Η Δημοτική Χαρτοθήκη Κοζάνης, ένα σημαντικό ιστορικό ντοκουμέντο της περιόδου του Ελληνικού Διαφωτισμού, βρίσκει τη θέση της στο αρχοντικό Λασσάνη, προκειμένου να εκτεθεί στο ευρύ κοινό.
Το Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008 και ώρα 1 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του «Αρχοντικού Λασσάνη» και της έκθεσης χαρτών «Η Κοζάνη στον Κόσμο των Χαρτών», με την οποία αρχίζει τη λειτουργία της η «Δημοτική Χαρτοθήκη Κοζάνης» στο πλαίσιο της προγραμματικής συνεργασίας του Δήμου, της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης και του Α.Π.Θ. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Μαργαρίτης Τζίμας.
Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο καθηγητής του ΑΠΘ, Ευάγγελος Λιβιεράτος, τόνισε ότι «στόχος είναι να αποτελέσει η Χαρτοθήκη ένα φιλόδοξο και αναγνωρίσιμο Κέντρο Έρευνας, Μελέτης και Διάδοσης της ιστορικής χαρτογραφίας και γεωγραφίας. Ένα κέντρο σύγχρονο και πρωτογενές, το οποίο θα στηρίζεται και θα διευρύνει τις χρήσεις και εφαρμογές των ψηφιακών τεχνολογιών στο πεδίο της χαρτογραφικής κληρονομιάς, διεθνές και έγκυρο ως ένας θεματικός κόμβος υψηλού επιπέδου, που δεν θα εξαντλείται σε εκδηλώσεις τοπικού χαρακτήρα αλλά θα αναζητεί τη διεθνή κινητικότητα της κοζανίτικης παράδοσης». Ο αντιδήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας και ο πρόεδρος της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης αναφέρθηκαν στην επιλογή του Αρχοντικού Λασσάνη για την έκθεση της Χαρτοθήκης, σημειώνοντας ότι «το σπίτι του Λασσάνη ανακαινίστηκε πλήρως και μετατράπηκε σε ένα κόσμημα της κοζανίτικης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης».
Με την οργάνωση και ανάδειξη της Δημοτικής Χαρτοθήκης Κοζάνης, αξιοποιείται η πολύτιμη συλλογή ιστορικών χαρτών, ατλάντων και γεωγραφικών βιβλίων που διαθέτει η ιστορική βιβλιοθήκη της πόλης. Μεταξύ αυτών κορυφαία θέση κατέχει η δωδεκάφυλλη Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή (1796-1797), ανακηρυγμένη ως εθνικό μνημείο της νεότερης πολιτιστικής μας κληρονομιάς. «Η Χαρτοθήκη της Κοζάνης συμπληρώνει την πανελλήνιας εμβέλειας Βιβλιοθήκη της πόλης και ενισχύει το πολιτιστικό βάρος της, αποτελώντας έναν νέο πόλο έλξης γύρω από τον πολιτισμό των χαρτών και την εκπαιδευτική και μορφωτική τους δύναμη», υπογράμμισε ο Ε. Λιβιεράτος. Είπε επίσης ότι «με την ανάδειξη, προβολή και αξιοποίηση της σημαντικής, αλλά μέχρι τώρα άγνωστης συλλογής ιστορικών χαρτών και ατλάντων, σταλμένων στη γενέτειρα από τους Κοζανίτες, κυρίως της Κεντρικής Ευρώπης, με χρονική αναφορά την καθοριστική για τον ελληνισμό περίοδο του 18ου αιώνα, η Χαρτοθήκη προσφέρει στην Κοζάνη μια νέα θεματική δράση και μαζί με τη Βιβλιοθήκη της αποτελούν ένα ισχυρό αλληλοσυμπληρούμενο δίπολο στον τομέα της γνώσης, της παιδείας και του πολιτισμού».
Η Κοζάνη είναι η πρώτη πόλη της Ελλάδας που αποκτά έναν οργανωμένο δημοτικό θεσμό αυτού του τύπου, πρωτοπορώντας στην καλλιέργεια και την ανάπτυξη της ιστορικά ελλειμματικής στη χώρα μας κουλτούρας της χαρτογραφίας και των χαρτών, συμβάλλοντας έτσι στην προσέγγιση του κοινού και των νέων στη χαρτογραφική κληρονομιά. Η χαρτοθήκη οργανώνεται με βάση τις πλέον σύγχρονες αντιλήψεις και πρακτικές για τέτοιου είδους θεσμούς, δίνοντας έμφαση στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες και στις διεθνείς συνεργασίες, έτσι ώστε να αποτελέσει έναν πρωτοποριακό οργανισμό, ανοιχτό και ελκυστικό ανάμεσα στα άλλα και στον πολιτιστικό, εκπαιδευτικό, μορφωτικό και επιστημονικό τουρισμό.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης εφαρμόζει ένα πρόγραμμα υπό τον τίτλο «Οι «Κυριακές στη Χαρτοθήκη». Είναι ένα μορφωτικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σχεδίασε και εφαρμόζει στη Δημοτική Χαρτοθήκη, την οποία θα μπορούν να επισκέπτονται κάθε Κυριακή μικροί και μεγάλοι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ