Κλιμάκια μηχανικών «χτενίζουν» την Αιανή και τα άλλα χωριά του νομού Κοζάνης
Ελέγχους στα σπίτια και στα κτίσματα που υπέστησαν ζημιές από τους δύο σεισμούς των 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 2 και 3 Ιουλίου, διενεργεί η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ελέγχου στην Αιανή και σε ολόκληρο το νομό Κοζάνης, όπου ο Εγκέλαδος άφησε τα σημάδια του.
Ειδικότερα, μετά τον έλεγχο των Πρωτοβάθμιων Επιτροπών, η Δευτεροβάθμια Επιτροπή ξεκίνησε προχτές τους ελέγχους και επρόκειτο να τους ολοκληρώσει χτες αργά το βράδυ. Να σημειωθεί ότι η δευτεροβάθμια ελέγχει τα κτίσματα που κρίθηκαν μη κατοικήσιμα από την πρώτη επιτροπή. Συγκεκριμένα αυτά τα κτίσματα είναι 48 και αφορούν σε κατοικίες, εκκλησίες, αποθήκες κ.λ.π. Απ’ αυτά τα 13 είναι στην Αιανή.
Από τα 40 που η πρωτοβάθμια είχε χαρακτηρίσει μη κατοικήσιμα τα κλιμάκια των μηχανικών της δευτεροβάθμιας που έστειλε το ΥΠΕΧΩΔΕ «χτένισαν» προχτές πρώτη ημέρα τα χωριά και τις πόλεις και διενήργησαν ελέγχους σε 19 κτίσματα.
Απ’ αυτά τα 15 κτίσματα χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα» που σημαίνει δεν μπορούν να κατοικηθούν πριν γίνουν οι προτεινόμενες επισκευές. Τα 4 χαρακτηρίστηκαν «πράσινα» και οι ιδιοκτήτες τους μπορούν να τα χρησιμοποιούν μέχρι να επισκευαστούν οι ζημιές, οι οποίες να σημειωθεί είναι μικρές. Οι έλεγχοι των υπόλοιπων 29 κτισμάτων επρόκειτο να ολοκληρωθούν χτες βράδυ, οπότε θα έχουμε τα στοιχεία στις προσεχείς ημέρες. Πάντως, από τους 19 ελέγχους της πρώτης ημέρας, δεν προκύπτει μη κατοικήσιμο σπίτι ή κτίσμα από τη δευτεροβάθμια επιτροπή μετά την επιδιόρθωση των ζημιών. Βεβαίως μέχρι τότε απαγορεύεται η χρήση τους.
Να σημειωθεί ότι την πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι στην Αιανή, όπου ήταν και το επίκεντρο των ζημιών, ενώ χτες τα συνεργεία της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής διενεργούσαν ελέγχους στην περιοχή Σερβίων, στην πόλη της Κοζάνης και στα γύρω χωριά, ενώ ένα άλλο συνεργείο κινήθηκε στη γραμμή Άνω Κώμη, Κάτω Κώμη, Καισαρειά, Χρώμιο.
Μετά την καταγραφή των ζημιών ο ΤΑΣ Κοζάνης θα στείλει τα στοιχεία στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ