Αρχική > Στήλες > Γαστρονομία και διατροφή > Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Πάστα με τυρί μασκαρπόνε και ινδοκάρυδο

Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Πάστα με τυρί μασκαρπόνε και ινδοκάρυδο

Κοινοποιήστε το άρθρο... Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Πάστα με τυρί μασκαρπόνε και ινδοκάρυδο!

Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν την πλούσια γεύση του συγκεκριμένου γλυκού, είναι μία γλυκιά έμπνευση με θεϊκή υφή και γεύση! Μοναδική γλυκιά πανδαισία γεύσεων! Απλά δοκιμάστε το και θα δικαιωθείτε για την προσπάθεια!

Υλικά :

Παντεσπάνι

  • 120 γρ. αλεύρι
  • 1/2 σακουλάκι banking bounder
  • 60 γρ. κακάο
  • 250 γρ. βούτυρο θερμοκρασία δωματίου
  • 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 5 αυγά
  • ½ ποτήρι γάλα
  • 2 κουτ. σούπας nesquik

Κρέμα μασκαρπόνε

  • 350γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γρ. μασκαρπόνε σε θερμοκρασία ψυγείου
  • 250 γρ. ζάχαρη άχνη περασμένη από σίτα
  • 2 βανίλιες
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 50 γρ. καρύδα τριμμένη
  • γάλα (αν χρειαστεί)

Γκανάζ

  • 50 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • 50γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος
  • Κουβερτούρα γάλακτος κομμένη με μαχαίρι ή νιφάδες σοκολάτας για την διακόσμηση

Εκτέλεση :

Ξεκινάμε με το παντεσπάνι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο και το χτυπάμε 4-5 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε την ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει πάρα πολύ, 6-7 λεπτά. Μειώνουμε την ταχύτητα, ρίχνουμε ένα- ένα τα αυγά, φροντίζοντας το πρώτο αυγό να έχει αφομοιωθεί εντελώς στο μείγμα προτού ρίξετε το δεύτερο. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το κακάο και τα κοσκινίζουμε. Προσθέτουμε το αλεύρι και το κακάο και με σπάτουλα «διπλώνετε» το μείγμα, παίρνοντάς το από τη βάση και φέρνοντάς το στην επιφάνεια με μεγάλες απαλές κινήσεις. Σταματάτε μόλις τα υλικά ενσωματωθούν.

Στο ταψί της κουζίνας στρώνουμε λαδόκολλα και προσέχουμε να περισσεύει αριστερά και δεξιά του ταψιού για να βγάλουμε εύκολα το παντεσπάνι. Ρίχνουμε το μείγμα μέσα στο ταψί και με μία σπάτουλα το στρώνουμε ομοιόμορφα σε όλο το ταψί. Το ψήνουμε περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που την βάζουμε μέσα στο μείγμα. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά αφαιρούμε την λαδόκολλα και το τοποθετούμε σε ένα δίσκοεργασίας για να το δουλέψουμε αργότερα.

Το επόμενο στάδιο είναι να ετοιμάσουμε την γέμιση της πάστας. Χτυπάμε το βούτυρο πολύ καλά στο δυνατό και ρίχνουμε και το τυρί στο μίξερ και το χτυπάμε μέχρι να ενωθεί με το βούτυρο. Θα γίνουν σαν κρέμα. Προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη σιγά σιγά και ανακατεύουμε καλά με το μίξερ μέχρι να ενσωματωθεί. Προσθέτουμε το αλάτι, τις βανίλιες και το ινδοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά. Αν σφίξει το μείγμα τότε προσθέτουμε λίγο γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Η γέμιση είναι έτοιμη και ξεκινάμε το στήσιμο της πάστας. Με τη βοήθεια ενός ποτηριού ή με ένα κουπάτ κόβουμε το παντεσπάνι στο σχήμα που θέλουμε. Μεταφέρουμε τον κάθε δίσκο από παντεσπάνι σε ένα δίσκο εργασίας για να στήσουμε πάνω του τις πάστες. Ζεσταίνουμε το γάλα και ανακατεύουμε το nesquik να διαλυθεί. Με ένα πινέλο ραντίζουμε το κάθε παντεσπάνι (προσοχή: δεν σιροπιάζουμε όπως την τούρτα, πολύ λιγότερο). Ρίχνουμε ομοιόμορφα επάνω την κρέμα μασκαρπόνε χωρίς να την απλώσουμε μέχρι την περίμετρο (αφήστε 1-2 εκατ. γιατί θα πάει μόνη της λόγω του βάρους του άλλου δίσκου από παντεσπάνι). Επάνω τοποθετούμε το δεύτερο παντεσπάνι και το σιροπιάζουμε με τον ίδιο τρόπο όπως το πρώτο.

Ετοιμάζουμε την κρέμα γκανάζ. Βάζουμε τη σοκολάτα και το μέλι σε ένα μπολ.Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε καλά την κρέμα και μόλις πριν πάρει βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και την αδειάζουμε στο μπολ με τη σοκολάτα. Αφήνουμε για ένα λεπτό και μετά με τη βοήθεια μιας κουτάλας ξύλινης ομογενοποιούμε το μείγμα ανακατεύοντας καλά. Προσθέτουμε λίγο λίγο σε κομματάκια το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και αυτό. Μοιράζουμε ισόποσα την γκανάζ στις πάστες μας περιχύνοντάς τες από επάνω και καλύπτουμε και τα πλαϊνά.

Τοποθετούμε τον δίσκο εργασίας που δουλέψαμε τις πάστες μας στον καταψύκτη για περίπου ένα τέταρτο της ώρας. Σε μία πιατέλα βάζουμε ξύσμα κουβερτούρας και περνάμε μία μία τις πάστες κυλινδρικά να καλυφθεί η γκανάζ στο πλάι.

Τέλος, διακοσμούμε τις πάστες με λίγο ινδοκάρυδο!

Tips:

  1. Βγαίνουν περίπου 6-7 πάστες, ανάλογα με το κουπάτ ή το μέγεθος του ποτηριού που θα χρησιμοποιήσουμε.
  1. Η πάστα θέλει να μείνει εκτός ψυγείου για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν την σερβίρουμε, λόγω ότι σφίγγει η κρέμα και αλλάζει εντελώς η γεύση της!
  1. Σε περίπτωση που δε λιώσει τελείως η κουβερτούρα ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπολ στο κατσαρολάκι, το βάζουμε στη φωτιά σε χαμηλή θερμοκρασία και ανακατεύουμε έως ότου λιώσει.

Καλή μας όρεξη !!

Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο e–mail:  aretismageiremata@gmail.com ή με μήνυμα στο facebook: www.facebook.com/arete.papadopoulou

 

Κοινοποιήστε το άρθρο... Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: e-ptolemeos team