Σοβαρά κενά στο μάθημα της γερμανικής γλώσσας αντιμετωπίζουν τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Εορδαία, σύμφωνα με όσα καταγγέλθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην Πτολεμαΐδα, με πρωτοβουλία της Τοπικής Επιτροπής Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Π.Ε., στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των συλλόγων των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διευθυντές Δημοτικών σχολείων και συλλόγων γονέων και κηδεμόνων.
Καταγγέλθηκε ειδικότερα ότι η έλλειψη καθηγητών γερμανικής γλώσσας λόγω της αδιανόητης καθυστέρησης διορισμού καθηγητών γερμανικών έχει ως αντίκτυπο να στερούνται τα παιδιά το αγαθό της δωρεάν εκμάθησης της δεύτερης γλώσσας, ιδιαίτερα στην πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία που ζούμε. Ταυτόχρονα όμως δημιουργείται άνιση αντιμετώπιση, καθώς οι μαθητές χωρίζονται σε αυτούς που διδάσκονται τη δεύτερη γλώσσα που επέλεξαν και σε αυτούς που χωρίς δική τους ευθύνη τους στερείται αυτή η δυνατότητα, ενώ καταργείται στην ουσία η διδασκαλία της δεύτερης γλώσσας, καθώς δεν διδάσκεται η γερμανική στους μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης των δημοτικών σχολείων.
«Τα κενά στο μάθημα των γερμανικών ανέρχονται τουλάχιστον σε 70 ώρες στα σχολεία της Εορδαίας, με αποτέλεσμα να δεχόμαστε την ανησυχία των γονέων και πρέπει να βρεθεί μια λύση για να μην στερούνται τα παιδιά τη δυνατότητα εκμάθησης των γερμανικών, της δεύτερης γλώσσας», ανέφερε η Καθηγήτρια γερμανικών, Άννα Εμμανουηλίδου.
Την ανάγκη πρόσληψης αναπληρωτών καθηγητών προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία της Εορδαίας, καθώς έχει τελειώσει το πρώτο τρίμηνο και εξακολουθούν να παρουσιάζονται κενά στα σχολεία ακόμα και σε βασικές ειδικότητες, όπως φιλολόγους, μαθηματικών και φυσικών, τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Εορδαίας, Νίκος Πολυχρονιάδης. Δήλωσε ότι έντονο είναι και το πρόβλημα έλλειψης ξενόγλωσσων μαθημάτων και ιδιαίτερα καθηγητών γερμανικών, καλλιτεχνικών κλπ. και κάλεσε το υπουργείο Παιδείας να δει σοβαρά το θέμα κάλυψης των κενών. Διότι, «οι πολύ λίγες αναπληρώσεις που έγιναν δεν επαρκούν για τις ανάγκες των σχολείων και υπάρχει σοβαρή δυσλειτουργία στα σχολεία, καθώς πολλοί καθηγητές για να καλύψουν τις ώρες αναγκάζονται να τρέχουν σε δύο και τρία σχολεία».
Το πρόβλημα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό στα Δημοτικά Σχολεία, ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εορδαίας Στάθης Θεοφυλακτίδης. Καθώς, «δεν έχουν καλυφθεί μέχρι σήμερα οι ειδικότητες των γαλλικών και γερμανικών, πράγμα που δείχνει ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να καταργήσει τη διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας». Χαρακτήρισε μάλιστα «απαράδεκτη» την εγκύκλιο που έστειλε το υπουργείο πριν μερικές μέρες στα σχολεία, με την οποία καλεί τους καθηγητές γαλλικών που περισσεύουν από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση να διδάξουν γαλλικά στα Δημοτικά, ακόμα κι αν την προηγούμενη χρονιά διδάσκονταν γερμανικά. «Αυτό το καταδικάζουμε, γιατί θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο παιδαγωγικά αλλά και γιατί ανατρέπεται ο οικογενειακός προϋπολογισμός, αφού πολλά παιδιά της πέμπτης και έκτης τάξης που διδάσκονταν γερμανικά έχουν ξεκινήσει παράλληλα και φροντιστηριακά μαθήματα στα γερμανικά».
Στη σύσκεψη αποφασίσθηκε, σύσσωμοι οι εκπαιδευτικοί φορείς της Εορδαίας να πραγματοποιήσουν το μεσημέρι της Τετάρτης διάβημα διαμαρτυρίας στα γραφεία της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, αλλά και να αποσταλούν από τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των Δημοτικών σχολείων έγγραφες επιστολές διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Παιδείας για τη διαφαινόμενη κατάργηση της δεύτερης ξένης γλώσσας.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ




























