Μια ταπισερί του Πάμπλο Πικάσο η οποία εκτίθεται στο φημισμένο εστιατόριο «Four Seasons» της Νέας Υόρκης θα αφαιρεθεί τις επόμενες ημέρες επειδή υπάρχουν φόβοι πως ο τοίχος επάνω στον οποίον είναι κρεμασμένη είναι τόσο σαθρός που μπορεί να συμπαρασύρει στην καταστροφή αυτό το σημαντικό έργο τέχνης. Η ταπισερί με τίτλο «Le Tricorne», ηλικίας σχεδόν 100 ετών, φιλοτεχνήθηκε από τον ισπανό ζωγράφο το 1919 στο Λονδίνο και χρησιμοποιήθηκε ως σκηνικό για τις ανάγκες της παράστασης χορού «Το τρίκοχο καπέλο» που ανέβηκε την ίδια εκείνη χρονιά από τα Ρωσικά Μπαλέτα στο Alhambra Theater της βρετανικής πρωτεύουσας.
«Αρχικά είχαμε σκεφθεί να τοποθετήσουμε το έργο στη μεγάλη τραπεζαρία, αλλά λόγω του απεικονιζόμενου θέματος – δύο άλογα που σέρνουν έναν νεκρό ταύρο – σκεφτήκαμε πως δεν θα ήταν ωραίο να το βλέπουν οι συνδαιτυμόνες του εστιατορίου, οπότε αποφασίστηκε να αναρτηθεί στον κεντρικό διάδρομο» τόνισε σε συνέντευξή της στους «New York Times» η 85χρονη Λάμπερτ.
«Μας ενημέρωσαν ότι η διαδικασία αφαίρεσης της ταπισερί είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, επειδή το έργο, έπειτα από τόσα χρόνια, είναι εύθραυστο και μπορεί ανά πάσα στιγμή να κατακερματιστεί σε πολλά κομμάτια» σημειώνει η Πεγκ Μπριν, πρόεδρος του Οργανισμού Συντήρησης Μνημείων της Νέας Υόρκης, επισημαίνοντας ωστόσο και τις υποψίες της για την ξαφνική αυτή «πρεμούρα» να κατέβει από τους τοίχους του «Four Seasons» ένα τόσο σημαντικό έργο τέχνης. «Ενας εκ των ιδρυτών του RFR Holding δεν είναι και ο πιο φανατικός οπαδός της συγκεκριμένης ταπισερί και μάλιστα τον άκουσα να λέει κατά λέξη πως είναι “ένα κουρέλι που δεν έχει θέση στο εστιατόριο”» λέει η Μπριν, κατηγορώντας – χωρίς, ωστόσο, να κατονομάζει ευθέως – ως υπεύθυνο για την κίνηση αυτή τον Εϊμπι Ρόζεν, 53χρονο διευθύνοντα σύμβουλο της κτηματομεσιτικής εταιρείας.
«Με είχε πάρει τηλέφωνο ο Ρόζεν τον περασμένο Νοέμβριο για να μου πει πως ο τοίχος επάνω στον οποίο ακουμπούσε χρειαζόταν επειγόντως επισκευή. Του ζήτησα να μου στείλει, ως όφειλε, την επίσημη έκθεση του μηχανικού του, αλλά μου είπε πως δεν έχει κάτι τέτοιο στα χέρια του. Και όταν τον ρώτησα αν μπορούν να γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες επιδιόρθωσης χωρίς να χρειαστεί να κατέβει η ταπισερί, μου απάντησε πως δεν υπάρχει αρκετός χώρος για να δουλέψει το συνεργείο» λέει σήμερα η Μπριν.