Το κλειδί στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη είναι η σωστή διατροφή. Σε όποια από τις δύο φάσεις και αν βρίσκεστε ένα είναι σίγουρο, ότι δεν θα στερηθείτε κανένα φαγητό που είχατε πριν στη διατροφή σας. Οι διατροφικές σας ανάγκες είναι ίδιες με όλων των ανθρώπων, αρκεί να δώσετε περισσότερη έμφαση στον τρόπο που χτίζετε τις καθημερινές σας διατροφικές συνήθειες. Και τι σημαίνει αυτό;
• Τι τρώω. Οι επιλογές των τροφίμων παίζουν σημαντικό ρόλο. Στην διατροφή μας πρέπει να υπάρχει ποικιλία και τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων.
• Πότε τρώω. Το πιο σημαντικό είναι ο σωστός προγραμματισμός των γευμάτων μας μέσα στην ημέρα. Το να έχουμε καταμερισμό των γευμάτων μας είναι το σημαντικότερο για τη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος.
• Πόσο τρώω. Η ποσότητα φαγητού που καταναλώνω παίζει ρόλο. Ακόμη και αν τρώω «υγιεινά» φαγητά εάν τα τρώω σε λάθος ποσότητα τότε παύουν να αποτελούν σωστή επιλογή για τον οργανισμό μας.
Σακχαρώδης Διαβήτης & Υδατάνθρακες
Δεν χρειάζεται να τρώμε «ειδικά» φαγητά για να αποφύγουμε ή να αντιμετωπίσουμε το διαβήτη. Για να προλάβουμε ή να χειριστούμε σωστά την κατάσταση το κομμάτι της διατροφής μας που πρέπει να προσέξουμε είναι οι υδατάνθρακες, καθώς είναι αυτοί που επηρεάζουν τη γλυκόζη στο αίμα μας. Οι υδατάνθρακες αποτελούν τη βάση της διατροφής μας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποκλείονται. Οι ομάδες τροφίμων που περιέχουν υδατάνθρακες είναι οι ομάδες των δημητριακών, των γαλακτοκομικών, των φρούτων & των λαχανικών. Πως λοιπόν μπορούμε να τους χειριστούμε σωστά;
• Πρέπει να καταναλώνουμε σταθερής ποσότητας των υδατανθράκων καθημερινά και να τους μοιράζουμε σε πολλά γεύματα. Μικρά, συχνά γεύματα. Ο οργανισμός μπορεί να τους χειριστεί πολύ καλύτερα εάν είναι μοιρασμένοι, παρά αν τους λάβει σε ένα ογκώδες γεύμα.
• Συστήνεται η κατανάλωση 3 κυρίων γευμάτων και 3 ενδιάμεσων γευμάτων.
• Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην κατανάλωση των απλών υδατανθράκων. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε απλούς υδατάνθρακες είναι η ζάχαρη (άσπρη και μαύρη), σιρόπι καλαμποκιού, μέλι, μαρμελάδα, ζελέ και ότι περιέχει τα παραπάνω (π.χ. γλυκά διαφόρων τύπων). Η κατανάλωση τους πρέπει να είναι περιστασιακή και ελεγχόμενη και να μην ξεπερνάει τις συνιστώμενες ποσότητες για το κάθε άτομο ξεχωριστά.
• Επιλέγουμε σύνθετους υδατάνθρακες. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι τα μη επεξεργασμένα δημητριακά, τα όσπρια, τα λαχανικά και τα φρούτα. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες έχουν καλύτερη απόκριση στον οργανισμό καθώς είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες. Ο ρόλος των φυτικών ινών στην διατροφή μας είναι η ρύθμιση της εντερικής λειτουργίας, η ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στον οργανισμό άρα και του Σακχαρώδη Διαβήτη, η ρύθμιση των επιπέδων των λιπιδίων στο αίμα καθώς και το αίσθημα του κορεσμού, αφού μας φουσκώνουν και μας κάνουν να αισθανόμαστε χορτάτοι.
Συμβουλές για τον χειρισμό της καθημερινής πρόσληψης υδατανθράκων
• Καταναλώνετε σύνθετους υδατάνθρακες στη διατροφή σας. Προτιμήστε μαύρο ψωμί, δημητριακά ολικής αλέσεως αντί για απλά επεξεργασμένα προϊόντα.
• Κάθε μέρα καταναλώστε μικρά γεύματα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα και στις ίδιες ώρες.
• Καταμερίστε στους υδατάνθρακες της διατροφής σας στα γεύματα σας.
• Αποφύγετε το αλκοόλ και τα ροφήματα πλούσια σε υδατάνθρακες (αναψυκτικά, χυμούς του εμπορίου). Για να χορτάσετε τη δίψα σας πιείτε νερό ή ανθρακούχο νερό για να καλύψετε την έλλειψη των αναψυκτικών.
• Επισκεφτείτε έναν εξειδικευμένο κλινικό διαιτολόγο διατροφολόγο, ώστε να σας κατευθύνει προς τις επιλογές τροφίμων και την τοποθέτηση τους στη δική σας καθημερινότητα.
Βασιλική Μ. Γκέσου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών