Η ισορροπημένη διατροφή, σε όλα τα στάδια της ζωής μας, είναι ένα εργαλείο. Ένα εργαλείο για επιτύχουμε πνευματική διαύγεια, να θωρακιστούμε και να αντιμετωπίσουμε ασθένειες, να είμαστε δυνατοί και εύρωστοι. Επίσης η διατροφή είναι ένα μέσο να αντιμετωπίζουμε θετικά τη ζωή και να είμαστε συναισθηματικά ολοκληρωμένοι. Παρόλα αυτά, με την πάροδο της ηλικίας πολλές φορές παραμελούμε τη διατροφή μας, καθώς αισθανόμαστε ότι το σώμα μας εγκαταλείπει και έτσι το αμελούμε και εμείς. Αυτό όμως είναι μία πολύ κακή απόφαση. Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε όποια ηλικία και αν βρισκόμαστε. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα βασικά σημεία που πρέπει να προσέξουμε για να ξανακατακτήσουμε τα οφέλη της ισορροπημένης διατροφής.
Σημείο 1ο: Προσοχή στη Βιταμίνη D.
Η Βιταμίνη D είναι μία από τις πιο βασικές βιταμίνες στους ηλικιωμένους και δυστυχώς οι περισσότεροι εμφανίζουν ανεπάρκεια. Ο ρόλος της βιταμίνης αυτής στο σώμα είναι να βοηθά στο μεταβολισμό του ασβεστίου και συνεπώς στην υγεία των οστών. Υπάρχουν δύο τρόποι να προσλάβουμε τη βιταμίνη αυτή. Ο πρώτος είναι μέσω της διατροφής, από τρόφιμα όπως το γάλα, το γιαούρτι, το σολομό, τις σαρδέλες κ.τ.λ.. Ο δεύτερος τρόπος είναι από την ηλιακή ενέργεια. Με την έκθεση της επιδερμίδας στον ήλιο ο οργανισμός μας συνθέτει τη Βιταμίνη D. Συμπερασματικά, τα άτομα που βρίσκονται στη Τρίτη ηλικία θα πρέπει να έχουν καθημερινά στη διατροφή τους τρόφιμα πλούσια σε Βιταμίνη D, αλλά και να εκτίθενται με κάθε ευκαιρία στο ηλιακό φως χωρίς να έχουν εντελώς καλυμμένο το σώμα τους με σκουρόχρωμα ρούχα.
Σημείο 2ο: Το ασβέστιο πάνω από όλα!
Το ασβέστιο, ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά στη διατροφή μας, και ειδικά στην τρίτη ηλικία. Ο κύριος του ρόλος είναι η υγεία των οστών. Ανεπαρκής πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει σε ραχίτιδα, οστεοπόρωση και άλλες παρόμοιες καταστάσεις. Τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο είναι τα γαλακτοκομικά, τα τυριά, τα ψάρια που τρώγονται με τη ραχοκοκαλιά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα όσπρια. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε ένα σημείο. Όσο ασβέστιο και αν καταναλώνουμε αν παράλληλα δεν προσλαμβάνουμε τη Βιταμίνη D δεν μπορούμε να το απορροφήσουμε.
Σημείο 3ο: Απώλεια της όρεξης.
Όσο περνάνε τα χρόνια και με διάφορα μικροπροβλήματα που μας προκύπτουν όπως η τοποθέτηση μασέλας, η εξασθένιση της οσμής και τη γεύσης, οι παρενέργειες από τυχόν καταστάσεις υγείας ή οι περιορισμοί που έχουμε από διάφορα προβλήματα υγείας οδηγούν στο να μειώνεται η επιθυμία μας να καταναλώσουμε φαγητό. Το άσχημο σε αυτή τη κατάσταση είναι ότι το παραπάνω το θεωρούμε φυσιολογικό. Όμως δεν είναι.. Ο υποσιτισμός στα άτομα της τρίτης ηλικίας αποτελεί ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Και δυστυχώς ένα πολύ επικίνδυνο φαινόμενο, καθώς μπορεί να επιφέρει στην επιφάνεια ή να επιδεινώσει θέματα υγείας. Επιπλέον από ψυχολογικής πλευράς, ο ηλικιωμένος χάνει απόλαυση και σταδιακά την όρεξη για ζωή. Η τρίτη ηλικία μπορεί να αποτελέσει τη καλύτερη φάση της ζωής του ανθρώπου, καθώς τότε μπορούμε να απολαύσουμε τους κόπους μιας ζωής.
Σημείο 4ο: Προσοχή στις φυτικές ίνες.
Με τη πάροδο των ετών έρχεται σταδιακή απόπτωση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος, με αποτέλεσμα τη δυσκολότερη επεξεργασία κάποιων απαραίτητων συστατικών της τροφής. Έτσι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια για την αποφυγή των αρνητικών συμπτωμάτων.
Για οποιαδήποτε απορία σας μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στην ηλεκτρονική διεύθυνση vgesou@gmail.com ή στα παρακάτω τηλέφωνα. Επίσης παρακολουθήστε στο West Channel, την εκπομπή «Περί Διατροφής» κάθε Κυριακή στις 15.00 και Τετάρτη στις 18.40 (Ε), όπου θα ανακαλύψουμε περισσότερες πτυχές της σωστής διατροφής.
Βασιλική Μ. Γκέσου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών
Μπουσίου & Εστίας 3, 50100 Κοζάνη
Τ. 2461501817 Κ. 6932727508
vgesou@gmail.com