Μπορεί να πραγματοποιήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου ο αγιασμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στο Ειδικό Σχολείο και Ειδικό Νηπιαγωγείο Πτολεμαΐδας, ωστόσο οι γονείς αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη αιθουσών.
Ενδεικτικά, την Δευτέρα και Τρίτη δεν εμφανίστηκε κανένα από τα 7 παιδιά του Ειδικού Νηπιαγωγείου, ενώ στο Ειδικό Σχολείο από τους 10 μαθητές πήγαν τη Δευτέρα δύο και την Τρίτη μόλις ένα. Και λόγω του προβλήματος, δύο μαθητές του σχολείου -από τους 12 που ήταν στο σύνολο, έφυγαν και γράφτηκαν στο Ειδικό Σχολείο Κοζάνης
Ο λόγος που οι γονείς αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν με αυτό τον τρόπο είναι η έλλειψη αιθουσών για τη λειτουργία του Ειδικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου στο σχολικό συγκρότημα «Βούλγαρη», καθώς στο ίδιο κτίριο συστεγάζονται το Ειδικό Εργαστήρι (με 24 παιδιά) καθώς και το Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΚΕΕ).
Το πρόβλημα είναι γνωστό σε όλους τους αρμόδιους και όλοι αναγνωρίζουν ότι πράγματι οι χώροι οι οποίοι διατίθενται για τη λειτουργία του Ειδικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου δεν επαρκούν, ενώ όπως επισήμανε κατά τη διάρκεια του αγιασμού και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α΄/θμιας εκπαίδευσης Εορδαίας, Στάθης Θεοφυλακτίδης, «τα παιδιά στοιβάζονται στις αίθουσες και
Συνέχεια στη σελ. 14
δεν μπορεί να παραχθεί εκπαίδευση παρά μόνο φύλαξη των παιδιών».
Ο διευθυντής του Ειδικού Σχολείου Γιώργος Παπαδόπουλος, ενημέρωσε εγγράφως τον προϊστάμενο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για την αποχή των μαθητών από το Ειδικό Σχολείο και ακολούθως ενημερώθηκε ο αντινομάρχης που είναι αρμόδιος για θέματα Παιδείας Παύλος Τσότσος.
Οι γονείς και ο σύλλογος των δασκάλων –νηπιαγωγών έχουν καταθέσει μια πρόταση για προσωρινή μεταφορά του συστεγαζόμενου Ειδικού Εργαστηρίου στο Δημοτικό Σχολείο Περδίκκα καθώς θα απελευθερωθούν τρεις αίθουσες και τρία γραφεία στο σχολικό συγκρότημα Βούλγαρη, μέχρι να καταστεί δυνατή η σχεδιαζόμενη μεταφορά του Ειδικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου στο 5ο δημοτικό της Πτολεμαΐδας, όταν με το καλό ανεγερθεί ένα νέο δημοτικό σχολείο.
Η πρόταση αυτή όμως, σύμφωνα με τον αντινομάρχη, δεν είναι άμεσα υλοποιήσιμη, καθώς όπως ανέφερε στον «Π», το σχολείο του Περδίκκα δεν είναι έτοιμο να στεγάσει αυτή τη στιγμή καμία δομή, καθώς έχουν προγραμματιστεί εργασίες αναπαλαίωσης του κτιρίου με κονδύλια από τον Τοπικό Πόρο, οπότε για ένα χρόνο τουλάχιστον δεν είναι δυνατή η μεταφορά του Ειδικού Εργαστηρίου σε αυτό. Ο κ. Τσότσος έστειλε ταυτόχρονα έγγραφο στο δήμο Πτολεμαΐδας ζητώντας την πρότασή του για το ποιο σχολείο κρίνει ότι πρέπει να μετεγκατασταθεί. Ο ίδιος αντιπρότεινε την μετεγκατάσταση του Ειδικού Εργαστηρίου στο παλιό Νηπιαγωγείο του Αγίου Χριστοφόρου, δ.δ. του δήμου Αγίας Παρασκευής, εντός ενάμισι -δύο μηνών το πολύ, καθώς υπάρχει μεν η σχετική συγκατάθεση του δημάρχου Σάββα Ζαμανίδη αλλά πρέπει να ολοκληρωθούν στο μεταξύ οι εργασίες ανακαίνισης στο Γυμνάσιο του Αγίου Χριστοφόρου.
Ωστόσο, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε η διοίκηση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Εορδαίας σε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο που πραγματοποίησε το βράδυ της 14ης Σεπτεμβρίου, αποδέχεται την μετεγκατάσταση του Ειδικού Εργαστηρίου στο παλαιό δημοτικό σχολείο του Περδίκκα, θέτοντας όμως ως απαραίτητη προϋπόθεση ότι το Ειδικό Εργαστήρι θα γίνει «παραγωγικό», θα λειτουργήσει δηλαδή θερμοκήπιο, εργαστήριο ζωγραφικής κλπ., όπως παλιότερα.
Οι ελπίδες για λύση στο πρόβλημα έχουν εναποτεθεί πλέον στην συνάντηση που έχει προγραμματιστεί μεταξύ του αντινομάρχη κ. Τσότσου με τη διοίκηση του Συλλόγου Γονέων παιδιών ΑμΕΑ, στην οποία θα τους ενημερώσει για την πρότασή του (για Άγιο Χριστόφορο) καθώς δεν είναι δυνατή στο άμεσο μέλλον η μεταφορά του Ειδικού Εργαστηρίου στον Περδίκκα.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ