Έντονο είναι τη φετινή χρονιά το πρόβλημα ακαρπίας που παρατηρείται στις μηλοκαλλιέργειες στους Πύργους και το Μεσόβουνο, τοπικές κοινότητες του δήμου Εορδαίας, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να αγωνιούν για τη μειωμένη σοδιά καθώς η μείωση υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το 50%.
Το φαινόμενο της ακαρπίας των μηλοκαλλιεργειών προκύπτει από τη μειωμένη ανθοφορία και αποδίδεται από τους μηλοπαραγωγούς κυρίως σε χαλαζοπτώσεις, αν και μειωμένη ανθοφορία παρατηρείται και σε καλλιέργειες που είναι προστατευμένες με αντιχαλαζικά δίχτυα, αλλά και στην καρποφορία των προηγούμενων ετών.
Σύμφωνα ωστόσο με τις εκτιμήσεις του γεωπόνου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργων Γιώργου Σιδηρόπουλου, το φαινόμενο της ακαρπίας σε μηλοκαλλιέργειες δεν είναι ασυνήθιστο, και παρατηρείται συνήθως όταν υπάρχει μεγάλη παραγωγή τις προηγούμενες χρονιές, ενώ ανέφερε ότι το πρόβλημα οφείλεται και στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το χειμώνα που πέρασε, δεν υπήρχαν δηλαδή χαμηλές θερμοκρασίες. Πρέπει, τόνισε να δοθεί κάποιος χρόνος ακόμα, καθώς πολλά δέντρα βρίσκονται ακόμη στο ξεκίνημα της άνθησης για «να συνεκτιμηθούν όλοι οι παράγοντες για τη μειωμένη ανθοφορία.
«Οι μηλοπαραγωγοί είναι ήδη σε απόγνωση από τις χαμηλές τιμές των μήλων το 2010 και πρέπει ο ΕΛΓΑ να σκύψει στο πρόβλημα με την ακαρπία που παρατηρείται τη φετινή χρονιά», δηλώνει ο αντιδήμαρχος Εορδαίας (πρώην δήμαρχος δήμου Βερμίου) Σοφοκλής Σιδηρόπουλος. Ταυτόχρονα καλεί τη διοίκηση του ΕΛΓΑ, την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τους βουλευτές της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης να ενεργοποιηθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η αποζημίωση των μηλοκαλλιεργητών.
Ρ.Β.