Την κατηγορηματική αντίθεσή του στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές εκφράζει ο Εμπορικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας- Εορδαίας, ο οποίος συντάσσεται με τις θέσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΣΕ), διότι, όπως δηλώνει ο πρόεδρος του συλλόγου, Ματθαίος Καλαϊτζόπουλος, «αυτό που λείπει είναι τα χρήματα στους καταναλωτές για να ψωνίσουν και όχι ο χρόνος. Εάν είχε ο κόσμος χρήματα θα έβρισκε και τον κατάλληλο χρόνο για να ψωνίσει».
«Είμαστε κάθετα αντίθετοι στο άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου, καθώς η κατάργηση της αργίας της Κυριακής θα εξοντώσει τους ιδιοκτήτες και τους εργαζόμενους στα μικρά καταστήματα και θα αυξήσει υπέρμετρα τα λειτουργικά κόστη των καταστημάτων, αφού το άνοιγμα τις Κυριακές δεν θα αυξήσει το τζίρο και τα κέρδη τους, ενώ θα οδηγήσει και σε παραπέρα λουκέτα μικρών οικογενειακών καταστημάτων και επιχειρήσεων», είπε.
Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, η ΕΣΕΕ καλεί όλους τους βουλευτές του 1ου θερινού τμήματος της Βουλής, να καταψηφίσουν το άρθρο 16 του Αγορανομικού Κώδικα.
Ο πρόεδρος των εμπόρων της Εορδαίας δηλώνει επίσης ότι η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Εορδαίας θα ενημερώσει για τη θέση του αυτή και τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, καθώς από ότι φαίνεται οι περιφερειάρχες είναι αυτοί που θα κληθούν να αποφασίσουν για την εφαρμογή του μέτρου στις περιφέρειες της χώρας. Επίσης, ο σύλλογος θα ζητήσει από όλους τους βουλευτές της Π.Ε. Κοζάνης αλλά και ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας «να μην ψηφίσουν για το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου, διότι το αίτημα για άνοιγμα και τις 52 Κυριακές δεν είναι μνημονιακό προαπαιτούμενο, αλλά μόνο για 7 Κυριακές». Προανήγγειλε μάλιστα τη σύγκλιση γενικής συνέλευσης με μοναδικό θέμα συζήτησης τη στάση του κλάδου για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.
Ο κ. Καλαϊτζόπουλος επισήμανε επίσης ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας- Εορδαίας υποστηρίζει τις θέσεις της ΕΣΕΕ για τις Κυριακές και τις θέσεις για το βρετανικό μοντέλο της εκστρατείας “KSS” για τις Κυριακές – “KEEP SUNDAY SPECIAL”»:
Το “Keep SUNDAY Special” (KSS) είναι μία εκστρατεία που δημιουργήθηκε για να προβάλλει σοβαρές αντιρρήσεις στην απορρύθμιση της Κυριακής και συγκεντρώνει υποστήριξη από την Εκκλησία, φορείς και συλλόγους, οργανώσεις, μεμονωμένους λιανεμπόρους, σημαντικές προσωπικότητες, διάφορες κοινωνικές και καταναλωτικές οργανώσεις καθώς και πολλούς απλούς καθημερινούς ανθρώπους.
Οι 5 λόγοι για τους οποίους σύμφωνα με τους Βρετανούς θα πρέπει να διατηρηθεί η Κυριακή Αργία- ως μια ιδιαίτερη μέρα, είναι:
1. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Τα μεγάλα καταστήματα υποστηρίζουν ότι οι καταναλωτές πρέπει να έχουν την ελευθερία να πραγματοποιούν τις αγορές τους όποτε επιθυμούν. Αυτό μπορεί να ακούγεται μεγαλόκαρδο, ωστόσο η ελευθερία ενός ανθρώπου να ψωνίζει στερεί την ελευθερία ενός άλλου ανθρώπου που θα πρέπει να εργαστεί. Πολλοί εμποροϋπάλληλοι ξοδεύουν ήδη πάνω από 6-8 ώρες μακριά από τα παιδιά τους, τους συντρόφους τους, την οικογένεια και τους φίλους όταν εργάζονται Κυριακές. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να περνούν χρόνο με τους γονείς τους για μια υγιή κοινωνική και ηθική ανάπτυξη και οι ενήλικες χρειάζονται χρόνο για να αναπτύσσουν και να δημιουργούν σχέσεις με συντρόφους, οικογένεια και φίλους. Δεν ωφελεί να δίνεις ρεπό κάποια άλλη μέρα μέσα στην εβδομάδα στις μητέρες που πρέπει να εργαστούν τις Κυριακές, γιατί τότε τα παιδιά θα βρίσκονται στο σχολείο και οι φίλοι στη δουλειά.
2. ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
Τα μεγάλα καταστήματα ανοίγουν τις Κυριακές για να μας κάνουν ευτυχισμένους; Φυσικά και όχι. Αυτό το οποίο αποζητούν δεν είναι ακόμα μεγαλύτερο κέρδος, αλλά ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Οι πραγματικά χαμένοι της υπόθεσης είναι τα μικρά τοπικά καταστήματα και οι άνθρωποι των τοπικών κοινωνικών που βασίζονται σε αυτούς. Στο πρόσφατο παρελθόν, δεκάδες χιλιάδες μικρά καταστήματα υποχρεώθηκαν να κλείσουν γιατί δεν μπορούσαν να συναγωνιστούν τις μεγάλες “φιλάργυρες” πολυεθνικές.
3. ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Το εμπόριο κατά τις Κυριακές έχει άμεσο αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες υπό την έννοια του θορύβου και της συμφόρησης καθώς και της εμπόδισης δραστηριοτήτων της τοπικής κοινωνίας που λαμβάνουν χώρα κατά την κοινή ημέρα ανάπαυσης. Οι υγιείς κοινωνίες διαθέτουν υψηλό βαθμό «κοινωνικού κεφαλαίου» – πολύ εθελοντισμό και πολλά κοινωνικά δίκτυα. Αυτό είναι σημαντικό για την πνευματική και φυσική ευεξία τόσο των ατόμων όσο και της κοινωνίας. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από το να διαθέτουν τα άτομα κοινό ελεύθερο χρόνο. Επομένως, με τη διάβρωση της έννοιας της Κυριακής ως ημέρας διαφορετικής από τις υπόλοιπες, οι κοινωνίες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο κατακερματισμού.
4. ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΙΣΤΗ
Για πολλούς ανθρώπους, η Κυριακή έχει μία ιδιαίτερη θρησκευτική σημασία ως μία ημέρα λατρείας και ως μία μέρα διαφορετική από τις υπόλοιπες της εβδομάδας. Φυσικά, αυτή την άποψη δεν τη συμμερίζονται όλοι, ωστόσο παραμένει μία άποψη την οποία πρέπει να σεβαστούμε. Και άλλες θρησκείες έχουν υποστηρίξει την Κυριακή ως κοινή εθνική ημέρα ανάπαυσης. Θα πρέπει επίσης να εξασφαλίσουμε τη δέουσα προστασία για όσους δέχονται πίεση να εργαστούν κατά την ημέρα της Κυριακής ενώ δεν το θέλουν. Μία έρευνα από το σωματείο εργαζομένων Usdaw κατέδειξε ότι το 62% των εργαζομένων έχει δεχτεί τέτοιου είδους πίεση.
5. ΑΝΑΠΑΥΣΗ
Για λόγους προσωπικής υγείας και ευημερίας όλοι χρειάζονται σε συστηματική εβδομαδιαία βάση μία κοινή ημέρα αργίας. Ως κοινωνία, χρειαζόμαστε μία ημέρα την εβδομάδα κατά την οποία οι ρυθμοί χαλαρώνουν και μπορούμε να ξεκουραστούμε απολαμβάνοντας ελεύθερο χρόνο με φίλους και οικογένεια. Για πολλούς ανθρώπους, η επιλογή της ανάπαυσης την Κυριακή είναι προσωπική υπόθεση. Όμως, για πολλούς άλλους, απλώς δεν υπάρχει επιλογή.
Τα αληθινά στοιχεία της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας δείχνουν ότι:
• Τα 3/4 των ανθρώπων υποστηρίζουν ότι θα ήταν προτιμότερο να έχουν εξασφαλισμένη μία κοινή ημέρα τη βδομάδα για να περνούν με την οικογένεια και τους φίλους, σε συστηματική βάση, παρά να έχουν περισσότερες ώρες για την πραγματοποίηση αγορών κατά την Κυριακή.
• Το 89% των ανθρώπων του εμπορίου αντιτίθενται σε οποιαδήποτε χαλάρωση της νομοθεσίας για τις Κυριακές.
Ρ.Β.