδίου Αστικής Ανάπτυξης, όπου θα προτείνεται η υλοποίηση έργων με χαρακτηριστικά παρέμβασης ολοκληρωμένου χαρακτήρα (ενεργειακά δίκτυα, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κ.ά.).
• Η Κομισιόν χρηματοδοτεί με 6,5 εκατ. δράσεις για «διά βίου εκπαίδευση»
Tρεις (3) προσκλήσεις προτάσεων για δράσεις του κοινοτικού προγράμματος της «Δία βίου εκπαίδευσης και κατάρτισης» δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν αιτήσεις για συγχρηματοδότηση. Ειδικότερα :
Πρόσκληση 1: Χορήγηση επιδοτήσεων για την ανάπτυξη και την εφαρμογή του ευρωπαϊκού πλαισίου επαγγελματικών προσόντων (ΕΠΕΠ), συμπεριλαμβανομένων εθνικών και τομεακών πλαισίων επαγγελματικών προσόντων.
Η Επιτροπή θα επιδοτήσει περίπου 10 – 12 προτάσεις, με συμμετέχοντες από τον μέγιστο αριθμό χωρών και τομέων, ώστε να καταρτιστούν ενέργειες, που θα διευκολύνουν τις κοινοπραξίες.
Επιλέξιμοι: Αιτήσεις χρηματοδότησης μπορούν να υποβάλλονται μόνο από κοινοπραξίες που αποτελούνται από οργανισμούς πέντε (5) ή περισσότερων χωρών.
Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι δύο (2) εκατ. ευρώ και οι επιχορηγήσεις θα ανέλθουν σε 50.000 ευρώ και 200.000 ευρώ ανά έργο.
Η χρηματοδοτική συνεισφορά της Κοινότητας δεν θα υπερβαίνει το 75% των συνολικών επιλέξιμων δαπανών.
Προθεσμία: Οι αιτήσεις πρέπει να αποσταλούν στον εκτελεστικό οργανισμό εκπαίδευσης, οπτικοαουστικών θεμάτων και πολιτισμού το αργότερα έως τις 13 Αυγούστου 2008. Πληροφορίεςhttp://eacea.ec.europa.eu/llp/funding/2008/index_en.htm.
Πρόσκληση 2: Χορήγηση επιδοτήσεων για πειραματικά σχέδια ανάπτυξης συστήματος μεταφοράς μονάδων μαθητείας στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ECVET).
Η πρόσκληση προβλέπει τη χορήγηση επιδοτήσεων σε περίπου δώδεκα προτάσεις σχετικά με την οργάνωση δύο τύπων δράσεων.
Επιλέξιμοι υποψήφιοι: Η πρόσκληση απευθύνεται ιδίως σε συμπράξεις οργανισμών ή επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό ή τομεακό επίπεδο που δραστηριοποιούνται στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και των επαγγελματικών προσόντων.
Προϋπολογισμός: Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται στα τρία εκατ. ευρώ και η οικονομική συμμετοχή τη Επιτροπής δεν μπορεί να υπερβεί το 75% των συνολικών εγκεκριμένων δαπανών. Υψος των επιδοτήσεων: από 200.000 – 300.000 ευρώ.
Προθεσμία: 13 Αυγούστου 2008.
Πληροφορίες:http://eacea.ec.europa.eu/llp/funding/2008/index_en.htm.
Πρόσκληση 3: Οι σκοποί της πρόσκλησης αυτής είναι οι ακόλουθοι:
Α) Υποστήριξη της διεθνούς συνεργασίας όσον αφορά την ανάπτυξη και την εφαρμογή συνεκτικών και ολοκληρωμένων εθνικών στρατηγικών διά βίου μάθησης, Β) Παροχή υποστήριξης για τον προσδιορισμό των κύριων παραγόντων που έχουν καθοριστική σημασία για την επιτυχή εφαρμογή των εθνικών στρατηγικών διά βίου μάθησης, Γ) Ανταλλαγή εμπειριών και ορθών πρακτικών και η από κοινού δοκιμή, εξέταση και μεταφορά καινοτομίας όσον αφορά την ανάπτυξη και την εφαρμογή των στρατηγικών διά βίου μάθησης, Δ) Εξασφάλιση της ανάληψης ισχυρής δέσμευσης από τα θεσμικά όργανα, του συντονισμού και της εταιρικής σύμπραξης με όλους τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς, Ε) Εφαρμογή των στρατηγικών διά βίου μάθησης για την επίτευξη αποτελεσματικότητας και ισοτιμίας.
Επιλέξιμοι υποψήφιοι: Οι δικαιούχοι είναι δυνατό να είναι αποκλειστικά δημόσιες αρχές ή φορείς σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο που είναι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη και την εφαρμογή συνεκτικών και ολοκληρωμένων στρατηγικών διά βίου μάθησης.
Προϋπολογισμός: η επιδότηση ανά σχέδιο ανέρχεται σε 200.000 ευρώ.
Προθεσμία: 13 Αυγούστου 2008.
Πληροφορίες:http://eacea.ec.europa.eu/llp/funding/2008/index_en.htm.
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε. – ΑΝΚΟ
Eυρωπαικό Δίκτυο «Enterprise Europe Network – Hellas»
Φον Καραγιάννη 1-3, 50100 Κοζάνη
Τηλ. : +30 24610 24022 – 24610.27946 (εσωτ. 677 -676 -674)
Fax : +30 24610 49210,
E-mail : info@anko-eunet.gr – www.anko.gr
Πληροφορίες : Λ.Παπατέρπου – Σ.Κελλίδης – Σ. Γκλιάνα