Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την αύξηση κατά 4,738 δισ. ευρώ των πιστώσεων πληρωμών του 2014 για να καλυφθούν νομικές υποχρεώσεις στην έρευνα και την καινοτομία, την εκπαίδευση και τη στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν υψηλότερες αξιώσεις επιστροφών από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής, καθώς και η δύσκολη κατάσταση στην Ουκρανία. Η Επιτροπή προτείνει να χρησιμοποιηθούν τα περιθώρια των μη διατεθέντων πόρων από το ανώτατο όριο πληρωμών και να εφαρμοστεί ο ειδικός μηχανισμός, γνωστός ως περιθώριο για απρόβλεπτες ανάγκες. Ωστόσο, το καθαρό κόστος για τα κράτη μέλη θα είναι σημαντικά χαμηλότερο, 2,165 δισ. ευρώ, ενώ η Επιτροπή θα εισπράξει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ ως πρόσθετα έσοδα, κυρίως από πρόστιμα στον τομέα του ανταγωνισμού καθώς και πάνω από 1 δισ. από την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2013.
Το σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού αριθ. 3 εξετάζει την ανάγκη για συμπληρωματικές πληρωμές για τα προγράμματα της ΕΕ που έχουν ενισχυθεί για να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης, την ανάπτυξη και την απασχόληση, δηλαδή: τα προγράμματα Ορίζοντας 2020 (έρευνα), Πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων, Erasmus+ (εκπαίδευση), COSME (στήριξη των επιχειρήσεων). Επίσης, θεσπίστηκαν ορισμένες νομοθετικές πράξεις μετά την έγκριση του προϋπολογισμού 2014 και απαιτούν περισσότερες πιστώσεις πληρωμών.
Τέλος, ορισμένα άλλα προγράμματα απαιτούν αύξηση των κονδυλίων για να καλύψουν τις απαιτήσεις του προηγούμενου έτους.
Η σημερινή πρόταση καλύπτει επίσης την πολιτική συνοχής καθώς περίπου 3,4 δισ. ευρώ απαιτούνται για την εκτέλεση ασυνήθιστα υψηλών αξιώσεων επιστροφής εκ μέρους των κρατών μελών όπως και τη δέσμη μέτρων για τη στήριξη της Ουκρανίας (250 εκατ. ευρώ για την καταβολή της πρώτης δόσης τον Ιούνιο 2014).
Νέα ενημερωτικά δελτία χωρών απαριθμούν τα επιτεύγματα και τα μελλοντικά σχέδια της πολιτικής συνοχής
Νέα ενημερωτικά δελτία κατά χώρα διατίθενται ήδη στον ιστότοπο του DG REGIO.Παρέχουν βασικές πληροφορίες σχετικά με τα σχέδια κάθε Κράτους Μέλους για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, συμπεριλαμβάνοντας την ανάλυση των κατανεμημένων κονδυλίων της χρηματοδότησης της πολιτικής συνοχής και τις κύριες επενδυτικές προτεραιότητες.Τα δελτία αυτά αποτελούν επίσης μια ενημερωμένη σύνοψη των αποτελεσμάτων που επιτεύχθηκαν μέχρι στιγμής και αναφέρονται σε επιλεγμένα έργα της περιόδου 2007-2013.