Το 36ο Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε σε μια περίοδο που αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στο κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας. Βρίσκεται στο τελικό στάδιο η πώληση του ΑΔΜΗΕ, ενώ είναι διακηρυγμένο εδώ και ένα χρόνο το προσχέδιο του υπουργικού συμβουλίου για την πώληση του 30% της ΔΕΗ ΑΕ, που αντιστοιχεί σε περίπου 2500MW (περιλαμβάνονται, ορυχεία, λιγνιτικές μονάδες , μονάδες φυσικού αερίου και υδροηλεκτρικά), προωθούν την πώληση του 17% και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο υπόλοιπο κομμάτι της ΔΕΗ που θα μείνει. Πουλάνε τα πάντα κατ’ επιταγή της ΕΕ, του ΔΝΤ εξυπηρετώντας τα συμφέροντα μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας.
Η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αλλά και όλων όσων συμφωνούν με τον αντιλαϊκό ευρωμονόδρομο, είναι δεδομένη. Το ζήτημα είναι η στάση του συνδικαλιστικού κινήματος, το οποίο θα έπρεπε να αποτελεί ασπίδα προστασίας και εξυπηρέτησης των συμφερόντων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.
Όμως στο συνέδριο τα ζητήματα αυτά, παρά τις μεγάλες προσπάθειες των δυνάμεων του ΠΑΜΕ να γίνει ουσιαστική συζήτηση για την οργάνωση του αγώνα, η πλειοψηφία το απέφυγε σαν ο διάολος το λιβάνι. Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν η διαμόρφωση συσχετισμών με αποκλεισμούς και μεθοδεύσεις, ώστε να συνεχίσουν το ίδιο καταστροφικό έργο για τους εργαζόμενους.
Αφού τα προηγούμενα χρόνια η πλειοψηφία του συνδικαλιστικού κινήματος (ΠΑΣΚΕ-ΣΑΔ, ΔΑΚΕ) έβαλε πλάτη για να περάσει αυτή η πολιτική που παραδίδει γη και ύδωρ για το μεγάλο κεφάλαιο (θυμίζουμε τη συμφωνία τους με τον 2773/99 που αφορούσε την μετοχοποίηση και διάλυση του ασφαλιστικού καθώς και την απόφαση συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ για την τριχοτόμηση της ΔΕΗ) τώρα σε αυτήν την περίοδο πήγε σε συνέδριο με μοναδικά θέματα τα οικονομικά και το συσχετισμό στη ΓΕΝΟΠ.
Χαρακτηριστικό για την στάση του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού είναι και η απόρριψη της συμμετοχής του ΣΕΕΕΝ στο Συνέδριο, το οποίο έχει μέλη του και εργαζόμενους στις εργολαβίες. Το ΣΕΕΕΝ αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα, τα όποια η “αμερόληπτη” αστική δικαιοσύνη τα απέρριψε με αστείες δικαιολογίες. Μάρτυρας για την απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων ήταν ο Φωτόπουλος (ο οποίος είχε εισηγηθεί την απόφαση για ένταξη τους στο προηγούμενο συνέδριο) και συνυπέγραψαν ως μάρτυρες, ο πρόεδρος και ο γραμματέας της ΓΕΝΟΠ, ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Σπάρτακου, στελέχη της Ε.Τ.Ε και πολλοί άλλοι, σύσσωμοι ενωμένοι απέναντι στον κοινό εχθρό.
Έτσι καταλαβαίνουν την ενότητα της εργατικής τάξης, διαχωρίζοντας τους εργαζόμενους με βάση την εργασιακή σχέση, μιας και τα συμφέροντα του εργοδότη το επιβάλλουν.
Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε με οικονομική κάλυψη του εργοδότη (ΔΕΗ ΑΕ), με απαγόρευση στην ουσία τη συμμετοχή των συνέδρων που δεν θα δεχόντουσαν το “δώρο” αυτό από την εργοδοσία και απαίτησαν τα έξοδα να τα καλύψουν τα σωματεία. Πρόσχημα για την οικονομική κάλυψη από τον εργοδότη αποτέλεσε η ημερίδα που οργάνωσε η ΔΕΗ, η οποία εκτός των άλλων ήταν αποκαλυπτική για τις καταστροφικές εξελίξεις που ετοιμάζονται.
Καλούμε τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ ΑΕ και συνολικά στον κλάδο της ενέργειας, να βγάλουν συμπεράσματα από το ρόλο του εργοδοτικού -κυβερνητικού συνδικαλισμού. Να τους γυρίσουν την πλάτη, να πάρουν στα χέρια τους την οργάνωση του αγώνα, να αλλάξουν τους συσχετισμούς ως απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουμε θετικές εξελίξεις προς όφελος των εργαζομένων. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δεσμεύονται ότι θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για να ανασυνταχθεί το κίνημα σε ταξική κατεύθυνση, να μπουν εμπόδια σε αυτή την πολιτική και να ανοίξει ο δρόμος για συνολικότερες ανατροπές προς όφελος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.