Μία παραδοσιακή δουλειά, ένα CD με 10 ποντιακά τραγούδια που βαδίζουν στους «δρόμους» της παραδοσιακής ποντιακής μουσικής, κυκλοφόρησε παραμονές Χριστουγέννων (24/12/08) στην Πτολεμαΐδα, από νεαρούς Πτολεμαϊδιώτες δημιουργούς, και ήδη έχει γίνει ανάρπαστο, καθώς οι δημιουργοί του ετοιμάζονται για την ανατύπωσή του.
Πρόκειται για μια δουλειά που στηρίχθηκε σε στίχους και μουσική του Γιάννη Μάγγου, από το Προάστιο, δ.δ. του δήμου Πτολεμαΐδας, ο οποίος αν και προγραμματιστής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο επάγγελμα έχει μεγάλο «κόλλημα» με την ποντιακή μουσική, αφού παίζει ποντιακή λύρα από 8 χρονών. Επισημαίνει μάλιστα ότι μαθήτευσε δίπλα «στον παππού Λάμπη Κοσμίδη, έναν από τους καλύτερους λυράρηδες που υπήρχαν στην περιοχή μας και έβγαλε μερικούς από τους καλύτερους σημερινούς λυράρηδες». Και όπως λέει, σε αυτόν οφείλεται ότι αγάπησε τους παραδοσιακούς «δρόμους» της ποντιακής μουσικής και ιδιαίτερα τα ακούσματα των περιοχών Τραπεζούντας και Ματσούκας του Πόντου, και λυπάται που δεν ζει σήμερα για να ακούσει αυτή τη δουλειά, αφού εν πολλοίς «οφείλεται σε εκείνον».
Συνοδοιπόρος σε αυτή τη δουλειά ο ξάδερφός του συνθέτη, Αναστάσιος Καζαντζίδης, γιος του γνωστού πόντιου μουσικού από την Αναρράχη — Κώστα Καζαντζίδη, ο οποίος ανέλαβε το βάρος της ερμηνείας των τραγουδιών. Ο ερμηνευτής εξέφρασε μάλιστα ένα μεγάλο ευχαριστώ προς τον Γιάννη Μάγγο που του εμπιστεύτηκε το βάρος της ερμηνείας των τραγουδιών του και δήλωσε περήφανος που συνεργάστηκε μαζί του σε αυτή την πρώτη του ηχογράφηση ως τραγουδιστής. Σημειωτέον ότι τυγχάνει λυράρης και ο ίδιος, διδάσκει μάλιστα το όργανο αυτό σε μικρά παιδιά, αν και απέφυγε να παίξει στο CD αφού «ο ίδιος ο συνθέτης και στιχουργός μπορούσε να αποδώσει καλύτερα τα τραγούδια του».
Μεγάλο μερίδιο της δουλειάς αυτής οφείλεται, όπως τόνισαν συνθέτης και ερμηνευτής, στον μαέστρο Σάκη Σωτηριάδη ο οποίος έκανε την ενορχήστρωση και είχε την επιμέλεια του δίσκου, ενώ ένα μεγάλο ευχαριστώ εκφράζουν προς τους μουσικούς που έπαιξαν στο CD: τον Αναστάσιο Ματσαρίδη που έπαιξε φλογέρα, τον Ιωάννη Παληό στο Βυζαντινό Λαούτο και στον Γεώργιο Καζαντζίδη (αδερφό του ερμηνευτή του CD) που έπαιξε Νταούλι, και βέβαια στον Σάκη Σωτηριάδη ο οποίος εκτός από την ενορχήστρωση έπαιξε τέσσερα τουλάχιστον όργανα στο δίσκο.
Δεν παραλείπουν τέλος να ευχαριστήσουν τους χορηγούς που συνέβαλλαν ενεργά για τη δημιουργία του CD αλλά και τον εκδότη Κοσμά Πουγαρίδη που βοήθησε στο έργο της προβολής της δουλειάς τους.
Η ομάδα των νεαρών καλλιτεχνών εργάστηκε ένα χρόνο σχεδόν και η ηχογράφηση έγινε στην Πτολεμαΐδα, στο Studio «Ghest Recording Studio» του Παναγιώτη Πολιτίδη, «ένα από τα καλύτερα στούντιο πανελλαδικά», όπως επισημαίνουν τόσο ο συνθέτης και στιχουργός όσο και ο ερμηνευτής του CD. Μεγάλο όμως μερίδιο της επιτυχίας της δουλειάς αυτής οφείλεται, όπως σημειώνουν, και στον ηχολήπτη Σάκη Στεφανίδη «ο οποίος έκανε φοβερή δουλειά στη ρύθμιση των ήχων, με τη συνδρομή της σύγχρονης τεχνολογίας».
Το CD διατίθεται από δισκάδικα της Πτολεμαΐδας, από τη δισκογραφική εταιρεία Vasipap και από τους ίδιους τους συντελεστές. Και μπορεί αυτή τη στιγμή οι δημιουργοί του δίσκου να μην εμφανίζονται σταθερά σε κάποιο μαγαζί, αλλά είναι διαθέσιμοι για κάποιες ζωντανές εμφανίσεις, οι οποίες μπορούν να κανονιστούν σε επικοινωνία μαζί τους.
Ρ.Β.