Σε απεργιακή κινητοποίηση αντί για τη διοργάνωση εκδηλώσεων για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών προχώρησαν οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Πρόληψης από Εξαρτησιογόνες Ουσίες «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» του ΟΚΑΝΑ στο Ν. Κοζάνης.
Συμμετέχοντας στην κινητοποίηση που αποφάσισε το Σωματείο Στελεχών Πρόληψης οι εργαζόμενοι των ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ δεν οργανώνουν φέτος εκδηλώσεις με αφορμή την Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «οικονομική ομηρία» στην οποία βρίσκονται τα Κέντρα Πρόληψης (Κ.Π.) από την άρνηση της πολιτείας, και κυρίως του Υπουργείου Υγείας, να καταβάλει στα Κ.Π. τα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού –που έχουν συμφωνηθεί και υπογραφεί με τις αντίστοιχες συμβάσεις- οδηγώντας τα σε υποβάθμιση και εξαθλίωση, με τελικό στόχο ένα «προσεκτικά μελετημένο κλείσιμο», όπως καταγγέλουν.
Τα βασικά αιτήματα της απεργιακής κινητοποίησης επικεντρώνονται στις κάτωθι διεκδικήσεις:
– Σοβαρή κρατική χρηματοδότηση σε όλες τις σχετικές δομές, χωρίς αποκλεισμούς και ψευτοδιλήμματα του τύπου μονάδες υποκατάστασης ή στεγνά προγράμματα και πρόληψη.
– Άμεση εξόφληση των χρεών του Υπουργείου Υγείας και άρνηση συμμετοχής στο διάλογο για το οποιοδήποτε σχέδιο, αν δεν λήξει η οικονομική ομηρία.
– Συνέχιση της χρηματοδότησης από την ΚΕΔΚΕ και το Υπουργείο Εσωτερικών. Οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης είναι αυτοί που διοικούν τα Κέντρα και γνωρίζουν επακριβώς την προσφορά τους και έχουν πολλούς άλλους τρόπους να πείσουν το Υπουργείο εκτός από το σταμάτημα της χρηματοδότησης και της συνεργασίας.
– Άμεση ψήφιση του νόμου που θα ορίζει σαφές και λειτουργικό θεσμικό Πλαίσιο για τα Κ.Π. και θα προβλέπει πάγια και τακτική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με εργασιακή αποκατάσταση όλων των εργαζομένων σήμερα στην Πρόληψη.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση – διαμαρτυρία των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, εδώ και 10 χρόνια τα Κέντρα υπάρχουν και αναπτύσσονται μέσα από πάρα πολλές δυσκολίες οικονομικές και θεσμικές χάρη στο ήθος, την ψυχή και τον επαγγελματισμό των στελεχών τους, που συνεχίζουν να εργάζονται με ζήλο στην πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχικής υγείας, οργανώνοντας δομές – πρότυπα όπως Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας 2005, 2006 και αποδεικνύοντας τα πρώτα αποτελέσματα μείωσης της ζήτησης 9% στον πληθυσμό από 18-24 ετών και 3,9% στον πληθυσμό 12-64 ετών. Όσο για την καταγγελία ότι μεθοδεύεται το κλείσιμο των δομών αυτών επισημαίνουν ότι το αποδεικνύει η πραγματικότητα, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, καθώς όπως υποστηρίζουν: «Τα περισσότερα Κέντρα έχουν δυσκολίες στην πληρωμή ακόμα και των πάγιων εξόδων τους (π.χ. ρεύμα, εργοδοτικές εισφορές), έχουν μειώσει τις δράσεις τους σε κάποια από αυτά τα Κέντρα, το προσωπικό έχει έως και επτά μήνες απλήρωτο!
Το τελευταίο δε διάστημα, ο ΟΚΑΝΑ δεν ανανεώνει όσες τριετείς προγραμματικές συμβάσεις των Κέντρων Πρόληψης λήγουν, με την πρόφαση των «γραφειοκρατικών λόγων». Μιλούν για επίθεση στα Κέντρα Πρόληψης, όχι φανερή ακόμη, καθώς αυτοί που σχεδιάζουν δεν θέλουν να αντιπαρατεθούν φανερά με όλους τους πολίτες που λαμβάνουν τις υπηρεσίες τους και τα έχουν ανάγκη: τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους νέους, τους ιερείς, τους αστυνομικούς, τους δημοσιογράφους, αλλά και τους ανθρώπους που έχουν ήδη πρόβλημα οποιασδήποτε φύσης (εξάρτησης από ουσίες και τεχνολογίας, κακοποίησης, πένθους, ανορεξίας, βουλιμίας κλπ). Επισημαίνουν ότι ο ΟΚΑΝΑ και το Υπ. Υγείας δίνουν αόριστες υποσχέσεις για θεσμικές αλλαγές, χωρίς όμως δέσμευση για την χρηματοδότηση και την εξόφληση των χρεών τους, εκτοξεύουν μισόλογα αμφισβήτησης για την αποτελεσματικότητα του έργου τους, χωρίς όμως στοιχεία και επιχειρήματα, και συνεχίζουν τις διαβεβαιώσεις για την εξόφληση των οφειλών τους, ενώ μέσα στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου κατέβαλαν ένα απειροελάχιστο ποσό από το χρέος τους: 8 περίπου εκατομμύρια ευρώ έπρεπε να είναι στα ταμεία των Κέντρων εδώ και χρόνια.
Σημειώνουν επίσης ότι την ίδια ώρα η ΚΕΔΚΕ και το Υπ. Εσωτερικών που χρηματοδοτούν κατά 50% τα Κ.Π. από τους κεντρικούς Πόρους έχουν διαμηνύσει ότι θα σταματήσουν την περαιτέρω συνεργασία, αν ο ΟΚΑΝΑ και το Υπ. Υγείας δεν καταβάλουν τα χρέη που έχουν μέχρι το 2007.
Κατηγορούν τέλος το Υπ. Υγείας ότι με την ευκαιρία της Παγκόσμιας ημέρας κατά των Ναρκωτικών εξαπολύει «επικοινωνιακή καταιγίδα, για να κοροϊδέψει τους πολίτες για το ενδιαφέρον για την Πρόληψη». Δηλώνουν ωστόσο ότι οι ίδιοι γνωρίζουν ότι η ουσιαστική πρόληψη ελάχιστα σχετίζεται με τη διανομή DVD, ευχολόγια, μοδάτα σποτάκια και ανιχνευτικά test στα σχολεία, αλλά με επιστημονικά στοχευμένη και συνεχή επαφή με τους ανθρώπους στη βάση της εξάλειψης των αιτιών που δημιουργούν κάθε είδους εξαρτήσεις.