Την πολύτεκνη μητέρα τίμησε ο Σύλλογος Πολυτέκνων Γονέων Εορδαίας με τη διοργάνωση εκδήλωσης στον Ιερό Ναό Αγίας Σκέπης Πτολεμαΐδας, υπό την αιγίδα του Δήμου Εορδαίας και της Π.Ε. Κοζάνης, παρουσία εκπροσώπων της Εκκλησίας, της Αυτοδιοίκησης και άλλων τοπικών φορέων.
Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους, η πρόεδρος του Συλλόγου Μαρία Αλβανού – Βλαχοδήμου, τους ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους καθώς και τους συνδιοργανωτές για την συνεργασία.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης, συγχαίροντας τις Πολύτεκνες Οικογένειες, που δίνουν οντότητα στην ίδια την κοινωνία, ενώ παίρνοντας το λόγο η Δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Πρώτο μέλημα το Δήμου μας είναι να στηρίξουμε τις ευπαθείς ομάδες και κυρίως τους στυλοβάτες για τα θεμέλια της κοινωνίας μας, που είναι οι πολύτεκνες οικογένειες».
Η κ. Βρυζίδου συνεχάρη το Σύλλογο για την πρωτοβουλία του να τιμήσει τις πολύτεκνες μητέρες για το σημαντικό ρόλο τους, και τις πολύτεκνες οικογένειες για τη συμβολή τους στη διατήρηση της συνοχής του κοινωνικού ιστού του τόπου.
Στην εμπεριστατωμένη και μεστή ομιλία της η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου Μαρία Αντωνιάδου, αναφέρθηκε στο Δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδος και στους τρόπους επίλυσής του τονίζοντας τα εξής:
«Είναι απαραίτητο να αποδοθεί ευγνωμοσύνη στο πρόσωπο της Πολύτεκνης Μητέρας που κινείται στη σφαίρα της καθημερινότητας, και δίνει έναν αγώνα διαρκή, σκληρό και αφανή, αλλά τόσο σημαντικό για τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, η οποία βρίθει προβλημάτων με κεντρικό το δημογραφικό πρόβλημα το οποίο κλυδωνίζει τις βάσεις του εθνικού οικοδομήματος.
Προ ημερών η Ελληνική Στατιστική Αρχή έδωσε στη δημοσιότητα τα δημογραφικά του έτους 2012. Τα στοιχεία είναι όχι απλώς εφιαλτικά, αλλά ακόμα χειρότερα. Ουδέποτε άλλοτε η Ελλάδα είχε τόσο μικρό ποσοστό γεννήσεων. Μάλιστα το 20% του πληθυσμού της αποτελείται από ηλικιωμένους άνω των 65 ετών. Καμία ελπίδα στον ορίζοντα δε φαίνεται ότι μπορεί να ανατρέψει αυτή την κατάσταση.
Η Ελλάδα παλεύει να επιβιώσει και οι πιθανότητες είναι εναντίον της. Η πάλη δεν είναι μόνο στο οικονομικό επίπεδο. Ο κίνδυνος είναι πολύ σοβαρός και απειλεί την ίδια την ύπαρξη της κοινωνίας μας. Οι θάνατοι για πρώτη φορά σε καιρό ειρήνης ξεπέρασαν τις γεννήσεις. Οι νέοι εγκαταλείπουν τη χώρα.
Παντρεύονται πλέον σε ολοένα και μεγαλύτερες ηλικίες και συνήθως καθυστερούν αρκετά την τεκνοποίηση.
Η τυπική ελληνική οικογένεια περιλαμβάνει πλέον μόνο ένα παιδί. Οι προβλέψεις της Eurostart εκτιμούν πως το 2050 το 35% του ελληνικού πληθυσμού θα είναι άνω των 65 ετών.
Οι περισσότεροι πιστεύουν πως η αιτία αυτού του φαινομένου είναι η μείωση των εισοδημάτων εξαιτίας της κρίσης.
Κάποιοι όμως υποστηρίζουν πως οι αιτίες είναι άλλες και έχουν να κάνουν κυρίως με την υιοθέτηση προτύπων Δυτικού Τύπου, όπου πρωτεύοντα ρόλο κατέχει η επαγγελματική αποκατάσταση και καταξίωση του ατόμου κι όχι η δημιουργία οικογένειας. Έτσι όλο και περισσότεροι νέοι υποκύπτουν σε μια λογική προσωπικής ευμάρειας που τους οδηγεί σε εγωκεντρικές επιλογές και στάσεις ζωής.
Για πολλούς υπάρχουν και οικονομικοί και κοινωνικοί λόγοι όπως υψηλή ανεργία, δυσκολία εύρεσης σταθερής εργασίας, μακροχρόνιες σπουδές και το υψηλό κόστος ζωής σε συνδυασμό με τον καταναλωτισμό που υπάρχει στην εποχή.
Ο θεσμός της οικογένειας, που κάποτε ήταν κυρίαρχος, χάνει τη σημασία του. Οι προτεραιότητες των νέων αλλάζουν. Καριέρα, οικονομική ανεξαρτησία, διασκέδαση, ταξίδια, δε συμβαδίζουν με την τεκνοποίηση πόσο μάλλον με την πολυτεκνία.
Η λύση του δημογραφικού βρίσκεται στον επαναπροσδιορισμό των κοινωνικών προτεραιοτήτων, στην επαναξιολόγηση των πρότυπων με έμφαση την ανάδειξη της οικογένειας ως μοντέλο ευζωίας.
Για να γίνει αυτό, χρειάζεται να δοθεί έμφαση στις πολιτικές που ενισχύουν την πολυμελή οικογένεια και να δοθούν φορολογικά και οικονομικά κίνητρα.
Παράλληλα θα έπρεπε να υποστηριχτούν οι νέοι γονείς, ώστε να αποκτήσουν όσα παιδιά επιθυμούν.
Είναι αναγκαία η συμπαράσταση της πολύτεκνης οικογένειας με τη θεμελίωση θεσμών, όπως, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, άδεια κύησης και ανατροφής, μέτρα ενίσχυσης του οικογενειακού εισοδήματος, καταπολέμηση της ανεργίας, προνόμια ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.
Η στήριξη της οικογένειας είναι σοβαρή πολιτική μέριμνα και θα πρέπει η ίδια η κοινωνία να την απαιτήσει και να την επιβάλλει.
Τιμημένες Πολύτεκνες Μητέρες
Ευλογημένες μάνες
Κλείνοντας θα ήθελα να σας εκφράσω το θαυμασμό που κάνοντας υπέρβαση των προσωπικών σας αναγκών, επιλέξατε να υπηρετήσετε τη μητρότητα.
Γνωρίζουμε όλοι ότι η μεγαλύτερη ανταμοιβή των κόπων σας είναι η λάμψη στα μάτια των παιδιών σας, το χαμόγελό τους, η πρόοδος, η ευτυχία τους.
Εύχομαι να πορευόμαστε με αισιοδοξία και ελπίδα».
Στα πλαίσια της όμορφης και πετυχημένης εκδήλωσης η Διοίκηση βράβευσε τις μεγαλύτερες πολύτεκνες μητέρες παρθένα Κωνσταντινίδου και Σουλτάνα Τσελεμπή, την υπέρ-πολύτεκνη Ειρήνη Κωτσίδου και τις μικρότερες Ηλιοπούλου – Καρατόκη και Άννα Καραπέγιου, ενώ προσέφερε διάφορα δώρα σε άλλες οικογένειες πολυτέκνων.
ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ