Την ετήσια εκδήλωση κοπής της πίτας πραγματοποίησε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας την Κυριακή 25 Ιανουαρίου στο κέντρο Παλάτι, όπου σε ένα γιορτινό κλίμα με την παρουσία επισήμων, μηχανικοί και φίλοι του ΤΕΕ αντάλλαξαν ευχές.
Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ ΤΔΜ κ. Γιάννης Βάρκας στην ομιλία του έκανε τον απολογισμό της περσινής χρονιάς και παρουσίασε τους στόχους και τις προγραμματισμένες δράσεις του ΤΕΕ για το 2009.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην εξωστρέφεια και στο άνοιγμα προς τις όμορες βαλκανικές χώρες (Αλβανία και FYROM), ένας στόχος που γίνεται πραγματικότητα μετά από συστηματική δουλειά, με εικοσαμελή αντιπροσωπεία μηχανικών από τις δύο αυτές χώρες να επισκέπτονται την Κοζάνη στις 8 & 9 Φεβρουαρίου για την 1η συνάντηση εργασίας. Κύριος στόχος της διοργάνωσης αυτής, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Βάρκας, είναι το ξεκίνημα μιας γόνιμης και διαρκούς συνεργασίας, με σκοπό την ανταλλαγή και κυρίως την εξαγωγή τεχνογνωσίας προς τα Βαλκάνια.
Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής έκανε λόγο για ένα σημαντικό κύκλο στοχευμένων συναντήσεων εργασίας που υλοποίησε το ΤΕΕ/ΤΔΜ με φορείς που συμμετέχουν στην αναπτυξιακή διαδικασία. Αναφέρθηκε στα συμπεράσματα και τα αποτελέσματα των συναντήσεων αυτών που ενδυναμώνουν τη θέση του Τεχνικού Επιμελητηρίου στην προώθηση αναπτυξιακών θεμάτων. Ειδικότερη αναφορά έκανε στην κατάθεση πρότασης του ΤΕΕ/ΤΔΜ προς το Υπουργείο Ανάπτυξης για την χρηματοδότηση μηχανικών μέσω του νέου ΕΠΑΝ.
Αναφερόμενος στις δραστηριότητες, προτάσεις, παρεμβάσεις και γενικά στις δράσεις του ΤΕΕ/ΤΔΜ για την χρονιά που πέρασε, ο κ. Βάρκας είπε χαρακτηριστικά: «Τιμήσαμε το ρόλο μας ως θεσμοθετημένου Τεχνικού Συμβούλου της πολιτείας». Επίσης, εστίασε και στον ευαίσθητο τομέα του πολιτισμού όπου, το Τεχνικό Επιμελητήριο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, είναι στη διάθεση όλων των φορέων της περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας για παροχή συμβουλών και κάθε είδους πληροφοριών για διατηρητέα και ιστορικά μνημεία.
Όσον αφορά στη συνεργασία του ΤΕΕ με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ο Πρόεδρος σημείωσε: «Η στήριξη και η ενίσχυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί διαχρονικά μονόδρομο για μας». Ακόμη, υπογράμμισε την πρόταση του ΤΕΕ για την στέγαση της υπό ίδρυση Αρχιτεκτονικής Σχολής στην Καστοριά, την παρέμβαση προς τη ΔΕΗ για τη συμμετοχή των αποφοίτων Διπλωματούχων Μηχανικών του Τμήματος Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων στις προκηρύξεις πρόσληψης προσωπικού, καθώς και την συνδιοργάνωση ημερίδας με το σύλλογο φοιτητών του ίδιου τμήματος.
Ακόμη, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής στάθηκε στον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα του ενεργειακού σχεδιασμού, αναφέροντας ότι στο προσεχές διάστημα το Περιφερειακό Τμήμα θα παρέμβει συνολικά με τεκμηριωμένες θέσεις στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ. Σε ότι έχει σχέση με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τα φωτοβολταϊκά, εστίασε στην τεκμηριωμένη παρέμβαση του τμήματος προς το Υπουργείο Ανάπτυξης για την επανεξέταση της Κατανομής της Ισχύος των Φωτοβολταϊκών Σταθμών στην Περιφέρεια μας.
Επίσης, αναφορά έκανε και στις δύο πρόσφατες ημερίδες του Περιφερειακού Τμήματος, σχετικές με θέματα ενέργειας και ανάπτυξης: την αξιοποίηση της τέφρας και το φυσικό αέριο στη Δυτική Μακεδονία.
Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο κ. Βάρκας έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο άνοιγμα του ΕΣΠΑ, χαρακτηρίζοντάς το ως το πιο άμεσο, το γρηγορότερο και το πλέον αξιόπιστο εργαλείο άμυνας απέναντι στην οικονομική κρίση. Όπως χαρακτηριστικά είπε : «Είναι κοινωνικό αίτημα να διατεθούν χρήματα στην τοπική αγορά μέσω του ΕΣΠΑ, με έργα μικρής και μεσαίας κλίμακας, καθώς πολυπληθείς κλάδοι μεταξύ των οποίων και μηχανικοί εμπλέκονται στην παραγωγή τους».
Τέλος, μίλησε για τις εκδηλώσεις που έχουν ήδη προγραμματιστεί για το 2009, όπως είναι η διοργάνωση συνεδρίου για τον λιγνίτη, η διενέργεια ταχύρυθμων αυτοχρηματοδοτούμενων σεμιναρίων, η συνδιοργάνωση με την ΕΒΙΠΑΡ του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου για τη χρήση των βιομηχανικών παραπροϊόντων στη δόμηση, κ.λπ.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής έθεσε ως κύριο στόχο την προσέγγιση των μελών του ΤΕΕ της Περιφέρειάς μας, με σκοπό τη συμμετοχή και ενεργοποίηση όλων των Διπλ. Μηχανικών στα δρώμενα του Περιφερειακού Τμήματος: «για να δράσουμε στην κατεύθυνση μιας πιο ουσιαστικής, πιο τεκμηριωμένης, πιο δυναμικής και πιο αποτελεσματικής παρέμβασης προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και των μελών του ΤΕΕ/ΤΔΜ».