Το πρωτόγεννες πλεόνασμα σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ξεπερνά τελικά το 1,5 δις ευρώ για το 2013. Όλο «καμάρι» η κυβερνητική πλειοψηφία προωθεί την πολιτική επιχειρηματολογία της, βασιζόμενη σε αυτό το επίτευγμά της. Από την άλλη πλευρά η αντιπολίτευση μιλάει για στατιστικό τέχνασμα και για λογιστικές αλχημείες που δεν έχουν καμιά πρακτική αξία.
Και ο έλληνας πολίτης που εδώ και 5 χρόνια «άλλαξε η ζωή του» (άκρως επιεικής όρος για την επίδραση της κρίσης στις ζωές μας…) μένει να αναρωτιέται τι ακριβώς συμβαίνει. Ποιος από τους δύο έχει δίκιο? Απάντηση: Κανένας από τους δύο.
Δεν έχει δίκιο η αντιπολίτευση διότι το πρωτόγεννες πλεόνασμα υπό τις επιστημονικά παραδεκτές οικονομικές αρχές και κάτω από τον αυστηρό έλεγχο της Τρόικας, όντως επετεύχθη. Πλέον δεν είμαστε μόνοι μας για να «λέμε ότι θέλουμε» με τα νούμερα που παρουσιάζουμε, όπως παλιότερα. Πλέον η Τρόικα ελέγχει κάθε οικονομική πτυχή του προϋπολογισμού και διαθέτει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να εξακριβώνει την πραγματικότητα. Οπότε το πρωτόγεννες πλεόνασμα μάλλον δεν είναι «αλχημεία».
Δυστυχώς όμως δεν έχει δίκιο και η κυβέρνηση. Γιατί ο τρόπος που επετεύχθη το «πλεόνασμα» είναι πολύ απλά μην πληρώνοντας τις στοιχειώδες υποχρεώσεις του το κράτος. Και εξηγούμαι: Μόλις πριν λίγες μέρες, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) ανακοίνωσε πως το κράτος χρωστάει στις επιχειρήσεις επιστροφές ΦΠΑ 806 εκ ευρώ. Τα στοιχεία αφορούν την περίοδο μέχρι 10/2/2014. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η αναμονή κυμαίνεται από 1,5 έως 2 χρόνια. Δηλαδή αμέσως τα περίπου 800 εκ ευρώ από το 1,5 δις του «πλεονάσματος» βρέθηκαν επειδή το κράτος εδώ και 1,5 χρόνο δεν πληρώνει επιστροφή ΦΠΑ! Αν δε λάβουμε υπόψη και τον μειωμένο προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ του 2013 κατά 700 εκ ευρώ σε σχέση με το 2012 (παράδοξο αν σκεφτεί κανείς ότι οι άνεργοι αυξήθηκαν το 2013 σε σχέση με το 2012), τότε αυτομάτως έχουμε: 800 + 700 = 1,5 δις ευρώ! Τέλος αν αναλογιστούμε και τις αμέτρητες καταγγελίες υπηρεσιών για μειωμένα (έως ανύπαρκτα) κονδύλια για υλικά στα νοσοκομεία, πετρέλαιο στα σχολεία, αναλώσιμα κτλ, τότε πιθανώς το «πρωτογενές πλεόνασμα» θα έπρεπε να ήταν ακόμα μεγαλύτερο…
Αυτό που θέλω να πω κ. Στουρνάρα είναι πως και εγώ αν δεν πληρώσω τίποτα και κανέναν για ένα χρόνο, «πρωτόγεννες πλεόνασμα» θα φτιάξω. Και είναι τραγικό να σκεφτεί κανένας πως μια κυβέρνηση που πρεσβεύει την «ανάπτυξη» άφησε να κλείσουν περίπου 28 χιλιάδες επιχειρήσεις το 2013. Το τραγικό δεν έγκειται στο ότι έκλεισαν. Αλλά στο ότι πολλές από αυτές έκλεισαν όχι απόλυτα λόγω της κρίσης αλλά επειδή περίμεναν το ΦΠΑ που τους χρωστούσε το κράτος για να επιβιώσουν. Το οποίο δεν ήρθε ποτέ…
Ο Ελληνικός λαός έχει δείξει μεγάλα περιθώρια υπομονής στα 5 χρόνια της κρίσης. Και η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού (ακόμα) δεν ασπάζεται τις άκρως δημαγωγικές κορόνες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και της λοιπής αντιπολίτευσης που θεωρεί ότι όλοι πρέπει να παίρνουν λεφτά μέχρι να πεθάνουν, αλλά κανένας ακόμα και σήμερα δεν έχει εξηγήσει πως και που θα τα βρει. Ο κόσμος θέλει επιτέλους να δει απτά αποτελέσματα και μια πραγματική προοπτική ανάπτυξης. Όχι «πλεονάσματα» που βασίζονται στην πλάτη της κοινωνίας…
Παύλος Κιλίντζης
Διπλωματούχος Ηλεκτρονικός Μηχανικός