Παρουσία του προξένου της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη και πλήθους φιλότεχνων πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη στο Ιστορικό και Παλαιοντολογικό Μουσείο Πτολεμαϊδας τα εγκαίνια της έκθεσης γλυπτικής και ξυλογλυπτικής των μελών της οικογένειας «Rusinovi».
Τα εγκαίνια της έκθεσης των Βουλγάρων καλλιτεχνών διοργάνωσε ο δήμος στο πλαίσιο του εορτασμού των ελευθερίων της Πτολεμαϊδας, αξιοποιώντας την εγκατάσταση ενός μέλους (της κόρης) της οικογένειας Rusinovi, στην Πτολεμαΐδα.
Oι Rusinovi είναι μια οικογένεια καλλιτεχνών από τη Βουλγαρία, το μικρότερο μέλος της οποίας, η Μιλένα, ζει και εργάζεται στην Πτολεμαϊδα. Οι Rusinovi με ανώτατες σπουδές στη Σχολή Καλών Τεχνών της Σόφιας ασχολούνται με τη γλυπτική και την ξυλογλυπτική, ενώ 100 περίπου έργα τους παρουσιάζονται στην έκθεση που πραγματοποιείται στο Ιστορικό και Παλαιοντολογικό Μουσείο Πτολεμαϊδας. Τα γλυπτά είναι φτιαγμένα από μπρούντζο, χαλκό και τερακότα.
Ο δήμαρχος Πτολεμαϊδας Γρηγόρης Τσιούμαρης, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων στην προσπάθεια του δήμου να πραγματοποιεί κατά την ημέρα των ελευθερίων ένα μεγάλο γεγονός στην πόλη, αλλά και στη σημασία του Μουσείου για την πολιτιστική δραστηριότητα στην περιοχή. Όπως τόνισε ο κ. Τσιούμαρης «την ημέρα των Ελευθερίων προσπαθούμε να πραγματοποιούμε ένα μεγάλο γεγονός στην πόλη μας. Πέρσι εγκαινιάσαμε το Κολυμβητήριο μας, πριν δύο χρόνια εγκαινιάσαμε το Μουσείο και μετά από δύο πανελλήνιες διακρίσεις (βραβείο ποιότητας για συμμετοχή στην έκθεση Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός), αλλά και επιτυχημένες εκδηλώσεις, φέτος εγκαινιάζουμε την έκθεση γλυπτικής με έργα της οικογένειας Rusinovi από τη Βουλγαρία, της οποίας το μικρότερο μέλος, η Μιλένα Καραδήμου είναι μέλος της κοινωνίας της Πτολεμαΐδας». Ο κ. Τσιούμαρης τόνισε ότι η γλυπτική είναι η τέχνη με την οποία ο άνθρωπος ασχολείται από τα παιδικά του χρόνια ερασιτεχνικά και ευχαρίστησε την οικογένεια για τη δωρεά τριών έργων που έκανε στο Μουσείο. Επίσης, ο κ. Τσιούμαρης τόνισε ότι σύντομα το Μουσείο θα φιλοξενεί και τα ιστορικά ευρήματα της περιοχής, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον πρόξενο της Βουλγαρίας στην Ελλάδα Plamen Ivanov για την παρουσία του στα εγκαίνια της έκθεσης, σημειώνοντας τη σημασία που δίνει η γειτονική χώρα στις τέχνες.
Στο χαιρετισμό της η πρόεδρος του Μουσείου Σοφία Τέλιου –Δεληδημήτρη, τόνισε ότι «ο πολιτισμός αποτελεί ένα είδος «απελευθέρωσης» και ψυχικής ανάτασης» και ευχαρίστησε θερμά τους καλλιτέχνες για τη δωρεά τριών έργων στο μουσείο.
Ο Βούλγαρος πρόξενος, ο οποίος επισκέφθηκε για δεύτερη φορά την Πτολεμαϊδα, επισήμανε στο χαιρετισμό του ότι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις φέρνουν πιο κοντά τους λαούς και δήλωσε πολύ χαρούμενος για την ευτυχή αυτή συγκυρία.
Τους καλλιτέχνες προλόγισε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μιχάλης Πιτένης, ο οποίος σημείωσε ότι «επειδή η ιστορία συνηθίζει να επαναλαμβάνεται, ας μη διστάσουμε αυτές τις δύσκολες ώρες να επενδύσουμε στον πολιτισμό και την τέχνη, που σίγουρα δεν είναι ένα «τοξικό ομόλογο» που θα μολύνει αργά ή γρήγορα τη ζωή μας, αλλά ένα ισχυρό χαρτί που κάποτε θα μας επιστρέψει την επένδυση μας στο πολλαπλάσιο». Επισήμανε επίσης ότι η τέχνη είναι ο πλέον ασφαλής και σίγουρος δρόμος για να φέρει κοντά τους λαούς, και ειδικά όσους είναι δίπλα, διότι «οι λαοί συνομιλούν καλύτερα μέσα από την τέχνη, ειδικά όταν αυτή μένει μακριά από τις σκοπιμότητες, την καθοδήγηση και τη χειραγώγηση κάθε εξουσίας».
Ο ομιλητής έκανε ακόμη αναφορά στο εικαστικό ρεύμα που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στην Πτολεμαΐδα, λέγοντας μάλιστα ότι εκτός από πόλη των λιγνιτορύχων θα μπορούσε να ονομαστεί και «πόλη των εικαστικών καλλιτεχνών».
Στο περιθώριο της εκδήλωσης συζητήθηκε με τον Βούλγαρο πρόξενο το ζήτημα της αδελφοποίησης της βουλγαρικής πόλης Montana με το Δήμο Πτολεμαϊδας και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε ζητήματα περιβάλλοντος.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 15-1-2009.