Δυσμενής είναι η εξέλιξη για τη δεύτερη μονάδα του ΑΗΣ Μελίτης της ΔΕΗ, ο διαγωνισμός της οποίας κρίθηκε άγονος,, αφού δεν υπήρξαν ενδιαφερόμενοι κατασκευαστές, ενώ την ίδια στιγμή που κινδυνεύει να ματαιωθεί η επένδυση, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ κάνει λόγο για «στημένα παιχνίδια».
Προχτές έληξε η προθεσμία του διαγωνισμού για την κατάθεση προσφορών, αλλά δεν υπήρξε κανένα απολύτως ενδιαφέρον, αφού δεν κατατέθηκε καμία προσφορά στον διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό της ΔΕΗ, για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας ΙΙ του ΑΗΣ Μελίτης, ισχύος 420-450 μεγαβάτ. Η ΔΕΗ με ανακοίνωσή της συσχετίζει την έλλειψη ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό, με τις συνθήκες της αυξημένης ζήτησης σε κατασκευές νέων μονάδων το τελευταίο διάστημα, όσο και με την τυποποίηση των μεγεθών που προωθούνται προσφάτως από δόκιμους κατασκευαστικούς οίκους του εξωτερικού, οι οποίοι εστιάζουν το ενδιαφέρον τους κυρίως σε κατασκευές μονάδων μεγαλύτερης ισχύος.
Διαφορετική άποψη έχει ωστόσο η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, η οποία υπογραμμίζει: «Το καρτέλ των εργολάβων που ταυτόχρονα είναι και ανταγωνιστές της ΔΕΗ, πατώντας στην αβελτηρία της διοίκησης, με τις ευλογίες κυβερνητικών παραγόντων απροκάλυπτα στήνουν παιχνίδια σε βάρος της μεγαλύτερης επιχείρησης του ελληνικού λαού και των Ελλήνων καταναλωτών.
• Μετά την ανατροπή του Επιχειρησιακού Σχεδίου της ΔΕΗ από τον νέο Υπουργό Ανάπτυξης με την απαγόρευση εισαγωγής λιθάνθρακα για περιορισμένη χρήση αποκλειστικά στο Νότο,
• τις πιέσεις της Ε.Ε. στην Ελληνική Κυβέρνηση για απαγόρευση κάθε μελλοντικής παραχώρησης λιγνιτικών κοιτασμάτων στη ΔΕΗ,
• την αδειοδότηση της ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ για κατασκευή λιγνιτικής μονάδας στη Φλώρινα με εισαγόμενο λιγνίτη παραμονές των Χριστουγέννων, (αλήθεια ο εισαγόμενος λιγνίτης δεν σας ενοχλεί κύριε Υπουργέ ;).
• την σκόπιμη καθυστέρηση αντιμετώπισης του διαγωνισμού της Βεύης,
Σήμερα με την στημένη αποχή συμμετοχής στον διαγωνισμό της ΔΕΗ για την Μονάδα Μελίτη ΙΙ, ολοκληρώνεται το εγκληματικό σενάριο που βάζει την ΔΕΗ σε πορεία της Ολυμπιακής.
Η προσπάθεια εξεύρεσης αποδιοπομπαίων τράγων στην αποτυχία του διευθύνοντος συμβούλου να επιτύχει τον κρίσιμο διαγωνισμό κλειδί για την πορεία του Επιχειρησιακού Σχεδίου αντικατάστασης των παλαιών μονάδων της ΔΕΗ δεν πείθει κανέναν.
Με δηλώσεις του στον «Π» ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος, συνδέει άμεσα την παραχώρηση άδειας στην ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ, με τον άγονο διαγωνισμό της ΔΕΗ για τη Μελίτη, επισημαίνοντας ότι «ο λιγνίτης της περιοχής επαρκεί μόνο για μία νέα μονάδα και όχι για δύο». Δήλωσε με νόημα ότι «στον αγώνα ταχύτητας ανάμεσα στη ΔΕΗ και στους ιδιώτες, η ΔΕΗ έχασε πολύτιμο χρόνο και δεν θα καταφέρει να τερματίσει πρώτη».
Διεμήνυσε πάντως ότι «όσο υπάρχει ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, δεν θα επιτρέψουμε τα σικέ παιχνίδια».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ