Δώδεκα ολόκληρες ώρες παρέμεινε στην κορυφή ενός πεύκου, ύψους τριάντα μέτρων, ένα μικρό αρκουδάκι, το οποίο κατέφυγε εκεί για να γλυτώσει από τα τσοπανόσκυλα που το κυνηγούσαν.
Το περιστατικό συνέβη πριν από μερικές ημέρες στην Πίνδο, κοντά στη σήραγγα του Μετσόβου.
Μετά την απομάκρυνση των σκυλιών και την παρέλευση του κινδύνου, το αρκουδάκι παρέμεινε στην κορυφή του δέντρου, καθώς φοβόταν πλέον τους περίεργους κατοίκους που έσπευσαν να δουν το πρωτοφανές θέαμα. Το πρωί της περασμένης Τετάρτης η επιστημονική ομάδα της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ» ειδοποιήθηκε πως ένα μικρό αρκουδάκι βρίσκεται απροστάτευτο και αποκομμένο από τη μαμά του στην κορυφή ενός δέντρου, στην περιοχή του Μαλακασίου του νομού Τρικάλων. Αμέσως έσπευσε στην περιοχή ειδικό κλιμάκιο της «Καλλιστώ». Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, το αρκουδάκι σκαρφάλωσε στην κορυφή μιας μαύρης πεύκης ύψους περίπου 30 μέτρων για να γλιτώσει από τους διώκτες του.
Το μικρό αρκουδάκι έκανε τη βόλτα του μαζί με τη μητέρα του σε δασική περιοχή νότια του Μαλακασίου και συγκεκριμένα νότια της σήραγγας του Μετσόβου, όταν τους επιτέθηκαν τσοπανόσκυλα. Ενστικτωδώς το μικρό αρκουδάκι ανέβηκε στην κορυφή του κοντινότερου δέντρου ενώ η μητέρα τράπηκε σε φυγή, με σκοπό να επιστρέψει στο παιδί της μόλις περάσει ο κίνδυνος. Τα μέλη της ομάδας της «Καλλιστώ» όταν βρέθηκαν στο σημείο διαπίστωσαν πως το αρκουδάκι ενώ είχε διαφύγει τον κίνδυνο από τα σκυλιά βρίσκονταν εκτεθειμένο στα αδιάκριτα βλέμματα και το θόρυβο αρκετών κατοίκων της ευρύτερης περιοχής που ήθελαν οπωσδήποτε να δουν από κοντά το σπάνιο αυτό θέαμα. Η κατάσταση αυτή τρόμαζε περισσότερο το μικρό ζώο το οποίο ανέβαινε όλο και πιο ψηλά στο δέντρο, νιώθοντας αυτή την φορά την απειλή των ανθρώπων. Η ομάδα της «Καλλιστώ» αποτελούμενη από δύο βιολόγους και το νοσοκόμο κτηνίατρο της οργάνωσης, ζήτησαν από τον κόσμο και τα τηλεοπτικά συνεργεία να απομακρυνθούν από την περιοχή έτσι ώστε είτε το ζώο να ηρεμήσει και να κατέβει από μόνο του, είτε για μπορέσει να ξαναπλησιάσει η μαμά του για να το φωνάξει.
Ο κόσμος τελικά απομακρύνθηκε και η ομάδα της «Καλλιστώ» παρακολουθούσε εκ του μακρόθεν την εξέλιξη της ιστορίας έτσι ώστε να εξασφαλιστεί το αίσιο τέλος της. Έστησαν λοιπόν ένα αυτόματο καταγραφικό σύστημα εφοδιασμένο με υπέρυθρες ακτίνες και κατέγραψαν στις 7 μ.μ. της ίδιας μέρας το κάλεσμα της μαμάς αρκούδας στο μικρό της το οποίο ανακουφισμένο πια κατέβηκε από το δέντρο, αλλά μάλλον θα θυμάται για καιρό την περιπέτειά του.
Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως η περιοχή στην οποία βρέθηκε το αρκουδάκι είναι σημαντικός βιότοπος και ταυτόχρονα πέρασμα για τις αρκούδες μεταξύ βόρειας και νότιας Πίνδου. Η «ΚΑΛΛΙΣΤΩ», στο πλαίσιο ειδικού ερευνητικού προγράμματος παρακολουθεί με τη μέθοδο της δορυφορικής τηλεμετρίας τρεις θηλυκές μαμάδες αρκούδες. Τα αποτελέσματα από αυτή τη μελέτη δείχνουν πως οι θηλυκές μαζί με τα μικρά τους δεν κινούνται σε μεγάλη ακτίνα από τη φωλιά τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ