Για τέταρτη συνεχή χρονιά ο Δήμος Βελβεντού, με την συνεργασία των Αγροτικών Συνεταιρισμών, του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και του Εμπορικού Συλλόγου διοργανώνουν την Γιορτή Ροδάκινου, 4-6 Ιουλίου 2008. Μια γιορτή που έχει καθιερωθεί πλέον ως θεσμός, μετά την επιτυχία των προηγούμενων διοργανώσεων, που ξεπέρασαν κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη, καθώς όχι μόνο αγκαλιάστηκαν από την τοπική κοινωνία αλλά προσέλκυσαν χιλιάδες επισκεπτών.
Η Γιορτή, περιλαμβάνει μουσικές εκδηλώσεις στις πλατείες του Βελβεντού και στους καταρράκτες του Σκεπασμένου, ημερίδα με θέμα «Το ροδάκινο στις νέες συνθήκες» την Παρασκευή 4 Ιουλίου, επισκέψεις στους χώρους καλλιέργειας και ξεναγήσεις στα αξιοθέατα του Βελβεντού, ενώ θα λειτουργούν περίπτερα γευσιγνωσίας και δωρεάν διάθεσης ροδάκινων, μαρμελάδων, καθώς και άλλων τοπικών προϊόντων του Βελβεντού.
Το Bελβεντό, κωμόπολη 4.000 κατοίκων, 33 χιλιόμετρα B.A της Kοζάνης, είναι χτισμένο στους πρόποδες των Δυτικών Πιερίων, του γραφικού βουνού των εννιά μουσών της μυθολογίας και στα πόδια του απλώνεται η τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου. O οικισμός του Bελβεντού είναι ένα αρμονικό αρχιτεκτονικό σύνολο, καθώς στενά γραφικά σοκάκια, παραδοσιακά πέτρινα, νεοκλασικά αλλά και σύγχρονα σπίτια, αυλές καταστόλιστες από λουλούδια, μικρές πλατείες και όμορφες γωνιές, παλιοί νερόμυλοι και εκκλησίες, συνθέτουν ένα πολύχρωμο μωσαϊκό, χαμένο μέσα σε ένα καταπράσινο κάμπο, έκτασης 15.000 στρεμμάτων, κατάφυτο με ροδακινιές.
Ένα ακόμη όμως χαρακτηριστικό του Βελβεντού είναι η αξιόλογη συνεταιριστική παράδοση. Οι παραγωγοί, συσπειρωμένοι σε δύο ακμαίους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τον ΑΣΕΠΟΠ (με 700 μέλη) και την ΔΗΜΗΤΡΑ (με 400 μέλη) καθώς και ένα γυναικείο συνεταιρισμό (116 μέλη), που ασχολείται με τη μεταπoίηση των νωπών φρoύτων, αποτελούν ένα σπάνιο, για τα ελληνικά δεδομένα, υπόδειγμα κοινωνικής οικονομίας. Με τη φροντίδα τους, το σύνολο της παραγωγής ροδάκινων και νεκταρινιών του Βελβεντού είναι πιστοποιημένο από τον AGROCERT σύμφωνα με το Σύστημα Oλοκληρωμένης Διαχείρισης Παραγωγής, που εγγυάται φρούτα που δεν είναι επιβαρημένα με υπολείμματα φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων και ταυτόχρονα παράγονται με διαδικασίες που σέβονται το περιβάλλον και τον καταναλωτή. Επίσης τμήμα της παραγωγής παράγεται με βιολογικές μεθόδους καλλιέργειας πιστοποιημένο από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Εκτός όμως από το μεράκι των παραγωγών και την πολύχρονη εμπειρία τους το ροδάκινο Βελβεντού οφείλει την ποιότητά του και στα φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής, την αύρα των Δυτικών Πιερίων και τη δροσιά της λίμνης. Έτσι το ροδάκινο Βελβεντού, ξεχωρίζει για την ποιότητά του και διατίθεται στην αγορά ως επώνυμο προϊόν, έχοντας μάλιστα χαρακτηριστεί ως «το καλύτερο της Ευρώπης».