Ακούμε διαρκώς και τονίζουμε τη σημαντικότητα της διατροφής της γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έχετε αναρωτηθεί όμως ποτέ εάν η διατροφή της είναι σημαντική και πριν αλλά και κατά τη σύλληψη; Η αλήθεια είναι ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες μελέτες γίνονται με αντικείμενο τη διατροφή της γυναίκας πριν από τη σύλληψη. Αυτό που φαίνεται να υποδεικνύουν οι μελέτες είναι τη σημαντικότητα της ισορροπημένης διατροφής και τις σωστές διατροφικές επιλογές τόσο για τη γυναίκα, όσο και για τον άντρα. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να προσέχουν οι γυναίκες που επιθυμούν να συλλάβουν.
Ξεκινώντας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να τονίσουμε είναι το χρόνο στον οποίο πρέπει να αρχίσουμε να προσαρμοζόμαστε με τις επιταγές της ισορροπημένης διατροφής, ο οποίος προσδιορίζεται σε 3 μήνες με 1 χρόνο πριν τη σύλληψη. Αυτό ισχύει και για τη γυναίκα, αλλά και τον άνδρα.
Στη συνέχεια, πρέπει να εξετάσουμε τα θρεπτικά συστατικά που παίζουν ρόλο στη διατροφή της μητέρας κατά τη στιγμή της σύλληψης.
Φυλλικό οξύ: Το βασικότερο θρεπτικό συστατικό κατά τη στιγμή της σύλληψης.
Το φυλλικό οξύ ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β. Αποτελεί βιταμίνη μεγάλης σημασίας για την εγκυμοσύνη καθώς παίζει καθοριστικό ρόλο στη σύνθεση του DNA καθώς και στην ομαλή κυτταρική διαίρεση. Καλέ πηγές φυλλικού οξέος είναι ο χυμός πορτοκάλι, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια και οι φράουλες. Όταν η διαιτητική πρόσληψη είναι ανεπαρκής τότε πρέπει να χορηγούνται συμπληρώματα.
Ασβέστιο: Οι γυναίκες πρέπει να καλύπτουν τις απαιτήσεις του οργανισμού τους σε ασβέστιο καθώς μελέτες δείχνουν σχέση της οστικής πυκνότητας του παιδιού με τη κατανάλωση ασβεστίου από τη μητέρα. Καλές πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Πέρα όμως από τις θετικές επιδράσεις θρεπτικών συστατικών με τη σύλληψη, υπάρχουν και κάποια στοιχεία που πρέπει είτε να περιορίσουμε είτε να τα αποκλείσουμε από τη διατροφή μας. Ας δούμε ποια είναι αυτά.
Καφεΐνη: Είναι σημαντικό να περιορίσουμε τη καφεΐνη που καταναλώνουμε πριν να συλλάβουμε. Μελέτες δείχνουν ότι πρόσληψη καφεΐνης πάνω από 300mg την ημέρα μειώνουν την πιθανότητα σύλληψης κατά 27%. Τρόφιμα πλούσια σε καφεΐνη είναι ο καφές, η σοκολάτα και το τσάι.
Τι να αποφεύγουμε: Όταν κάνουμε προσπάθεια να συλλάβουμε πρέπει να βγάλουμε κάποια πράγματα από τη ζωή μας. Από διατροφικούς παράγοντες θα πρέπει να αποκλείσουμε εντελώς το αλκοόλ και τους γλυκαντικούς παράγοντες (προϊόντα light, τεχνητά γλυκαντικά), αλλά και παράλληλα να έχουμε υγιεινό τρόπο διαβίωσης, δηλαδή να διατηρούμε ένα υγιές σωματικό βάρος, να μην καπνίζουμε και να γυμναζόμαστε συστηματικά.
Ο συνδυασμός λοιπόν των παραπάνω θα μας βοηθήσει να εφοδιαστούμε με τους καλύτερους παράγοντες για να πετύχουμε αυτό που θέλουμε. Πάνω από όλα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η ισορροπημένη διατροφή θα αποτελεί σύμμαχο σε όλα τα στάδια της ζωής μας και να την εφαρμόζουμε το δυνατόν καλύτερα στη καθημερινότητα μας.
Για οποιαδήποτε απορία σας μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στην ηλεκτρονική διεύθυνση vgesou@gmail.com ή στα παρακάτω τηλέφωνα. Επίσης παρακολουθήστε στο West Channel, την εκπομπή «Περί Διατροφής» κάθε Κυριακή στις 15.00 και Τετάρτη στις 18.40 (Ε), όπου θα ανακαλύψουμε περισσότερες πτυχές της σωστής διατροφής.
Βασιλική Μ. Γκέσου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών
Μπουσίου & Εστίας 3, 50100 Κοζάνη
Τ. 2461501817 Κ. 6932727508
vgesou@gmail.com