Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα των αριθμό των νεκρών από την επίθεση.
Ποιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι τη ζωή τους έχασαν 1.492 άτομα, μεταξύ αυτών 426 παιδιά.
Επίσης συμπλήρωσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών η Συρία έχει τα περισσότερα χημικά απ’ όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής
Οι ΗΠΑ δεν θα επαναλάβουν στη Συρία ότι έπραξαν στο Ιράκ και ο,τιδήποτε κάνουν στη χώρα αυτή δεν θα θυμίζει σε τίποτα τις επεμβάσεις στο Ιράκ, το Αφγανιστάν ή ακόμη και τη Λιβύη, τόνισε ο Κέρι ο οποίος έκανε λόγο για μια «στοχευμένη» επιχείρηση, χωρίς τη συμμετοχή χερσαίων δυνάμεων.
Αντίθετοι οι Αμερικανοί στην επέμβαση
Εν τω μεταξύ εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του NBC καθώς το 50% των Αμερικανών τάσσεται κατά μιας επέμβασης στη Συρία, ενώ την αντίθετη άποψη εκφράζει το 42%.
Πάντως η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών (80%) υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε στρατιωτική δράση στη Συρία θα πρέπει να εγκριθεί από την Βουλή και την Γερουσία.
Κάμερον: Συγνώμη σε Ομπάμα
Την ώρα που το βέτο της βρετανικής βουλής σε μια ενδεχόμενη εμπλοκή της χώρας σε μια επέμβαση στη Συρία προκάλεσε ανησυχία στη Βρετανία όσον αφορά το μέλλον «της ειδικής σχέσης» μεταξύ των ιστορικών συμμάχων Ουάσινγκτον και Λονδίνου, ο Κάμερον δήλωσε ότι δεν θα «ζητήσει συγγνώμη» από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
Θα ήθελα «να συνεργαστούμε με τον πιο σημαντικό και πιο ισχυρό σύμμαχό μας που ζήτησε τη βοήθεια της Βρετανίας», σημείωσε ο Κάμερον.
Πάντως ο Βρετανός Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε σήμερα ότι, ακόμη κι αν αποκλείεται η χώρα του να συμμετάσχει σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία μετά τη χθεσινή απόφαση της βουλής, ο ίδιος δεσμεύεται να προσπαθήσει να δοθεί «μια σκληρή απάντηση» στην καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων από τον συριακό στρατό.
Αποφασισμένος ο Ολάντ
Η στάση της Γαλλίας δεν έχει αλλάξει, μετά την άρνηση της Βρετανίας να συμμετάσχει σε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Συρίας, και συντάσσεται με τις ΗΠΑ υπέρ μιας άμεσης επίθεσης.
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η επίθεση με χημικά όπλα στη Δαμασκό «δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη». «Όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται στο τραπέζι. Η Γαλλία έχει την ικανότητα να επιβάλει κυρώσεις με τα κατάλληλα μέσα και είναι έτοιμη να το κάνει και θα διαμορφώσει τη θέση της σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους της», τόνισε.
Σε ερώτηση για το αν η γαλλική κυβέρνηση έχει αποδείξεις για τη χρήση χημικών όπλων στη Δαμασκό στις 21 Αυγούστου, υποστήριξε ότι «το θέμα δεν είναι αν έγινε χρήση χημικών όπλων. Αυτό είναι δεδομένο. Αυτό δεν το αρνούνται ούτε οι συριακές αρχές».
Συνάντηση Μπαν Κι-Μουν με εκπροσώπους του Σ.Α.
Εν τω μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τους εκπροσώπους των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα) για να συζητήσουν το θέμα της Συρίας.
Οι ειδικοί του ΟΗΕ για τα χημικά οι οποίοι βρίσκονται στη Συρία ετοιμάζονται να ολοκληρώσουν την έρευνά τους στην περιοχή που καταγγέλλεται ότι ο στρατός του σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ έκανε επίθεση με χημικά όπλα και να αποχωρήσουν το Σάββατο από τη χώρα.
newsbomb.gr