Τα αυγά είναι από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα που υπάρχουν στη φύση. Είναι τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Η βιολογική αξία των πρωτεϊνών των αυγών, είναι μεγαλύτερη από των κρεάτων, των γαλακτοκομικών, των οσπρίων και των ψαριών. Η πρωτεΐνη του αυγού χρησιμοποιείται ως μέτρο σύγκρισης για την αξιολόγηση της ποιότητας των πρωτεϊνών άλλων τροφίμων. Τα αυγά παρέχουν στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα αμινοξέα τα οποία δεν μπορεί να συνθέσει μόνο τους και επίσης αυτό το κάνει σε τέτοιο συνδυασμό όπου δίνει τη μέγιστη απορρόφηση. Τα ιδιαίτερα ωφέλιμα συστατικά του αυγού για την υγεία μας είναι τα εξής:
• Χολίνη η οποία είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων του σώματος, βοηθά στη διατήρηση των χαμηλών επιπέδων της ομοκυστεΐνης (αμινοξύ η αύξηση του οποίου σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων), και τέλος σχετίζεται με τη καλύτερη πνευματική ικανότητα και μνήμη.
• Σελήνιο είναι ένα μέταλλο το οποίο ενισχύει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό στοιχείο.
• Φυλλικό οξύ και Ριβοφλαβίνη βιταμίνες του συμπλέγματος Β απαραίτητες για το μεταβολισμό των τροφών στο σώμα. Το φυλλικό οξύ, επιπλέον, εμπλέκεται στη ρύθμιση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης και είναι το σημαντικότερο θρεπτικό συστατικό κατά την περίοδο της σύλληψης στις γυναίκες για να αποφευχθούν γενετικές επιπλοκές.
• Βιταμίνη Α απαιτείται για την λειτουργίας της όρασης, την υγεία του δέρματος αλλά και τη γενικότερη κυτταρική λειτουργία.
• Βιταμίνη Ε ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας, ο οποίος προστατεύει τον οργανισμό από τη δράση των ελευθέρων ριζών (καρκίνος, γήρανση του δέρματος αθηρογένεση κ.τ.λ.)
Διατροφική αξία ανά τεμάχιο
Ποσότητα % συνιστώμενης
ημερήσιας πρόσληψης για διατροφή 2000kcal
Θερμίδες (kcal) 70 14%
Λιπαρά (g) 5 8%
Νάτριο (mg) 62 3%
Πρωτεΐνη (g) 6 6%
Χολίνη (mg) 113 25%
Σελήνιο (μg) 14,5 22%
Ριβοφλαβίνη (mg) 0,3 15%
Φυλλικό οξύ (μg) 22 5
Βιταμίνη A (ΙU) 293 6%
Βιταμίνη Ε (mg) 0,5 3%
Ανεβάζουν τα αυγά την χοληστερόλη του αίματος;
Η χοληστερόλη (ή χοληστερίνη στη καθομιλουμένη) δεν είναι λίπος. Είναι μια λιπαρή ουσία, απαραίτητη για τη λειτουργία των κυττάρων, όπως και για την παραγωγή και τον μεταβολισμό των ορμονών. Η χοληστερόλη προέρχεται από δύο πηγές: την τροφή και το ανθρώπινο σώμα όπου παράγεται στο συκώτι, όποτε τη χρειαζόμαστε. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στη διαιτητική χοληστερόλη (τη χοληστερόλη που λαμβάνουμε από τη τροφή) με τη χοληστερόλη του αίματος (δείκτης ανάπτυξης καρδιαγγειακών νόσων). Η διαιτητική χοληστερόλη υπάρχει σε διάφορα τρόφιμα (όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και σε θαλασσινά κ.ά.) και δεν μετατρέπεται αυτόματα σε χοληστερόλη αίματος μόλις τα τρώμε. Αντίθετα, ο οργανισμός μπορεί να ρυθμίσει την ποσότητα διαιτητικής χοληστερόλης που θα κατακρατήσει και να αποβάλει την περίσσια. Βάση ην ίδια λογική σε μέρες στις οποίες δεν καταναλώνουμε χοληστερόλη, ο οργανισμός θα παράγει τη ποσότητα που χρειάζεται.
Η αύξηση, τέλος, της διαιτητικής χοληστερόλης οφείλεται σε χρόνιο λανθασμένο μοτίβο διατροφής, σε δίαιτα που περιέχει υψηλή ποσότητα λιπαρών (πλήρη γαλακτοκομικά, λιπαρά κρέατα, τυριά, αλλαντικά, λίπη και έλαια σε μεγάλες ποσότητες, τηγανητά τρόφιμα), έλλειψη φρούτων και λαχανικών, μη επεξεργασμένων δημητριακών και οσπρίων.
Για οποιαδήποτε απορία σας μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στην ηλεκτρονική διεύθυνση vgesou@gmail.com ή στα παρακάτω τηλέφωνα. Επίσης παρακολουθήστε στο West Channel, την εκπομπή «Περί Διατροφής» κάθε Κυριακή στις 15.00 και Τετάρτη στις 18.40 (Ε), όπου θα ανακαλύψουμε περισσότερες πτυχές της σωστής διατροφής.
Βασιλική Μ. Γκέσου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών
Μπουσίου & Εστίας 3, 50100 Κοζάνη
Τ. 2461501817
Κ. 6932727508
vgesou@gmail.com