Τα μικρά ή ενδιάμεσα γεύματα παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας. Η θρεπτική αλλά και η θερμιδική τους αξία μπορούν να καθορίσουμε την ποιότητα της διατροφής μας, αλλά και το νούμερο των κιλών μας. Πολλοί από εμάς προβληματιζόμαστε στο ότι πρέπει να καταναλώνουμε σνακ, τι να επιλέγουμε και πόσο. Ας λοιπόν ότι πρέπει να γνωρίζουμε για τα πολύτιμα ενδιάμεσα γεύματα της διατροφής μας.
Τι πρέπει να έχουμε υπόψη όταν επιλέγουμε ένα σνακ;
Το να καταναλώνουμε σνακ είναι μία πράξη πολλών από εμάς γιατί πραγματικά πεινάμε ή γιατί βαριόμαστε ή γιατί έχουμε μάθει έτσι. Σαν σνακ μπορούμε να διαλέξουμε είτε ένα φρούτο είτε μία σακούλα με πατατάκια. Το τι επιλέγουμε λοιπόν για σνακ αλλά και γιατί το τρώμε καθορίζει την αξία αυτών. Αντιμετωπίστε τα σνακ ως ένα μικρό γεύμα. Με τη σοβαρότητα που επιλέγετε τα κυρίως γεύματα σας πρέπει να καθορίσετε και το σνακ που θα καταναλώσετε. Το σνακ πρέπει να είναι πλούσιο θρεπτικά, σε κατάλληλη ποσότητα και στην επιτρεπτή συχνότητα.
Πόσα σνακ πρέπει να έχω μέσα στη μέρα μου;
Οι ώρες που το κάθε άτομο πρέπει να προγραμματίσει τα γεύματα και τα ενδιάμεσα της διατροφής του εξαρτάται αποκλειστικά από το πρόγραμμα της ζωής του. Αυτό που πρέπει να ακολουθούμε ως γενικό κανόνα είναι να μη μένουμε πάνω από τρεις με τέσσερις ώρες νηστικοί. Στο πίνακα που ακολουθεί μπορούμε να δούμε ενδεικτικά ένα ωριαίο πλάνο διατροφής για δύο άτομα που ξυπνάνε εντελώς διαφορετικές ώρες.
Άτομο που ξυπνάει στις 7.00 Άτομο που ξυπνάει στις 12.00
Πρωινό 7.00 12.00
Σνακ 1 0.00 14.00
Κυρίως γεύμα 14.00 16.00
Σνακ 17.00 19.00
Κυρίως γεύμα 20.00 22.00
Σνακ 22.00 24.00
Τι πρέπει να επιλέγω για σνακ;
Τα σνακ που μπορούμε να βάλουμε στη διατροφή μας μπορεί να ποικοίλουν πάρα πολύ βάση τις γευστικές μας προτιμήσεις. Μπορεί να είναι είτε γλυκά είτε αλμυρά, από όλες τι ομάδες τροφίμων. Κάποιες επιλογές μπορεί να είναι οι εξής:
• Κουλούρι
• Μπάρες δημητριακών
• Αποξηραμένα φρούτα
• Ξηροί καρποί
• Διάφορα σάντουιτς
• Γιαούρτι ή γάλα χαμηλών λιπαρών
• Μπισκότα αλμυρά ή γλυκά
• Λαχανικά κομμένα σε μπαστουνάκια
• Κέικ σπιτικό με ξηρούς καρπούς και κομμάτι φρούτων
• Κριτσίνια με τυρί χαμηλό σε λιπαρά
• Φρέσκα φρούτα εποχής
• Ελιές
• Κρέμες τύπου βρεφικές με φρούτα μπισκότα
Σε γενικές γραμμές αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προγραμματίσουμε. Φροντίζουμε να προμηθευτούμε από πριν τα υλικά που χρειαζόμαστε έτσι ώστε να έχουμε διαθέσιμες τις επιλογές που επιθυμούμε. Αυτοσχεδιάστε και βάλτε στη καθημερινότητας σας ποικιλία. Έτσι και θα τρέφεστε υγιεινά, και θα ελέγξετε τα κιλά και τη πείνα σας και τέλος πολύ σημαντικό για τις μέρες μας θα αποταμιεύσετε χρήματα!
Για οποιαδήποτε απορία σας μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στην ηλεκτρονική διεύθυνση vgesou@gmail.com ή στα παρακάτω τηλέφωνα. Επίσης παρακολουθήστε στο West Channel, την εκπομπή «Περί Διατροφής» κάθε Κυριακή στις 15.00 και Τετάρτη στις 18.40 (Ε), όπου θα ανακαλύψουμε περισσότερες πτυχές της σωστής διατροφής.
Βασιλική Μ. Γκέσου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών
Μπουσίου & Εστίας 3, 50100 Κοζάνη
Τ. 2461501817 Κ. 6932727508
vgesou@gmail.com