Με στόχο την προώθηση της τοπικής παραδοσιακής κουζίνας και των εδεσμάτων που από γενιά σε γενιά πέρασαν στα νοικοκυριά της περιοχής, ο Δήμος Αιανής σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας(ΙΠΑΔΜ) υλοποίησαν με απόλυτη επιτυχία το έργο με τίτλο «Δημιουργία επιδεικτικού δικτύου προώθησης τοπικής παραδοσιακής κουζίνας στο Δήμο Αιανής».
Ο Δήμαρχος Αιανής, Γιώργος Τζέλλος, στον χαιρετισμό του ανέφερε πως στόχος της εκδήλωσης «Είναι η παρουσίαση και η διάδοση των αποτελεσμάτων μιας σειράς προσπαθειών –ενεργειών που έγιναν μέσα από τις οποίες κυρίως καταγράφηκε η παραδοσιακή κουζίνα των χωριών του Δήμου Αιανής και η εξέταση των προοπτικών δραστηριοποίησης των γυναικών σε διαδικασίες παραγωγής και προώθησης της παραδοσιακής γαστρονομίας που ίσως δώσει μια κάποια διέξοδο στο πρόβλημα της ανεργίας»
Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα
«Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση» του Υπουργείου Απασχόλησης και κοινωνικής Προστασίας. και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο.
Η καταγραφή σε ειδικό οδηγό, που διανεμήθηκε στους συμμετέχοντες δημότες , η αξιολόγηση και η προώθηση της τοπικής παραδοσιακής κουζίνας με έμφαση σε συνταγές με υψηλή διατροφική αξία αλλά και σε παραδοσιακές συνταγές που τείνουν να ξεχασθούν, αποτέλεσαν τους στόχους αυτής της προσπάθειας στην επίτευξη των οποίων συνέβαλαν καταλυτικά οι γυναίκες από όλα τα τοπικά διαμερίσματα του Δήμου Αιανής.
Το Σάββατο 8 Νοεμβρίου όλη η προσπάθεια του τελευταίου διαστήματος παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Αίθουσα Τέχνης του Πνευματικού Κέντρου Αιανής, όπου γυναίκες όλων των ηλικιών μαγειρεύοντας αντιπροσωπευτικά φαγητά από όλα τα τοπικά διαμερίσματα, τα προσέφεραν στους διακόσιους πενήντα και πλέον δημότες που συμμετείχαν στην εκδήλωση .
Στην ειδική αυτή εκδήλωση με τίτλο «Παραδοσιακή διατροφή & γυναικεία επιχειρηματικότητα» υπήρξαν χρήσιμες εισηγήσεις για τον γαστρονομικό τουρισμό και τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, την διατροφική αξία της παραδοσιακής κουζίνας και τη διατροφή ως τρόπο ζωής και στοιχείου πολιτισμού, με ομιλητές τον υπεύθυνο του ΙΠΑΔΜ, Χρήστο Τράντη, την ειδική διατροφολόγο Χρυσούλα Σταύρου και την Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής κυρία Καραμήτρου Γεωργία , η οποία αναφέρθηκε στη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων και στη σύνδεση με το σήμερα.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο νομαρχιακός σύμβουλος κύριος Φώτης Κεχαγιάς.