Ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της παραλίμνιας περιοχής παρουσιάστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στην προχτεσινή συνεδρίαση, ενώ συγχρόνως εγκρίθηκε η Προγραμματική Σύμβαση Ολοκλήρωσης των Μελετών για τη Νέα Πτέρυγα του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας.
Τα δύο ανωτέρω θέματα ήταν από τα πιο σημαντικά της συνεςδρίασης, καθώς αφενός δρομολογείται η τουριστική αξιοποίηση της παραλίμνιας περιοχής και αφετέρου διασφαλίζεται η επέκταση, ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του Μποδοσάκειου. Ειδικότερα το περιφερειακό συμβούλιο ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία – με εξαίρεση τον συνδυασμό του κ. Τσάκωνα – την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – ΑΝ.ΚΟ. – Μποδοσάκειου Νοσοκομείου. Η Π.Σ. προϋπολογισμού 440.000 ευρώ – πλέον ΦΠΑ – προβλέπει μεταξύ άλλων εδαφοτεχνολογική μελέτη, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, Γεωτεχνική Μελέτη, Τοπογραφική Αποτύπωση και μελέτες για την έκδοση οικοδομικής άδειας. Η υλοποίηση αυτής της Π.Σ. κρίνεται απαραίτητη για την υλοποίηση του σημαντικού έργου της νέας πτέρυγας του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, το οποίο θα αναβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες δημόσιας υγείας. Επίσης, με την έγκριση της Π.Σ. και την υλοποίησή της, μπορεί να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ. Σχετικά με το ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της παραλίμνιας περιοχής της λίμνης Πολυφύτου, την εισήγηση έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης, ενώ την παρουσίαση από πλευράς της ΑΝ.ΚΟ., που εκπόνησε τη μελέτη, έκανε ο Διευθυντής Προγραμμάτων Τάσος Σιδηρόπουλος.
Όπως επισήμανε ο Γ. Σόκουτης, «πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο, που προβλέπει την ενεργοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων σε συνδυασμό με τη δημιουργία υποδομών από το δημόσιο τομέα, με απώτερο στόχο να δημιουργηθεί τουριστικός πλούτος για την περιοχή και να συγκρατηθεί εκεί ο τοπικός πληθυσμός, που, εν μέσω οικονομικής κρίσης, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα απασχόλησης».
Ο κατάλογος των έργων που προβλέπονται από τη σχετική μελέτη περιλαμβάνει προτάσεις για διαμορφώσεις και αναπλάσεις οικισμών, οδικές συνδέσεις, δρόμους, κατασκευή λιμνοδεξαμενών και μικρών αρδευτικών έργων, βιολογικούς καθαρισμούς, αρχιτεκτονική και οικιστική αναβάθμιση οικισμών, και παρεμβάσεις που έχουν στόχο τη δημιουργία χώρων προσέγγισης μικρών σκαφών εντός της λίμνης. Σχεδιάζονται, επίσης, διαμορφώσεις χώρων θέας και ψυχαγωγίας και εναλλακτικές δράσεις, όπως η κωπηλασία.
Ο προϋπολογισμός των δράσεων δημόσιας δαπάνης ξεπερνά τα 100 εκατ. €, από τα οποία ήδη έργα περίπου 10 εκατ. € βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης και έργα 20 εκατ. € σε φάση ένταξης σε διάφορα προγράμματα.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης Γιάννη Σόκουτη, η παραλίμνια περιοχή συνδυάζει το υδάτινο στοιχείο με τον ορεινό όγκο των Πιερίων, και μπορούν να αξιοποιηθούν πλεονεκτήματα, όπως η ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού, η διεύρυνση του τουριστικού προϊόντος στην Ελλάδα, οι υφιστάμενες τουριστικές υποδομές (το αρχαιολογικό μουσείο Αιανής, τα κάστρα των Σερβίων, τα λαογραφικά και ιστορικά μουσεία στο Βελβεντό και τα Σέρβια, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στο Βούρινο, το μουσείο της Κοζάνης και οι υποδομές του Ναυτικού Ομίλου στη λίμνη), αλλά και οι φυσικές ομορφιές στα Μπουχάρια του Μικρόβαλτου και τα φαράγγια των Σερβίων και του Βελβεντού.
Στόχος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, κατά τον κ. Σόκουτη, είναι η ολοκληρωμένη μελέτη ανάπτυξης της λίμνης Πολυφύτου να αποτελέσει πιλότο και για άλλες αντίστοιχα περιοχές της Περιφέρειας, στοχεύοντας στην ανάπτυξη με σχεδιασμό, συντονισμό, συνέργεια και συμπληρωματικότητα δράσεων.
Υπενθυμίζεται ότι το ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της παραλίμνιας περιοχής είχε εκπονηθεί από την πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Κοζάνης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

































