Ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης από κοινού με τον «Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Κοζάνης» προσκάλεσαν σε διάλεξη στην Κοζάνη τον κ. Παύλο Τζερμιά, καθηγητή πανεπιστημίου Ζυρίχης Ελβετίας, ιστορικό, πολιτικό αναλυτή διεθνούς φήμης, συγγραφέα και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Η πρόσκληση έγινε κατόπιν πρότασής μας, καθώς είμαστε γνώριμοι με το κ. Τζερμιά από το 1992, όταν είχε έρθει στην Κοζάνη, στο συνέδριο του Δ.Ι.Κ.Α.Ε. Ο κ. Τζερμιάς αποδέχτηκε ευχαρίστως την πρόσκληση και στις 24 Φεβρουαρίου έκανε διάλεξη στην Κοζάνη. Τον ίδιο μήνα ο κ. Τζερμιάς βρέθηκε στην Αθήνα για δύο διαλέξεις, προσκαλεσμένος από το Μουσείο Αθηνών του Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία,
Ο κ. Τζερμιάς βρέθηκε στην Κοζάνη για δεύτερη φορά, μετά από είκοσι χρόνια, καθώς είχε έρθει στην Κοζάνη τον Αύγουστο του 1992, συμμετέχοντας στο συνέδριο του ΔΙ.Κ.Α.Ε. (Διεθνές Κέντρο Απόδημου Ελληνισμού), το οποίο είχε διοργανώσει ο Δήμος Κοζάνης, και στο οποίο συμμετείχαν περί τους 30 Έλληνες καθηγητές ελληνικών Πανεπιστημίων και της Αλλοδαπής. Το θέμα του συνεδρίου ήταν «Ο Ελληνισμός στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, Ιστορία, σύγχρονες εξελίξεις , προοπτικές δια την Ελληνική διασπορά». Η ομιλία του Τζερμιά στο συνέδριο ήταν «Ο Ελληνισμός στην Ευρώπη, προσδοκίες και δυνατότητες». Διατηρώντας καλές αναμνήσεις από την Κοζάνη, δέχτηκε μετά χαράς νάρθει και να μιλήσει, καίτοι είναι πλέον κάποιας ηλικίας. Ο κ. Τζερμιάς σπούδασε με υποτροφία στην Ελλάδα και στη Ζυρίχη, ενώ έχει να επιδείξει μια σημαντική διαδρομή στην ιστορία των ελληνικών γραμμάτων με διεθνή αναγνώριση.
Η διάλεξη δόθηκε στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου Κοζάνης, ενώ είχε προηγηθεί ομιλία του στο Μουσείο Αθηνών. Το θέμα της ομιλίας του ήταν «ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ. ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ». Ήταν πολύ επίκαιρο το θέμα, και δυστυχώς τη διάλεξη δεν την παρακολούθησαν οι άνθρωποι των γραμμάτων της πόλης μας, να ακούσουν έναν έμπειρο καθηγητή, ιστορικό και συγγραφέα πολλών βιβλίων, που είναι αναγνωρίσιμος στους πνευματικούς χώρους της Ευρώπης. Η ομιλία ήταν άκρως εμπεριστατωμένη.Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην Ελληνική γλώσσα, για την οποία μάλιστα, όπως είπε, έχουν ασχοληθεί πολλοί γερμανοί επιστήμονες από το 1540 και εντεύθεν.
Η ομιλία, που κράτησε μιάμιση ώρα, είχε βάθος επιστημονικό, και ήταν μια φιλοσοφική περιήγηση στην Ελληνική γλώσσα. Σήμερα σπανίζουν ομιλίες του είδους αυτού από δασκάλους ακαδημαϊκούς, που συνεχίζουν παρά την ηλικία τους να μεταδίδουν τις γνώσεις τους. Να σημειώσω ότι ο κ. Τζερμιάς είναι ένας απόστολος του πλατωνικού συμποσίου, διότι δύο φορές τον μήνα, και συγκεκριμένα ημέρα Πέμπτη, πραγματοποιεί στο σπίτι του στη Ζυρίχη συμπόσιο διαλεκτικής, στο οποίο συμμετέχουν καθηγητές Έλληνες που είναι στη Ζυρίχη, άλλοι επιστήμονες, σπουδαστές μεταπτυχιακοί και Διδάκτορες, καθώς και φοιτητές Έλληνες που σπουδάζουν στη Ζυρίχη. Μεταξύ αυτών είναι και ένας Κοζανίτης φοιτητής, ο Χαρίσης (Χάρης) Λούκας, που σπουδάζει στη Ζυρίχη. Τα γράφω αυτά για να συγχαρώ τον άνθρωπο-επιστήμονα που δεν σταματάει να διδάσκει και να συγγράφει: 15 βιβλία μερικά και στη Γερμανική και πάρα πολλά άρθρα και στην Ελληνική και τη Γερμανική. Ο βίος του μπορεί να χαρακτηριστεί από τον σωκρατικό λόγο «έως πέρ αν εμπνέω και οίος τ’ω, ου μη παύσωμαι φιλοσοφείν» (έως ότου ζω δε θα παύσω να φιλοσοφώ).
Μετά την ομιλία δέχτηκε ερωτήσεις από τον Δημήτριο Μυλωνά, που έχει σπουδάσει στη Γερμανία και είναι δρ. αρχαιολογίας, ο οποίος ως εκπρόσωπος της αντιπεριφέρειας Κοζάνης παρουσίασε τον κ. Τζερμιά στο ακροατήριο. Προ της ενάρξεως της ομιλίας χαιρέτησαν τον κ. Τζερμιά ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Σόκουτης και ο πρόεδρος του Μουσείου κ. Πολυνείκης Αγγέλης. Μετά την ομιλία ο κ. Τζερμιάς προσέφερε από ένα βιβλίο του στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Σόκουτη και στο Μουσείο, που εξέδωσε προσφάτως με τίτλο «Περιήγηση στην Ελληνική Φιλοσοφία». Ο Αντιπεριφερειάρχης του προσέφερε ένα χάλκινο πιάτο που εικονίζει το Καμπαναριό Κοζάνης, ενώ το Μουσείο το βιβλίο «Ο Νομός Κοζάνης, στο χώρο και στο χρόνο, Φύση-Ιστορία-Παράδοση» εκδόσεως του συνδέσμου γραμμάτων και τεχνών.
Η διοργάνωση τέτοιας ποιότητος διαλέξεων φιλοσοφικού περιεχομένου είναι αξιέπαινη, και κεντρίζουν το ενδιαφέρον των νέων επιστημόνων για μάθηση. Η Περιφέρεια, ο κ. Σόκουτης, ο Σύλλογος Γραμμάτων και Τεχνών, αξίζουν τον έπαινο, και ο κ. Τζερμιάς τις ευχαριστίες μας.
Γιάννης Κορκάς
3-4-2013