Έχουμε ήδη μπει στον τρίτο χρόνο του 4ου ΠΕΠ, το οποίο υποτίθεται διαρκεί από το 2007 έως το 2013. Θα έπρεπε επομένως σήμερα το πρόγραμμα να έχει ήδη ξεκινήσει, δηλαδή να έχουν γίνει όλες οι προπαρασκευαστικές ενέργειες, να έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία και στελέχωση των διαχειριστικών αρχών, να έχουν βγει αρκετές προκηρύξεις και να έχουν αρχίσει να υλοποιούνται τα πρώτα έργα, που σημαίνει να έχουν ήδη αρχίσει οι πρώτες πληρωμές.
Δυστυχώς όμως τίποτα από όλα αυτά δεν έχει γίνει. Δεν έχουν καν στηθεί οι δομές διαχείρισης του 4ου ΠΕΠ. Και φυσικά δεν έχει γίνει απολύτως καμία ένταξη έργου και δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ, ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ!
Ο κος Λεούδης, που μιλούσε για ένα δις ευρώ με το 4ο ΠΕΠ, μπορεί άραγε να μας πει γιατί μέχρι σήμερα από αυτό το υποτιθέμενο δισεκατομμύριο δεν έχει έρθει ούτε το ένα δισεκατομμυριοστό δηλαδή ούτε ένα ευρώ; Μπορεί να επαναλάβει τη δήλωση ότι θα είναι τελικά ένα δισεκατομμύριο; Όχι βέβαια, δεν πρόκειται να υπάρξει τέτοιο ποσό γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ δεν κατάφερε να διαπραγματευτεί ούτε τα αυτονόητα και εγκατέλειψε τη Δυτική Μακεδονία στην τύχη της. Επειδή στα χαρτιά έβγαινε υψηλό το ΑΕΠ λόγω ΔΕΗ η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας βγήκε από το Στόχο 1 και πλέον δεν δικαιούται τους πόρους που θα έπρεπε. Δεν υπάρχει γεωργικό ταμείο, δεν υπάρχει κοινωνικό ταμείο, δεν υπάρχουν τομεακά προγράμματα. Θα μπορούσε η κυβέρνηση να πράξει το αυτονόητο, να τεκμηριώσει δηλαδή το επιχείρημα ότι τα στοιχεία για το ΑΕΠ είναι ένας παραπλανητικός δείκτης και δεν πρέπει η περιφέρεια να βγει από το Στόχο 1. Η κυβέρνηση δεν είχε ούτε τη διάθεση ούτε την ικανότητα να διαπραγματευτεί. Το αποτέλεσμα είναι ότι η Δυτική Μακεδονία θα έχει περίπου τους μισούς πόρους από όσους είχε με το τρίτο ΚΠΣ.
Αλλά ούτε και αυτά τα ολίγα μπορεί να αρχίσει να τα υλοποιεί. Κλεισμένη στον εαυτό της, στα εσωκομματικά της, φοβισμένη από τη διεθνή κρίση, στην οποία αποδίδει πάσαν νόσον και πάσαν δικιά της … κρύβεται, περί άλλα τυρβάζει και αφήνει την περιφέρεια χωρίς πόρους, στο έλεος της κρίσης και της ανικανότητάς της. Πώς θα ήταν άραγε τα πράγματα εάν είχε αρχίσει η υλοποίηση έστω και του κουτσουρεμένου 4ου ΠΕΠ; Δεν θα είχαν στηριχτεί επιχειρήσεις και εργολάβοι που σήμερα κλείνουν αφήνοντας στο δρόμο τους εργαζόμενους; Η ανεργία στην Περιφέρεια, που είναι σταθερά πρώτη στην Ελλάδα, δεν θα είχε έστω και λίγο μειωθεί εάν είχε η κυβέρνηση την στοιχειώδη ικανότητα οργάνωσης της έναρξης υλοποίησης του 4ου ΠΕΠ;
Η Περιφέρεια βρίσκεται σε κακά χάλια με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης και των τοπικών της εκπροσώπων. Το 4ο ΠΕΠ, η τελευταία ισχνή ελπίδα για την περιοχή, δεν γνωρίζει κανείς πότε θα ξεκινήσει. Ας αφήσουν λοιπόν ο περιφερειάρχης και οι κύριοι της κυβέρνησης τους κομπασμούς και τις αυτάρεσκες δηλώσεις και ας κοιτάξουν κατάματα τις ευθύνες τους. Ας πάψουν να εμπαίζουν τους πολίτες και ας κάνουν το μόνο πράγμα το οποίο απομένει για να φανούν χρήσιμοι: να προκηρύξουν εκλογές.