Μετρούν και ξαναμετρούν τα μέτρα κατά της εισφοροδιαφυγής οι εκπρόσωποι των δανειστών και τα βρίσκουν ελλιπή. Την ίδια στιγμή ζητούν να εφαρμοστούν μέτρα που ενώ έχουν ψηφιστεί από την ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν ενταχθεί στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, και οδηγούν σε μείωση συντάξεων εξαιτίας της μείωσης των εισφορών. Και παράλληλα πιέζουν για αλλαγές στα εργασιακά με αιχμή την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την επέκταση της προσωρινής απασχόλησης στο δημόσιο.
Η τρόικα δεν αποκλείει το σχέδιο Βρούτση για την εισφοροδιαφυγή και το νοικοκύρεμα του συστήματος. Απλώς αμφιβάλλει αφενός για την αποτελεσματικότητά του εκτιμώντας ότι το πολύ να εξοικονομηθούν 250-300 εκατ. ευρώ και όχι 500 ή και 800 εκατ. ευρώ που εκτιμά η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αφετέρου για τον χρόνο απόδοσης των μέτρων, υποστηρίζοντας ότι τα όποια αποτελέσματα θα φανούν στο β΄ εξάμηνο του 2014.
Ακόμα και με την προσθήκη εσόδων από ληξιπρόθεσμες οφειλές, που η ενεργοποίηση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θεωρούν ότι δεν μπορούν να εισπραχθούν πάνω από 300.000.000 ευρώ, συνολικά.
τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει ξεκάθαρο πρόβλημα είσπραξης εσόδων, αφού η ρύθμιση της «Νέας Αρχής» αποδίδει πολύ λιγότερα από τα αναμενόμενα. Όπως προκύπτει από τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, έως την 1/11 είχαν υποβληθεί μόλις 18.344 αιτήσεις για τη ρύθμιση της «Νέας Αρχής» με τις 44 δόσεις. Έως την ίδια ημερομηνία είχαν καταβληθεί 11.522.584 ευρώ ως εφάπαξ εξόφληση και άλλα 15.723.347 ευρώ μέσω της διαδικασίας των δόσεων. Συνολικά δηλαδή στο τετράμηνο που βρίσκεται σε ισχύ, η ρύθμιση της «Νέας Αρχής» δεν έχει αποφέρει πάνω από 27.245.931 ευρώ.
Την ίδια στιγμή στην Πάγια Ρύθμιση των 12 δόσεων οι αιτήσεις είναι 9.446, δηλαδή σχεδόν οι μισές. Ως αποτέλεσμα τα έσοδα είναι πολύ περιορισμένα. Πιο συγκεκριμένα εισπράχθηκαν 951.408 ευρώ ως εφάπαξ εξόφληση και άλλα 19.664.117 ευρώ ως μέρος των δόσεων που έχουν συμφωνηθεί. Αυτό σημαίνει ότι συνολικά η Πάγια Ρύθμιση απέφερε στο ΙΚΑ μόλις 20.615.525 ευρώ. Άρα και οι δύο ρυθμίσεις μαζί δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν πάνω από 47.861.456 ευρώ μέσα σε ένα τετράμηνο.
Σε αυτά τα απογοητευτικά στοιχεία ελπίζει το υπουργείο Εργασίας προκειμένου οι δανειστές να δεχθούν βελτίωση της ρύθμισης. Βέβαια, οι διαρροές για νέα βελτιωμένη διάταξη με 72 δόσεις, μόνο πρόβλημα δημιουργεί στα ταμεία, αφού όλοι περιμένουν τη νέα ρύθμιση και δεν διακανονίζουν τα χρέη τους. Επίσης, δεν έγινε δεκτή και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την Τρόικα. Πηγές από το Μαξίμου πάντως, επιμένουν ότι η ρύθμιση θα βελτιωθεί, ακόμη κι αν χρειαστεί να νομοθετηθεί χωρίς την έγκριση των δανειστών…
Αναπόφευκτες φαντάζουν οι περικοπές στις συντάξεις των ΔΕΚΟ και των τραπεζών κατά 2%-3%, προκειμένου να εφαρμοστεί από το νέο έτος η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η εξισορρόπησή τους με τις εισφορές που καταβάλλονται προς το ΙΚΑ. Ταυτόχρονα, οι επικεφαλής των δανειστών της χώρας επιμένουν στο να θέλουν να προχωρήσει άμεσα η κατάργηση όλων των κοινωνικών πόρων (φόροι υπέρ τρίτων), που όμως αναμένεται να επιβαρύνει σημαντικά τα ασφαλιστικά ταμεία, μειώνοντας και άλλο τα έσοδά τους.
Στο θέμα της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες έως το 2016, η κυβέρνηση επιδιώκει να κερδίσει χρόνο, ζητώντας την εφαρμογή του μέτρου, με μείωση της τάξης του 1,4% από τον Ιούλιο του 2014. Επίσης, ζητά την εφαρμογή του σε συνδυασμό με την ένταξη των εργοδοτών σε ρύθμιση χρεών, καθώς υπάρχουν σκέψεις να εφαρμοστεί μόνο για τους συνεπείς εργοδότες. Βέβαια, ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενέχει νομικούς κινδύνους που σύμφωνα με ειδικούς δύσκολα θα ξεπεραστούν.
Στο θέμα της μείωσης των εφάπαξ – επικουρικών, ίσως, την μόνο προεξοφλημένη περικοπή οι ενστάσεις εγείρονται από το ΠΑΣΟΚ που συμμετέχει στην κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι μπορεί ο μαθηματικός τύπος που προωθείται να βελτιωθεί, προκειμένου η μείωση να είναι μικρότερη από 30% – 40%.
Επισπεύδονται οι ομαδικές απολύσεις – προσωρινή απασχόληση στο δημόσιο
Επέκταση του μέτρου της προσωρινής απασχόλησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ή ακόμη και τον αμιγώς στενό δημόσιο τομέα, ζήτησε η τρόικα από το υπουργείο Εργασίας, την ίδια στιγμή που πιέζει για επίσπευση της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων.
Τα δύο αυτά θέματα τέθηκαν τόσο σε επίπεδο επικεφαλής, όσο και από τα τεχνικά κλιμάκια και δημιούργησε νέο πονοκέφαλο στο υπουργείο Εργασίας.
Συγκεκριμένα, ζητήθηκε από υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, το μέτρο της προσωρινής απασχόλησης να επεκταθεί στο δημόσιο, ενώ σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του στον ιδιωτικό τομέα, ζητήθηκε πιο ευέλικτο πλαίσιο, ώστε να επεκταθεί η χρήση της προσωρινής απασχόλησης, ως απασχόληση με χαμηλό κόστος.
Η τρόικα ζήτησε επίσης να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, άρα να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση στη θεσμοθέτηση του νέου πλαισίου. Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα επιτρέπεται κάθε μήνα, σε επιχειρήσεις άνω των 150 εργαζομένων να απολύονται μόλις το 5% ή έως 30 άτομα. Σύμφωνα με πληροφορίες, προωθείται η κατάργηση της υπουργικής έγκρισης για την πραγματοποίηση ομαδικών απολύσεων σε επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 150 εργαζόμενους, ιδίως για αυτές που βρίσκονται σε φάση αναδιάρθρωσης.