Κουτσουρεμένο μισθό εξακολουθούν να δίνουν σε εργαζόμενους αρκετοί εργολάβοι που εκτελούν έργα στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας για λογαριασμό της ΔΕΗ, καθώς ενώ εισπράττουν στο ακέραιο τα χρήματα για τη μισθοδοσία των εργαζομένων που απασχολούν οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι ή παίρνουν λιγότερα από αυτά που δικαιούνται, καταστρατηγώντας στην ουσία σχετική απόφαση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού.
Τα παραπάνω κατήγγειλαν το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΝ) και το Συνδικάτου Επαγγελματιών Οδηγών Φορτηγών Δυτικής Μακεδονίας στη διευθύντρια του ΛΚΔΜ Όλγα Κουρίδου, στη συνάντηση που είχαν μαζί της για το σκοπό αυτό και ζήτησαν τον έλεγχο της εφαρμογής της απόφασης του προέδρου της ΔΕΗ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΕΝ Πέτρο Ταταρίδη, αρκετοί εργολάβοι ενώ με τις πιστοποιήσεις που προσκομίζουν εισπράττουν στο ακέραιο τα χρήματα από τη ΔΕΗ δεν αποδίδουν τις νόμιμες αποδοχές στο προσωπικό που απασχολούν, με τη δικαιολογία ότι η απόφαση αυτή δεν αφορά τις παλαιές συμβάσεις, ενώ αρκετοί συνεχίζουν να μην ασφαλίζουν το προσωπικό ή να μην καταβάλλουν τα δώρα και επιδόματα που δικαιούνται.
Τόνισε ότι δόθηκε μία μικρή πίστωση χρόνου για να ελέγξει το ζήτημα η διευθύντρια του ΛΚΔΜ και αμέσως μετά, σε λίγες μέρες, θα ακολουθήσουν καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας και κινητοποιήσεις, ιδίως στα ορυχεία όπου παρατηρούνται οι περισσότερες παραβιάσεις από εργολάβους, όπως στα Σκληρά του Νοτίου Πεδίου, όπου, όπως είπε, κάποιοι εργολάβοι ενώ καταθέτουν στην τράπεζα τα χρήματα που αναλογούν σε κάθε εργαζόμενο απαιτούν στη συνέχεια επιστροφή μέρους των χρημάτων της μισθοδοσίας τους.
Ο κ. Ταταρίδης τόνισε ότι το ΣΕΕΝ μαζί με τους εργαζόμενους θα βρίσκεται σε επιφυλακή, καθώς «με το νέο νόμο για επιχειρησιακές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα αλλά και με την απελευθέρωση της ΔΕΗ ανοίγεται πεδίο δόξης λαμπρό για να κλέβουν οι εργολάβοι περισσότερο τους εργαζόμενους» και δήλωσε ότι το ΣΕΕΝ θα πρωτοστατήσει στον αγώνα για να διατηρηθούν οι κλαδικές συμβάσεις.
Την ανάγκη ελέγχου εφαρμογής της απόφασης του προέδρου της ΔΕΗ από εργολάβους που δραστηριοποιούνται στο ΛΚΔΜ υπογράμμισε και ο πρόεδρος του Συνδικάτου επαγγελματιών Οδηγών Φορτηγών Θόδωρος Μαυρογένης, καθώς όπως ανέφερε, «υπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν να πληρωθούν εδώ και 2-3 μήνες» ή πληρώνονται πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που δικαιούνται. Κατήγγειλε μάλιστα ότι το φαινόμενο αυτό είναι οξύτερο στα ορυχεία, σε ποσοστό 30% – 40%, καθώς και ότι πολλοί εργολάβοι χρησιμοποιούν συνταξιούχους ή αλλοδαπούς για να μην τους ασφαλίζουν και να δίνουν μικρότερα μεροκάματα, την ώρα που η περιοχή μας μαστίζεται από την ανεργία.
Ο κ. Μαυρογένης ζήτησε από τη διευθύντρια του ΛΚΔΜ να μην πληρώνονται οι εργολάβοι εάν δεν είναι ασφαλισμένοι όλοι οι εργαζόμενοι και δεν πληρώνονται στο ακέραιο και να προχωρά η ΔΕΗ στην καταγγελία της σύμβασης με τους παρανομούντες εργολάβους.
Παράλληλα ζήτησε τη διενέργεια ελέγχων και για τα παράνομα φορτηγά και μηχανήματα που εκτελούν έργα στη ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι σε έλεγχο της Επιθεώρησης Μεταλλείων πριν λίγες μέρες βρέθηκαν στο ορυχείο Αμυνταίου φορτηγά και βυτία νερού και πετρελαίου χωρίς άδειες κυκλοφορίας και χωρίς κάρτα ΚΤΕΟ, καθώς και φορτηγά που μεταφέρουν διαφορετικό από το αναγραφόμενο φορτίο λιγνίτη εις βάρος της ΔΕΗ, κάτι που εγκυμονεί όμως κίνδυνο και για τον οδηγό του φορτηγού.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
































