Ενώ εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για τη συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και ανανεώθηκαν οι συμβάσεις για τους 4.500 εργαζόμενους πανελλαδικά, οι εργαζόμενοι στην συγκεκριμένη δομή του δήμου Σερβίων παραμένουν απλήρωτοι για επτά μήνες.
Το τραγικό είναι ότι έρχονται Χριστούγεννα, αλλά οι τέσσερις εργαζόμενοι του δήμου Σερβίων, οι οποίοι είναι οικογενειάρχες – μάλιστα οι δύο πολύτεκνοι – έχουν να πληρωθούν από τον Μάιο του 2010, ενώ κανείς δεν μπορεί να τους πει με βεβαιότητα πότε θα πληρωθούν. Πληρώθηκαν μέχρι τον Μάιο και είναι απλήρωτοι έως και σήμερα, δηλαδή για επτά μήνες. Επίσης δεν έχουν λάβει το επίδομα αδείας και το δώρο Χριστουγέννων. Δύο από τους υπαλλήλους έχουν να λαμβάνουν αναδρομικά του 2009. Το σύνολο των οφειλών από δεδουλευμένα ανέρχονται περίπου σε 35.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων Δυτικής Μακεδονίας στο Βοήθεια στο Σπίτι, Αχιλλέα Τσώλη, οι εργαζόμενοι προσέφυγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας στις 14 τρέχοντος, όπου κλήθηκε και ο δήμαρχος Σερβίων Δημοσθένης Κοκολιός. Ο τελευταίος παραδέχτηκε τις οφειλές, αναγνώρισε ότι οι εργαζόμενοι έχουν δίκαιο και πρέπει αν πληρωθούν, αλλά υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν λεφτά» και ότι «περιμένουμε να πάρουμε τα χρήματα από την Περιφέρεια για να πληρώσουμε». Σε επικοινωνία που είχαμε με τον δήμαρχο, δήλωσε ότι «μας διαβεβαίωσαν από την Περιφέρεια ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα διασφαλιστούν τα κονδύλια για το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, αλλά δεν γνωρίζουμε πότε θα φτάσουν στο δήμο για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι».
Επίσης, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δυτικής Μακεδονίας στο Βοήθεια στο Σπίτι, Α. Τσώλης, δήλωσε ότι «η καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων στο πρόγραμμα δεν είναι πρόβλημα μόνο του δήμου Σερβίων. Βεβαίως εδώ είναι πιο οξυμμένο γιατί εμείς ήμαστε πολλούς μήνες απλήρωτοι. Όμως αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει σε πολλούς δήμους του νομού Κοζάνης, της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και όλης της χώρας».
Να σημειωθεί ότι η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη, διαβεβαίωσε ότι εγκρίθηκε από το ΕΠΑΝΑΔ, η χρηματοδότηση της δράσης «Βοήθεια στο σπίτι» και συμφωνήθηκε η μετάβαση σε βιώσιμο σύστημα από την 1 Δεκεμβρίου 2012.
Ύστερα από αυτή την εξέλιξη αυτή ανανεώθηκαν οι συμβάσεις των 4.500 εργαζομένων που απασχολούνται στις 1.125 δομές του προγράμματος. Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου, χαρακτήρισε «θετική» την εξέλιξη αυτή, ωστόσο σημείωσε ότι «το θέμα είναι να διασφαλιστεί η τακτική πληρωμή μας κάθε μήνα. Διαφορετικά δεν έχει κανένα νόημα να εργαζόμαστε χωρίς να πληρωνόμαστε».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
































